Η φυσιογνωμία του αρχηγού της ΝΔ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ
Σκέψεις για ένα νέο… σύμφωνο συμβίωσης της ΝΔ με την κοινωνία
του Ιάκωβου Φραντζή*
Ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία επιλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ από τα τετρακόσιες χιλιάδες και πλέον μέλη της την επόμενη Κυριακή, είναι η φυσιογνωμία που θέλει να της προσδώσει ο κάθε υποψήφιος, με βάση τα ιδεολογικά του προτάγματα.
Αδιαμφισβήτητα, η ιδεολογική παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα, είναι ο κοινωνικός ριζοσπαστικός φιλευθερισμός, ο οποίος βασίζεται στις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, του θεμιτού ανταγωνισμού, της ελεύθερης οικονομίας και της στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει το κράτος πρόνοιας και αποδέχεται το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Aυτές οι διαχρονικές αξίες αποτελούν και σήμερα το σημείο αναφοράς όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση, στη χώρα μας προβλήθηκαν απόψεις που εκ του αποτελέσματος προάγουν την ελαχιστοποίηση του κράτους καθιστώντας το περίπου ως «ανίκανο» και την ταχεία αυτορύθμιση της αγοράς από τους ιδιώτες, μη αποδεχόμενες το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.
Οι απόψεις αυτές παρουσιάζουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Θεωρούν επιτυχία μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα παραβλέποντας το κοινωνικό κόστος που προκαλεί η βίαια προσαρμογή της κοινωνίας σ’ αυτήν την οικονομική αντίληψη. Παράλληλα, δημιουργούν συνθήκες ανάδειξης ακραίας ρητορείας και κοινωνικών εντάσεων. Επιπρόσθετα με τον τρόπο που προβάλλονται και σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται, δημιουργούν μία αρνητική στάση των πολιτών έναντι της ΝΔ δίνοντας πρόσφορο έδαφος στο ανιστόρητο λαϊκισμό της αριστεράς πως τάχα ο φιλελευθερισμός μεροληπτεί υπέρ των πλουσίων, στέκεται με εμμονή απέναντι στους κοινωνικά αδύνατους και αδιαφορεί για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει.
Όλοι στη ΝΔ θέλουμε ένα μικρό και ευέλικτο κράτος που να ανταποκρίνεται στο επιτελικό του ρόλο. Πιστεύουμε σε ένα κράτος που δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, που θα δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.
Κατανοούμε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες επιχειρούνται με γνώμονα τις αρχές τις ελεύθερης οικονομίας και τους νόμους προσφοράς και ζήτησης
Για να το πετύχουμε όμως αυτά πρέπει να εξασφαλίσουμε μία ελάχιστη κοινωνική συναίνεση, να σταθούμε αρωγοί απέναντι στο κράτος πρόνοιας και να επιδιώξουμε την ήπια προσαρμογή της κοινωνίας στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Μόνο έτσι οι πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι επωφελείς για τους πολίτες.
Εξάλλου, όπως ρητά ορίζει η ιδεολογική διακήρυξη της ΝΔ που όλοι οι υποψήφιοι ασπάζονται «η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του».
Αυτή η προσέγγιση πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό στην πολιτική στόχευση της ΝΔ, προκειμένου να επανακτήσει την τρωθείσα τα τελευταία χρόνια εικόνα της, απέναντι στη νέα γενιά και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα που ήταν ανέκαθεν σύμμαχοι και υποστηρικτές της.
Η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο καθόλα άξια στελέχη της, δίνει στη ΝΔ μία ιστορική ευκαιρία. Σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις αλλά και κινδύνους, ο νέος αρχηγός καλείται να κτίσει και πάλι μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης που συνθέτει όλες τις μεταρρυθμιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και απόψεις εντός και εκτός της ΝΔ, που θα κατακτήσει και πάλι το «μεσαίο χώρο» της σύνεσης και της μετριοπάθειας. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει στους πολίτες με πειστικό προγραμματικό λόγο μία σύγχρονη και κοινωνικά αποδεκτή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Στις 20 Δεκεμβρίου το 40% των πολιτών και των μελών της ΝΔ έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο που θέλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Μένει το πλειοψηφικό αυτό ρεύμα να επαναβεβαιωθεί και την προσεχή Κυριακή, ώστε η ΝΔ σύντομα να αναδειχθεί και πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, που θα την οδηγήσει με ασφάλεια στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
*Φαρμακοποιού, Μέλος της ΝΔ (πρ. προέδρου ΝΔ Θεσσαλονίκης)