fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η πολιτική δοξασία της «παρένθεσης»

vicky-nakouΤης Βίκυς Νάκου*
Ένα επικοινωνιακό φαινόμενο το οποίο κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν ένα… απλό σημείο στίξης. Η παρένθεση που ανάλογα με την αντιπολίτευση άλλαζε επιθετικό προσδιορισμό. Ήταν το φάντασμα της «Δεξιάς παρένθεσης», το 1990 για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η «Πασοκική «το 2000 για τη Νέα Δημοκρατία και το αστείο επαναλαμβάνονταν για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που πολιτεύονταν με αυτό το άγχος.
Προφανώς αυτό συμβαίνει και τώρα αφού και πάλι η «παρένθεση», τουλάχιστον πολιτικώς, δοξάζεται. Μια εσωστρέφεια καλύπτει όλα τα ελληνικά κόμματα εξουσίας όταν χάνουν την διακυβέρνηση και κινδυνολογούν ή πολιτικολογούν στο συναρπαστικό «δοκίμιο» της παρένθεσης.
Το 1981 λοιπόν, υπό το άγχος και το άγος της ΠΑΣΟΚικής –εκείνη τη φορά– παρένθεσης, η Νέα Δημοκρατία περιμένοντας ότι «πολύ σύντομα αυτή η παράταξη, που πάντα έβγαλε τη χώρα από τα δύσκολα, θα κληθεί και πάλι να παίξει τον ιστορικό της ρόλο», δεν κατάφερε να μπολιαστεί με νέες απόψεις, δεν επέτρεψε να φυσήξει νέος αέρας με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να χάσει και τις ευρωεκλογές του 1984,αλλά και τις εθνικές εκλογές του 1985.Ξέχασε πολύ γρήγορα την δυνατότητα της «φυγής προς τα εμπρός», που έγινε το 1977 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανοίχτηκε» προς το Πολιτικό Κέντρο ενσωματώνοντας πολιτικούς, που ανήκαν στους ιστορικούς εχθρούς του προδικτατορικά, με προεξάρχοντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ίσως αυτή η πολιτική παλινδρόμηση, προς τα άκρα και τα πολύ δεξιά της παράταξης, να δικαιολογεί τη μεγάλη ήττα των πρόσφατων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015,παρά την αυτοφανή συγκράτηση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας μετά από 31 μήνες διαρθρωτικών και λοιπών δύσκολων, ομολογουμένως αλλαγών και διατήρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στο νόμισμα του Ευρώ.
Δυστυχώς για τη Ν.Δ., η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Μια φάρσα που δυστυχώς δεν έχει παιδευτική και πολιτική καθιέρωση αφού και τώρα ομιλούμε περί μίας τέτοιας παρενθέσεως, αντί να συν-διαμορφώνουμε την εθνική ατζέντα παραμερίζοντας ότι μας χωρίζει ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ απομονώνοντας στην πράξη τις αδυναμίες των προηγούμενων αντιπολιτεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό από μόνο του αποξενώνει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμεί και επιδιώκει ξεκάθαρες πολιτικές και δράσεις, ώστε να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο η Μεγάλη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη.
Κι αν για άλλους είναι «ταμπού» να δουν μπροστά, στο μέλλον και στους νέους ανθρώπους, που φυλλοροούν προς άλλες παρατάξεις και θέλουν να λοξοκοιτούν προς τα άκρα, τότε νομίζω πως ήδη αποτελούν «παρένθεση» του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως της Ελληνικής κοινωνίας που αγνόησε επιδεικτικά τον πρόσφατο προεκλογικό μας λόγο.
*Η Βίκυ Νάκου είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.