, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η βία στα πανεπιστήμια και η ηλικία του … Χότζα

Το εξοργιστικό είναι ότι και η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα χωρίς να ομολογεί το πρόβλημα το οποίο προφανώς αντιμετώπιζε και η ίδια όταν ήταν κυβέρνηση

Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας

Η συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων θυμίζει λίγο πολύ την απάντηση του Χότζα όταν τον ρώτησαν πόσο χρονών είναι: «Σαράντα» απαντά. «Αλλά είπες το ίδιο πράγμα πριν από δυο χρόνια». «Ναι, μένω πάντα πιστός στο λόγο μου…».

Πέρα από το τραγέλαφο του πράγματος, η κυβέρνηση δείχνει πως αναγνωρίζει το πρόβλημα της βίας στα Πανεπιστήμια κι ενώ λαμβάνει μέτρα δεν τα υλοποιεί. Τα αγγελτήρια θανάτου για τον πρύτανη που κυκλοφορούσαν  αντιμετωπίστηκαν μάλλον με σχετική αδιαφορία. Πέραν από κάποιες μεμονωμένες φωνές αντίδρασης – κυρίως μέσα από τα Social media, μαζική και οργανωμένη κατακραυγή δεν υπήρξε. Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα προαναγγέλλονταν η … ανακατάληψη των αιθουσών εντός πανεπιστημίου από τους κουκουλοφόρους!

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει αντιστοίχως σε ιδρύματα χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης, ας πούμε σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία. Στην Αγγλία η μεγαλύτερη διαμαρτυρία των τελευταίων πενήντα ετών συντελέστηκε μετά το brexit όταν φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό ΜΑΖΙ κατέλαβαν συμβολικά κάποιες αίθουσες ιδρυμάτων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ραγδαία όσο και δραματική αύξηση διδάκτρων για τους φοιτητές του εξωτερικού. Κι αυτό διότι μακροπρόθεσμα έβλεπαν – κι ορθώς – ότι αυτό θα καταδικάσει τα ιδρύματα σε μαρασμό και μείωση αριθμού φοιτητών από χώρες της πρώτη ευρωπαϊκής ένωσης. Ωστόσο, η αστυνομία δεν επενέβη. Το θέμα λύθηκε με διάλογο. Στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ ένας Κινέζος φοιτητής έπιασε μια πάπια στον ποταμό Γουέι, συνελήφθη εν ριπή οφθαλμού, εκδιώχθηκε κακήν κακώς και αποβλήθηκε διά παντός από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Γαλλία, λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι πόρτες σφραγίζουν και η πρόσβαση απαγορεύεται. Όλη την υπόλοιπη ημέρα οι χώροι ελέγχονται από άνδρες και γυναίκες ιδιωτικών σεκιούριτι και η πρόσβαση στις σχολές επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πανεπιστημιακής ταυτότητας.

Την ίδια ώρα κλείνουν οι πόρτες και στη Γερμανία, όπου τις ελάχιστες φορές που θα σημειωθεί παραβατική συμπεριφορά θα αντιμετωπιστεί όπως σε κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία. Όλες οι σχολές επιτηρούνται από 24ωρη ιδιωτική φύλαξη. Στην Ισπανία, οι πόρτες κλείνουν μια ώρα αργότερα, επίσης, επιτηρούνται οι σχολές από υπαλλήλους εταιριών σεκιούριτι οι οποίοι όταν υποπίπτει οτιδήποτε στην αντίληψή τους, καλούν την αστυνομία να επέμβει.

Το εξοργιστικό είναι ότι και η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα χωρίς να ομολογεί το πρόβλημα το οποίο προφανώς αντιμετώπιζε και η ίδια όταν ήταν κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι προφανής για όλες τις κυβερνήσεις. Δεν επιθυμούν να μεγαλώσουν την ένταση. Όμως είναι παράδοξο να πιστεύεις ότι τα προβλήματα λύνονται από μόνα τους. Όχι τουλάχιστο η βία. Η οποία θα θεριεύει στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο οι κυβερνήσεις προηγούμενες κι επόμενες, την αντιμετωπίζουν όπως ο Χότζας την ηλικία του.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.