Παύλος Μαρινάκης: Με το πρώτο ένσημο λύνεται και η παθογένεια της προϋπηρεσίας

Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Όταν για πρώτη φορά ψάχνεις για δουλειά, κάθε υποψήφιος εργοδότης ζητά προϋπηρεσία. Αν δε σου δώσει όμως κάποιος την πρώτη ευκαιρία πως θα την αποκτήσεις; Όλοι μιλάμε μεταξύ μας για αυτό το χρόνιο πρόβλημα, παντού γίνονται δημόσιες συζητήσεις για αυτή την παράδοξη  παθογένεια της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να διορθώσει αυτή την ανορθογραφία. Μέχρι που ήρθε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξαγγελία του για το σύστημα του «πρώτου ενσήμου».

Για το 2022 στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στις μικρότερες ηλικίες, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών οι οποίοι δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους πλήρη απασχόληση.

Όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Το «πρώτο ένσημο» θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους νέους να ξεκινήσουν την πορεία τους, ο καθένας στο χώρο του, όχι απλώς αποκτώντας μια πρώτη ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους αλλά κυρίως διεκδικώντας καλύτερα μισθολογικά κριτήρια για το μέλλον.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις αντιξοότητες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν και προωθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το προεκλογικό τους πρόγραμμα, επιδιώκοντας να στηρίξουν τους νέους ανθρώπους και να παραμείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους για ενίσχυση της οικονομίας, μείωση την ανεργίας και αύξηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων, κάνοντας ακριβώς αυτό το οποίο υποσχέθηκαν.  Δημιουργούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Μια γενιά έχει περισσότερο από όλες αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες κρίσεις και αξίζει περισσότερο από ποτέ νέες ευκαιρίες.

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Προέδρος της ΟΝΝΕΔ