05:50, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Πως πρέπει να διατρέφεται μια έγκυος γυναίκα;

Koutsikas_konst_Foto-660x996Του Κωνσταντίνου Κούτσικα
 
Μια σωστή διατροφή πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνει στο νεογέννητο ένα καλό ξεκίνημα στην ζωή. Δεν είναι ανάγκη να τρώτε για δυο, αρκεί να τρώτε μια ποικιλία τροφών. Η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν διαφοροποιείται από μια υγιεινή διατροφή στην υπόλοιπη ζωή της γυναίκας και απλά σημαίνει διατροφή από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες. Προσπαθείτε να τρώτε συστηματικά τρία γεύματα καθημερινά, ανάμεσα στα οποία καλό θα ήταν να υπήρχε ένα μικρό snack έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως εσείς και το μωρό σας θα έχετε όλα τα  θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Συμβουλές
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα κάποια τρόφιμα και σε θέματα μολύνσεων. Για παράδειγμα:
Σαλμονέλα – Το βακτήριο της σαλμονέλας είναι μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση μόλυνσης των τροφίμων. Κάποια αυγά είναι πιθανό να είναι μολυσμένα  με σαλμονέλα. Θα ήταν καλό να μαγειρεύετε τα αυγά έως ότου το ασπράδι του αυγού και ο κρόκος του να γίνουν στέρεα. Αποφύγετε  εδέσματα που περιέχουν ωμά η μερικώς μαγειρεμένα αυγά συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που ετοιμάζονται στο σπίτι όπως είναι η μαγιονέζα, κρέμες από γάλα και αυγά και κάποια σουφλέ. Παγωτά με ιδιαίτερα μαλακή χτυπημένη κρέμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Listeria – Το βακτήριο της Listeria είναι δυνατόν να βλάψει το αγέννητο ακόμη μωρό σας. Αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα που συνήθως μπορεί να εμφανιστεί σε ένα από τα παρακάτω τρόφιμα:

  • Μαλακά ώριμα τυριά- συμπεριλαμβανομένου Brie και Camembert.
  • Όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
  • Έτοιμες προπαρασκευασμένες σαλάτες, που περιέχουν συνήθως προπλυμένα φύλλα σαλάτας
  • Γεύματα take-away – είναι δυνατόν να έχουν αναθερμανθεί όχι επαρκώς.

Συχνές Ερωτήσεις
Θα πρέπει να παίρνω φυλλικό οξύ; Ναι , έτσι ώστε να προφυλάξετε το νευρικό σωλήνα του νεογνού και να μειώσετε τον κίνδυνο της προώρου τοκετού και γέννησης ελλειποβαρών μωρών. Για αυτόν τον λόγο  θα πρέπει να παίρνετε επιπρόσθετα τουλάχιστον 200 μg , τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα 400 μg. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει την συγκεκριμένη ποσότητα.
Πως είναι δυνατόν να αποφύγω την δυσκοιλιότητα; Προσπαθήστε να τρώτε ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά πρωινού υψηλά σε φυτικές ίνες, και υπολογίστε να παίρνετε 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον καθώς και τουλάχιστον 6-8 ποτηριών υγρών (1.5-2 lit) καθημερινά.
Πως μπορώ να σταματήσω να νιώθω ναυτία; Αποφύγετε να μένετε πολλές ώρες νηστική. Πάντα να τρώτε κάτι όταν σηκώνεστε το πρωί, έστω ένα τοστ. Τα κρύα τρόφιμα μερικές φορές είναι περισσότερα ανεκτά. Επίσης, θα βοηθούσαν τα σχετικά στεγνά γεύματα. Προσπαθήστε, να αποφεύγετε τις μυρωδιές του μαγειρέματος.
Έχω καούρα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά , συστηματικά γεύματα και snacks και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.
Θα πρέπει να πίνω αλκοόλ; Θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στο έμβρυο και ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στην εγκυμονούσα.