fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ιδού οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες κε Σταθάκη

Χρήστος Κώνστας

Του Χρήστου Κώνστα
Στα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα οι πολιτικοί διαγκωνίζονται για παροχές και υποσχέσεις. Στα επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια ο …υποψήφιος διάδοχός του Υπουργού Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης ισχυρίζεται ότι οι φορολογικοί συντελεστές που επιβαρύνουν τους Έλληνες δεν θα αλλάξουν! Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μάλιστα ότι για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, οι …πλούσιοι Έλληνες (δηλαδή όσοι κερδίζουν περισσότερα από …40.000 Ευρώ το χρόνο) θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα.
Ενώ λοιπόν οι πολιτικοί μας θεωρούν ότι οι δαπάνες του Κράτους δεν μπορούν άλλο να μειωθούν (κάποιοι μάλιστα υπόσχονται αύξηση των δημοσίων δαπανών και ..επανακρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων), τα μόνιμα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να πληρώνουν βαρείς και αβάσταχτους φόρους.
Ίσως είναι χρήσιμη –για τους οικονομολόγους των κομμάτων που θέλουν να μας κυβερνήσουν- μια καταγραφή των φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν κάνει εφιάλτη την καθημερινότητα των Ελλήνων..
Ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Κράτους για το 2014 προβλέπει :
ñ την κατάργηση όλων των αφορολογήτων ορίων και των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος
ñ την επιβολή φόρου 26%-40,3% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων,
ñ τη φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς πρόσθετα αφορολόγητα για προστατευόμενα τέκνα και χωρίς εκπτώσεις φόρου για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής και τόκους δανείων πρώτης κατοικίας,
ñ την επιβολή φόρου 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα και
ñ την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των εταιρειών από το επίπεδο του 20% στα επίπεδα του 26%-33%!
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 900.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και περισσότεροι από 4.500.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και εισοδηματίες θα κληθούν να καταβάλουν φέτος επιπλέον φόρους ύψους 1,3 δις Ευρώ για τα εισοδήματα του 2013.
Εδώ και δύο μήνες, ισχύει στην Ελλάδα ένα νέο καθεστώς τεκμηρίων για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων.
Τα χρήματα που δαπανούν οι φορολογούμενοι για να αγοράζουν ακίνητα, επιχειρήσεις, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή να αναγείρουν οικοδομές καθώς και τα κεφάλαια που διαθέτουν για να συστήνουν νέες επιχειρήσεις ή για να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια υφιστάμενων επιχειρήσεων θεωρούνται πλέον από την Εφορία «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων τους.
Τα νέα αυτά «τεκμήρια» θα προστίθενται στα ποσά των υπολοίπων τεκμηρίων που ήδη ισχύουν (π.χ. στα ποσά των ετησίων δαπανών για την εξόφληση στεγαστικών, καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για την αγορά αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών αναψυχής, κινητών αντικειμένων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης που ήδη ισχύουν, για τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων, κατοικιών, σκαφών αναψυχής κ.λπ., με συνέπεια να εκτοξευθούν στα ύψη τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση που τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το άθροισμα των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τη διαφορά θα καλείται να πληρώνει υπέρογκο φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.
Το νέο αυτό σύστημα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν το 2015.
Αναλυτικά, από την 1η-1-2014 τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, περιλαμβάνονται στους νόμους 4110/2013 και 4172/2013 και προβλέπουν:
1) Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, για όλα τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, του αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες.
2) Κατάργηση όλων των εκπτώσεων φόρου εισοδήματος για τους μη μισθωτούς φορολογούμενους. Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, δεν θα ισχύσουν φέτος οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια, δωρεές χρηματικών ποσών και διατροφή λόγω διαζυγίου.
3) Κατάργηση των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κατά την τελική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 που θα γίνει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2014, δεν θα ισχύσουν ούτε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό!
4) Τροποποίηση του μέτρου που προβλέπει την παροχή κινήτρων στους μισθωτούς και συνταξιούχους για να μαζεύουν αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η-1-2014 (για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν το 2015), οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν, με την αξία των αποδείξεων που θα συλλέγουν, το 10% του ετησίου εισοδήματός τους από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ μέχρι φέτος έπρεπε να μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματος αυτού.
Τι ισχύει για τις αποδείξεις
Οι αποδείξεις από super market και καύσιμα θα ισχύσουν στο μισό της αξίας τους.
Το σύστημα παροχής κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων που θα ισχύσει το 2014 προβλέπει τα εξής:
– Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές μέχρι 105.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (αντί 25% για αποδοχές μέχρι 42.000 ευρώ που προβλέπεται με το ισχύον σήμερα σύστημα). Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με την αξία των αποδείξεων, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.
– Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 105.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, που ισοδυναμεί με το 10% των 105.000 ευρώ (αντί 10.500 ευρώ ή 25% των 42.000 ευρώ που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα). Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού των 10.500 ευρώ, το ακάλυπτο τμήμα θα φορολογείται με 22%.
– Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, δεν θα είναι ούτε το 2014 υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με κάποιο ποσοστό επί του εισοδήματός τους!
Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες
Περίπου 750.000 αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή φορολογούμενοι που ασκούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα, θα κληθούν φέτος να καταβάλουν εξοντωτικούς φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων τα οποία θα εμφανίσουν για το έτος 2013. Σε κάθε περίπτωση που το εισόδημα θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.
Η τελική επιβάρυνση επί των καθαρών εισοδημάτων θα φθάνει σε πολλές περιπτώσεις το 40,3% (!), καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, αν δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο το 2013 (για τα εισοδήματα του 2012) θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, η οποία θα προσαυξάνει τον κύριο φόρο (26% Χ 1,55 = 40,3%).
Ακόμη και όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώσουν ζημιές λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά καθαρά κέρδη, με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» (τα τεκμήρια διαβίωσης) για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν! Επί των ανύπαρκτων αυτών «κερδών» θα φορολογηθούν κι αυτοί με 26% από το πρώτο ευρώ και αρκετοί από αυτούς και με προκαταβολή φόρου 55%, που θα ανεβάζει την τελική επιβάρυνση στο 40,3%!
Εισοδηματίες
Στα εισοδήματα του έτους 2013 από μισθούς, συντάξεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις η νέα φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου:
22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ,
32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ) και
42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.
Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση μηδενίζεται.
Επίσης επιβάλλεται αυτοτελής φόρος εισοδήματος 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα.
Τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2013 τα φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν φέτος με ξεχωριστή αυτοτελή κλίμακα φόρου εισοδήματος, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό (για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ).
ΑΕ ΕΕ και ΟΕ
Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα ισχύσει για τα κέρδη της χρήση του 2013 που θα φορολογηθούν φέτος.
Η φορολογίας των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας) αυξάνεται από 20% σε 26%. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης θα ισχύσει για τα κέρδη της χρήσης του 2013 που θα φορολογηθούν το τρέχον έτος.
Η φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ ανεβαίνει από 20% σε 26%, για τη χρήση του 2013. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.