fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η Νέα Δημοκρατία ενώπιον των ευθυνών της

karamanlis-new-660370Του Νικολάου Καραμανλή
Η Νέα Δημοκρατία υπέστη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μια δεινή ήττα κι ας απώλεσε ελάχιστα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι η αλήθεια. Μια ήττα στρατηγικής σημασίας όχι τόσο για το χαμηλό εκλογικό ποσοστό, αλλά, κυρίως, γιατί ίσως είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αποξενώθηκε πλήρως από την παραδοσιακή εκλογική του βάση. Ο ΕΝΦΙΑ έφερε σε απόγνωση τη μεσαία τάξη. Η βαριά φορολογία εξόντωσε τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κοινωνικές ομάδες που ήταν ταυτισμένες με τη ΝΔ της γύρισαν την πλάτη.
Η οξύτητα απομάκρυνε από την παράταξη τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου. Κανένας δεν σκέφτηκε ότι όσες φορές η ΝΔ κατάφερνε στρατηγικής σημασίας νίκες, το επιτύγχανε όταν κυριαρχούσε στο Κέντρο. Δεν ακολούθησε τη στρατηγική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή; Είναι οι τρεις αρχηγοί που έφεραν το κόμμα σε ποσοστά πάνω από 40%;
Χρειαζόταν ιδιαίτερη εμπειρία και γνώσεις… ψυχολογίας για να αντιληφθούν ότι η στρατηγική του φόβου ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας είχε; Καμιά απολύτως! Πρώτον, γιατί όταν η άλλη πλευρά έχει ως σύνθημά της την ελπίδα, ο ψηφοφόρος μεταξύ ελπίδας και φόβου θα επιλέξει την ελπίδα. Ποτέ τον φόβο! Δεύτερον, γιατί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος τα είχε σχεδόν χάσει όλα και δεν είχε τίποτα να φοβηθεί, ούτε από μια ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας και επιστροφή στη δραχμή!
Έγιναν και άλλα λάθη. Όπως, για παράδειγμα, ότι από τον προεκλογικό της λόγο απουσίαζε παντελώς κάθε οραματική διάσταση, ότι λίγο πολύ στα μάτια των ψηφοφόρων η επανεκλογή της ήταν ταυτισμένη με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αν σ’ αυτά προστεθεί και η αλληλουχία τραγικών επιλογών που έγιναν από τις ευρωεκλογές και μετά, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο.
Μετά από μια τέτοιας έκτασης στρατηγική ήττα, το οποιοδήποτε κόμμα θα έκανε δύο πράγματα.
Πρώτον, θα έκανε μία σοβαρή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Θα ξεκινούσε έναν ειλικρινή διάλογο για τα αίτια της ήττας, σε όλα τα επίπεδα. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν έρχονται μόνα τους. Κάτι τα έχει προκαλέσει.
Δεύτερον, η ΝΔ πρέπει να κάνει αυτό που δεν έκανε το 2009, μετά τις εκλογές. Να ξεκινήσει έναν μακρύ και γόνιμο διάλογο για την επανίδρυσή της. Να ανακαλύψει ξανά τις χαμένες αρχές και αξίες της παράταξης που εμπιστευόταν ο ελληνικός λαός.
Να ξανακτίσει τους χαμένους δεσμούς με τους ψηφοφόρους της.
Να επαναπροσδιοριστεί αυτό το κόμμα όπως ήταν στις μεγάλες στιγμές του. Ένα ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο λαϊκό κόμμα, όπως το είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Να ανοίξει τις πόρτες του και να μπει μέσα αέρας ανανέωσης με νέα στελέχη και φρέσκιες ιδέες. Αρκετά με τις παρέες και τις κλειστές φιλίες.
Να επενδύσει στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και όχι στην επιβολή σχεδόν δογματικών αληθειών.
Αυτό προϋποθέτει μια μακρά πορεία προς ένα ανοιχτό συνέδριο, στο οποίο θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Χωρίς αποκλεισμούς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.