fbpx

, Τετάρτη
17 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η Ελλάδα του 2014

karaoglouΤου Θεόδωρου Καράογλου*

Η συνηθέστερη ερώτηση που μου κάνουν τον τελευταίο καιρό οι πολίτες, με τους οποίους έχω καθημερινά τακτική επαφή στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι τι να περιμένουν το 2014.

Αν υπάρχει πράγματι ελπίδα και αν η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα περνά σε πορεία ανάπτυξης τη νέα χρονιά, μετουσιωθεί σε πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι η πατρίδα μας, μετρώντας πλέον αντίστροφα για τον καινούργιο χρόνο, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει τη μελλοντική της πορεία.

Το 2013 υπήρξε αναμφίβολα μια δύσκολη χρονιά για το σύνολο της κοινωνίας μας. Το 2014 ωστόσο, είναι ένα καθοριστικό έτος, ικανό  να μας οδηγήσει στο δημοσιονομικό ξέφωτο και να δώσει και πάλι ελπίδα στο σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο οποίος για σχεδόν τέσσερα χρόνια υπομένει τα πάνδεινα.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας -κυρίως στους νέους που αποτελούν το πιο παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι του τόπου μας- σε συνδυασμό με το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και ενισχύει το μεγάλο θυμό που κυριαρχεί στο εσωτερικό μιας κοινωνίας, που αφού πρώτα της είπαν «μαζί τα φάγαμε», στη συνέχεια της ζήτησαν να πληρώσει το λογαριασμό.

Ο λαός, όμως, πλέον είναι έτοιμος να ακούσει αλήθειες και έπαψε να βαυκαλίζεται με κολακείες, αναγνωρίζοντας πως τη νέα χρονιά μπορούμε να περάσουμε στον αστερισμό των καλών ειδήσεων -που τόσο έχουμε ανάγκη- και να  αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος με όραμα για το αύριο και πυξίδα για το δρόμο που καλείται να ακολουθήσει.

Τη χρονιά που αποχαιρετούμε σε λίγες ημέρες αποτρέψαμε το ενδεχόμενο του «grexit», σταθεροποιήσαμε την ελληνική οικονομία, κάναμε τα ελλείμματα πλεονάσματα, ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και χάρη στις αιματηρές θυσίες ενός ολόκληρου λαού αποδείξαμε, για πολλοστή φορά, πως οι δυσκολίες είναι για να ξεπερνιούνται.

Το 2014 προσδοκούμε να μας φέρει μια άλλη Ελλάδα, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με όραμα για την επόμενη ημέρα, δικαιοσύνη στον επιμερισμό των φορολογικών βαρών, με οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, με επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία, με αποκατάσταση των αδικιών και με συνέχιση των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός υγιούς κράτους που θα αποπνέει πρώτα από όλα εμπιστοσύνη.

Το 2013 μας αποχαιρετά κλείνοντας ένα ιστορικό κύκλο που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας και παίρνοντας μαζί του το νεφελώδες τοπίο του σήμερα. Η νέα χρονιά έρχεται πιο αισιόδοξη και με τη σιγουριά ότι από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο καλύτερα.

Το 2013 φεύγει παίρνοντας μαζί του τις λογικές του οπορτουνισμού που κυριάρχησαν στην πατρίδα μας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 2014 μας φέρνει την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, των πράξεων,  της αυτοπεποίθησης, της προοπτικής, του κύρους και του δυναμισμού που της αξίζει, στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού και των ονείρων της νεότερης γενιάς.

*Ο κ. Καράογλου είναι υπουργός Μακεδονίας Θράκης

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.