«Ο Μαίανδρος δεν γυρίζει πίσω»

Του Δημήτρη Δραγώγια

Στο ένα μπράτσο κολλημένο tattoo ο Μαίανδρος. Στο άλλο πυρσός. Μπλούζα μαύρη και βλέμμα απλανές, οργισμένο. Ηλικία 17-20. Το λες και deja vu μόνο που δε θέλεις να το πιστέψεις. Η κρίση που κατέστησε την Χρυσή Αυγή από περιθωριακό κόμμα σε κοινοβουλευτικό με 7% για κάποιους αναβιώνει. Ειδικά στις δυτικές συνοικίες, των ΕΠΑΛ και των πολλών μεταναστών. Ο εφιάλτης αυτή τη φορά, φορά σχολικό μανδύα.

Τι κι αν η πρώτη γενιά των πρωτοπαλίκαρων σκόρπισαν σαν τα ποντίκια στο βούλιαγμα της οργάνωσης όταν δεν έπιασαν το 3% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης… Οι τακτικές σωτήρων στυλ-Ζορό, που αποτέλεσαν μέρος της στρατηγικής προσέλκυσης αν όχι προσηλυτισμού των … πιστών πριν από μια δεκαετία επανέρχονται. Τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και η συνοδεία ηλικιωμένων στα ΑΤΜ αντικαταστάθηκαν από οπαδικούς συγχρωτισμούς. Το γήπεδο διαχρονικά αποτελούσε έμπνευση ακραίας συνθηματολογίας. Με τα «κεφάλια» των ναζιστικών μορφωμάτων στη φυλακή, ξεπρόβαλε μια ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα. Φευ… Η σκληρή αντι-μεταναστευτική ρητορική, με υπόγεια ρεύματα βίας, ριζώνει στο εύπλαστο μυαλό των «φιλοπατριωτικών» νέων, καθώς βλέπουν την κυριαρχία της χώρας τους να διαβρώνεται. Είναι η νέα ιδεολογία που δεν εμπεδώνεται ως κατήχηση από ινστρούκτορες του παρελθόντος. Το ρόλο αυτόν υποκαθιστούν τα social media. Ο πολιτικός κόσμος έδειξε αιφνιδιασμένος από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, διότι προφανώς αγνοούσε ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ανενόχλητη «εθνικιστικούς» πολυχώρους με «εθνικιστική» δανειστική βιβλιοθήκη, το «Χρυσή Αυγή Radio» είναι στον «αέρα» κανονικά, διαφημίζει τη δράση της στις ιστοσελίδες της μοιράζοντας παράλληλα, φυλλάδια στους δρόμους. Εχει ανοίξει «εθνικιστική» μπουτίκ πουλώντας μπλουζάκια και φούτερ, που αναγράφουν, « ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΓΗ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ», ανάβει πάλι πυρσούς και τραγουδά τον ύμνο της στις Θερμοπύλες στις 5 Σεπτεμβρίου και κάνει βραδινές εξορμήσεις. Ο – νέος – στόχος είναι η προσέλκυση μαθητών και φοιτητών που θα αποτελέσουν τη βάση νέων πυρήνων. Η Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή. Θέλει να επανασυστηθεί στην κοινωνία, κυρίως δε, στη νεολαία ως νόμιμο πολιτικό κόμμα που το «φαύλο πολιτικό σύστημα» έβαλε φυλακή την ηγεσία της για την ιδεολογία της κι όχι γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τις φυλακές Δομοκού στέλνει ντιρεκτίβες διατηρώντας προσωπικό blog: «Για όσους αγωνιούν, λοιπόν, τι έγινε η Χρυσή Αυγή απαντώ ότι ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα…» γράφει.

Κατά την υπεραπλουστευμένη λογική της νέας version των νεαρών μαυροντυμένων τα τιμωρητικά, άγρια και αντισυστημικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής προσφέρουν μια δελεαστική εναλλακτική λύση από τα τα ριζοσπαστικά αριστερά ή αναρχικά κινήματα που παραδοσιακά τραβούσαν τους εφήβους στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που έρχεται από κρίση και πανδημία, οι κάτοικοί της παραμένουν δυσαρεστημένοι έστω κι αν το 2021 δεν έχει τα χαρακτηριστικά του 2012. Η δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια και να κερδίσει τους μελλοντικούς Έλληνες ψηφοφόρους στην Ελλάδα δεν έχει χαθεί για το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Είναι θέμα ερμηνείας… Αλλωστε ο Μαίανδρος, η στάμπα των χρυσαυγητών για κάποιους αποτελεί σύμβολο «Νίκης και Ενότητας», σύμβολο του «Άπειρου» και της «Αιώνιας Ζωή». Για κάποιους άλλους ποταμό 500 χιλιομέτρων στη νοτιοδυτική Τουρκία, στην αρχαία Καρία της Μικράς Ασίας… Κι ένα ποτάμι δεν γυρίζει ποτέ πίσω…