Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη

karamanlis-new-660370Του Νικολάου Καραμανλή
Δεν έχει περάσει μέρα που η κυβέρνηση να μην έρχεται αντιμέτωπη με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της στα περισσότερα ζητήματα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και αυτή η… ρημάδα ακραία αριστερή ιδεοληψία πολλών στελεχών της, που μάλλον προκαλούν προβλήματα παρά λύνουν. Ενδεχομένως να πρόκειται περί απειρίας. Μάλιστα, αυτήν επικαλούνται πολλοί πολίτες, όταν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, δηλώνοντας επίσης «ενθουσιασμένοι και περήφανοι» για τον «τσαμπουκά» με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους εταίρους. Βλέπουν στο πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη τον άνθρωπο που θα κατατροπώσει τους «τοκογλύφους που μας πίνουν το αίμα». Όμως, εκφράζουν τη γνώμη τους εκ του ασφαλούς. Και θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, και με ανοιχτές τράπεζες και γεμάτα τα ATM.
Τις τελευταίες ημέρες, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνώσας παράταξης, Θανάσης Πετράκος, αλλά και ο Παύλος Χαϊκάλης, άνοιξαν ένα νέο θέμα. Και οι δύο είπαν ότι «η Ελλάδα μπορεί να βγει για λίγο από τη Συνθήκη Σένγκεν» –με αφορμή την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα– «και να πιέσουμε έτσι τους εταίρους για να αλλάξουν το “Δουβλίνο ΙΙ”». Δεν μας λένε, βέβαια, και οι δυο τους πότε, πώς και αν μπορούμε να ξαναμπούμε στη Σένγκεν!
Μάλιστα, ο δεύτερος είπε «να βγούμε για λίγο, να φύγουν οι μετανάστες και να ξαναμπούμε», επικαλούμενος μέχρι και τον… Μέγα Αλέξανδρο «για να λύσει τον γόρδιο δεσμό». Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Χαϊκάλη και ευτυχώς για όλους εμάς, οι συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα είναι για να τις τιμάς και να τις τηρείς και όχι για να μπαίνεις και να βγαίνεις όποτε θέλεις. Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Ελλάδας σημαίνει ότι κλείνουν τα σύνορα της Ευρώπης και για τους Έλληνες! Επίσης, οι συμπολίτες μας που δουλεύουν σε χώρες της ΕΕ απελαύνονται και επιστρέφουν και αυτοί στην Ελλάδα με τα κλειστά σύνορα με την Ευρώπη και τα… ανοιχτά με τη Συρία, τη Λιβύη!
Κατάργηση της Σένγκεν σημαίνει, επίσης, ταλαιπωρία για τον Έλληνα πολίτη, αφού για να ταξιδέψει στην Ευρώπη θα χρειάζεται διαβατήριο και όχι μόνο την αστυνομική ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα, εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα και όλα όσα κατακτήσαμε με πολύ κόπο, όταν, ορθώς, αποφασίσαμε ότι είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Από την άλλη, το ίδιο θα ισχύει και για τους τουρίστες, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάθονται να ταλαιπωρούνται και να έρχονται στην Ελλάδα και, συνεπώς, θα πηγαίνουν διακοπές στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και αλλού.
Και για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, μπορούμε να πούμε ότι η έξοδος από τη Σένγκεν θα μπορούσε να είναι και μια πρόβα τζενεράλε εξόδου από το ευρώ. Ας μη γελιόμαστε! Οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς. Θα έχουμε… ανοιχτά σύνορα με την Αφρική και την Ασία και κλειστά με την Ευρώπη. Αυτό είναι που θέλουμε;