Η συλλεκτική απογραφή του 2021

Φανταστείτε τι θα σήμαινε μια απόκλιση του 10% για παράδειγμα στον πληθυσμό με το οξύ δημογραφικο πρόβλημα της Ελλάδας να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ακόμη κι από έναν επαπειλούμενο πόλεμο.

Του Δημήτρη Δραγώγια

Η συνομωσιολογία στα social media άρχισε να γιγαντώνεται όταν ανακαλύφθηκε – κι όχι τυχαία – η δύναμη της διαδραστικότητάς τους στο πολίτη. Η ελληνική κρίση μεταμόρφωσε τον χρήστη των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα νέο είδος σύγχρονου … καδή. Η απογραφή δεν ξέφυγε από τη ράβδο του.

Το 81 θυμάμαι σαν χθες, μια νεαρή κοπέλα να τρατάρεται γλυκό από τη συγχωρεμένη τη μάνα μου τέτοια περίπου εποχή στο σαλόνι καθήμενη. Η ευγένεια περίσσευε εκατέρωθεν, άλλωστε η έννοια των προσωπικών δεδομένων και της μετάδοσης μιας πληροφορίας, παρέπεμπε στην παραδοσιακή WoM (από στόμα σε στόμα) της γειτονιάς, όπου η διπλανή πολυκατοικία γνώριζε ακόμη έως και πότε έβγαλε … ιλαρά ο ένοικος του 6ου ορόφου. Στη δεκαετία του 2001 κάτι η γενιά των millennials, λίγο η ευδαιμονία των Ελλήνων, συντηρούσαν την ίδια ευγένεια στους νεαρούς απογραφείς σερβίροντάς τους, πια, καπουτσίνο. Είκοσι χρόνια, αργότερα, τα παιδιά αυτά, φρέσκοι απόφοιτοι οικονομικών σχολών στη συντριπτική πλειονότητά τους, αντιμετωπίζονται περίπου ως πλέμπα, τα τσιράκα των νεοφιλελεύθερων γιάπηδων της σχολής του Σικάγο. Η παραδοσιακή (λέμε τώρα) ελληνική φιλοξενία, έγινε ανάθεμα του FB σε ένα παραλήρημα μισσαλοδοξίας.

Το ζήτημα δεν είναι αν η αγένεια είναι πια έμφυτη, ή απότοκο της κρίσης (και αυτή) που σμπαράλιασε την κ αθημερινότητα. Αλλά το ότι η απογραφή είναι μια σημαντική ιστορία όσο κι αν τη χλευάζουμε στη χαβούζα του Facebook. Βάσει της νέας απογραφής του 2020 στις ΗΠΑ, πολιτείες που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς χάνουν έδρες στο Κογκρέσο, τις οποίες κερδίζουν αντίστοιχα πολιτείες που στηρίζουν συνήθως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άμεσα, του χρόνου, στις εκλογές για τη Βουλή, που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, στο Κογκρέσο, δυσκολεύοντας πολύ το νομοθετικό έργο του Μπάιντεν. Φανταστείτε τι θα σήμαινε μια απόκλιση του 10% για παράδειγμα στον πληθυσμό με το οξύ δημογραφικο πρόβλημα της Ελλάδας να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ακόμη κι από έναν επαπειλούμενο πόλεμο. Αλλά ακόμη και η αναδιανομή των εδρών του εκλογικού χάρτη θα ήταν σημαντική, ιδιαίτερα αν η αυτοδυναμία κρίνεται σε έδρες μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού.

Όσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις στους αρνητές την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, άλλο τόσο χρειάζεται να πείσεις τους «αντιστασιακούς» του πληκτρολογίου να απογραφούν. Άλλωστε ανήκουν στην ίδια «ενορία» των σαμποτέρ που είναι ποτισμένοι με το «αντάρτικο» DNA. Η δικαιολογία της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων είναι επιλεκτική. Την ίδια στιγμή βρίσκεις στο μιντιακό προφίλ τους φωτογραφικό υλικό έως και δυο γενιές πίσω. Το δυσκολότερο θα είναι να εξηγήσεις στους ιστορικούς του μέλλοντος τις όποιες εντυπωσιακές όσο και δυσνόητες μεταβολές στην απογραφή του 2021 η οποία θα αποκτήσει μάλλον συλλεκτική αξία. Ποιός ξέρει, ίσως και τότε, να βρεθεί κάποιος μελλοντικός αρνητής για να τους δώσει μια επαρκή δικαιολογία.