fbpx

, Τετάρτη
17 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η χρονιά που φεύγει

VasileiadisΤου Δημήτρη Βασιλειάδη*

Αν θα πρέπει να φτιάξω μια λίστα με τα σημαντικότερα και πιο σημαδιακά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, θα ξεκινούσε με την χρεοκοπία της Κύπρου. Μπορεί για κάποιους να μην είναι ψηλά σαν θέμα, μπορεί κάποιοι να το έχουν ξεχάσει, αυτό όμως δεν το υποβαθμίζει ως γεγονός. Η Κύπρος μας «πρόσφερε» ένα δείγμα δωρεάν για το τι σημαίνει να λειτουργείς για σχεδόν δεκαπέντε ημέρες χωρίς τραπεζικό σύστημα, με πολιτικούς που άλλα αποφάσιζαν το πρωί (κάνοντας τους μάγκες και τους σούπερ πατριώτες) και άλλα το βράδυ όταν έβλεπαν ότι λεφτά πράγματι δεν υπήρχαν. Το δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι οι κίνδυνοι που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία από τα ύψη στο τέλμα, δεν έχουν εκλείψει. Η Κύπρος μάλλον την γλίτωσε, δημιούργησε όμως ένα προηγούμενο για το πώς το ευρώ και η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομίες φούσκες και προβληματικές όπως η ελληνική.

Δεύτερο στη λίστα μου θέμα θα έβαζα την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ δεν ήταν καλύτερη, ήταν απλά ισχυρότερη. Θεωρώ πως καλά έκανε και έφυγε και μάλιστα για θέμα χαμηλής πολιτικής σημασίας (κλείσιμο ΕΡΤ) και όχι για κάποιο θέμα που ενδεχομένως να είχε να κάνει με την επιβίωση της χώρας όπου θα έπρεπε να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε ως βαρίδι, άσχετα αν οι πρώην κυβερνητικοί «συνέταιροι» της έδειξαν να στεναχωριούνται. Είναι περισσότερο επικοινωνιακό το θέμα, αλλά και υποκριτικό συνάμα. Βέβαια η στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ είχε επιπτώσεις και στην εκλογική της επιρροή κάτι που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ακόμα και σήμερα. Επίσης δίνει ένα μάθημα σε όλους αυτούς που μπαίνουν και βγαίνουν από τις κυβερνήσεις για το τι μπορεί να τους συμβεί, όταν  από το τρανταχτό παράδειγμα του Καρατζαφέρη δεν έχουν καταλάβει το επόμενο που θα τους έρθει. Το 2014 θα είναι κακή χρονιά για τη ΔΗΜΑΡ. Η πόλωση που θα προκληθεί θα την συνθλίψει.

Τρίτο στη λίστα μου θα έβαζα την αύξηση της ανεργίας και αυτό γιατί το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις με πολύπλευρες και πολύπλοκες συνέπειες. Η ανεργία έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά: είναι νέα (νέοι άνθρωποι με πολλές ικανότητες) και ιδιωτική. Το μόνο όπλο για την σκοτώσεις, είναι οι επενδύσεις και δυστυχώς δεν έρχονται. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος. Όσο όμως δεν κάνεις κάτι ώστε με τον ορθόδοξο τρόπο να καταπολεμήσεις το φαινόμενο, τόσο αυτό θα σκοτώνει μετά εσένα, είτε στις δημοσκοπήσεις, είτε και αργότερα στις εκλογές.

Τέταρτο στη λίστα θα έβαζα την αύξηση του τουρισμού και της σημασίας του για την εθνική οικονομία. Όχι όμως μόνο για αυτή. Κυρίως το κάνω για συμβολικούς λόγους. Ο τουρισμός είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να φωτίσει κάποιους για το πώς η χώρα μας αν έχει μέθοδο, σύστημα και επιμονή, μπορεί να τα καταφέρει. Σήμερα είναι ο τουρισμός αυτός που δείχνει τον δρόμο. Αύριο μπορεί να είναι τα τρόφιμα και μεθαύριο κάτι άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε αυτό που θα δώσει διέξοδο και ελπίδα. Αυτά που μας χαντακώνουν είναι ούτως ή άλλως πολλά. Φτάνει πια με την ανάδειξη τους! Ας δούμε και τα θετικά.

*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

 

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.