, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Συρία: Και μετά τι;

DimitrakopoulouΤης Ευμορφίας Δημητρακοπούλου*

Όταν η δημοσιογράφος του CBS Margaret Brennan, μέλος του Council on Foreign Relations και βραβευθείσα από το ίδρυμα Fulbright, ρώτησε τον Τζών Κέρρι πως μπορεί να αποφευχθεί μια επίθεση στην Συρία, ελάχιστοι περίμεναν την απάντηση: «με το να παραδώσει ο Άσαντ τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα σε μια εβδομάδα».

Αυτό το υποτιθέμενο ατόπημα του αμερικανού υπουργού εξωτερικών έδωσε την δυνατότητα στον Μπάρακ Ομπάμα να εμφανιστεί ανοικτός σε μια ειρηνευτική πρόταση και να αποδεχθεί την πρόταση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σε χρόνο μηδέν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί για αυτό, εφ΄όσον συμφωνήσει και ο Σύρος ομόλογός του, στον οποίο παρέδωσε άμεσα την σχετική πρόταση.

Συμπωματικά ο Ουαλίντ Μουαλάμ βρισκόταν στην Μόσχα και χωρίς να διαβουλευτεί με την Δαμασκό απεδέχθη την πρωτοβουλία της Μόσχας.

Ο Τζών Κέρρι ανέλαβε να σηκώσει το βάρος μιας άτακτης ή τακτικής υποχώρησης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ήλπιζε στην συμμαχία των προθύμων για να κτυπήσει την Συρία, αλλά τα στοιχεία ήταν συντριπτικά εναντίον των ΗΠΑ. Πέραν των αποδεικτικών που προσκόμισαν ρώσοι ειδικοί στον ΟΗΕ ότι για τις επιθέσεις με χημικά ευθύνονται οι αντάρτες, το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Veterans Today αποκάλυψε αμερικανικές μυστικές επιχειρήσεις όπλων μαζικής καταστροφής σε  εργαστήριο στο χωριό Alexeevka στην Γεωργία. Τα όπλα μεταφέρονται από τούρκους και διανέμονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία.

Έτσι, την Τετάρτη άρχισαν μυστικές συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και την Πέμπτη, στην Γενεύη Κέρρι και Λαβρόφ συζήτησαν το σχέδιο που θα θέσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απέρριψαν την ρωσική πρόταση, προσβλέποντας στην διπλωματία των κανονιοφόρων. Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ άρχισαν να αποστέλλουν και επίσημα εξοπλισμό τους αντάρτες! Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: πρόκειται για μια προσωρινή ανάπαυλα ή για μια δραστική στροφή των ΗΠΑ;

Όντως, ο Ομπάμα επιθυμεί την ειρήνη; Το πρόβλημα είναι η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά από τον Άσαντ ή η ανατροπή του; όταν επί δυόμισι χρόνια η Ουάσιγκτον προπαγανδίζει μια τρομακτική εκστρατεία εναντίον του και ενισχύει τον πόλεμο με φανατικούς τζιχαντιστές. Ο Άσαντ σύμμαχος της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ στέκει εμπόδιο στην αλλαγή του χάρτη της Μ. Ανατολής.

Μήπως το ψήφισμα που θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη θα ακυρώνει την ρωσική πρωτοβουλία και θα ανοίγει τον δρόμο στην στρατιωτική δράση; Θα πολιτικοποιεί και ποινικοποιεί το χημικό οπλοστάσιο, που αποτελεί την μόνη απάντηση της Συρίας απέναντι στα πυρηνικά του Ισραήλ;

Έστω, ότι τα χημικά του Άσαντ μεταφερθούν εκτός Συρίας, αλλά οι αντάρτες εξοπλιζόμενοι από τις ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Η Δαμασκός θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα κατηγορηθεί για παραβίαση της συμφωνίας, με  αποτέλεσμα να δεχθεί μια αμερικανική επίθεση χωρίς διεθνείς αντιδράσεις. Το ίδιο θα συμβεί αν οι φανατικοί ισλαμιστές χρησιμοποιήσουν χημικά προβοκατόρικα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Σύρο πρόεδρο.

Θα παραιτηθούν οι ΗΠΑ από τον μακροχρόνιο στόχο ανατροπής του Άσαντ, που οδηγεί στην Τεχεράνη; Ναι, υπό την απειλή ότι θα υποστούν ένα ανάλογο κτύπημα με δυσανάλογο κόστος.

Στο μεγάλο παιχνίδι όλα επιτρέπονται. Ελιγμοί, τεχνάσματα, τακτικισμοί, εξαπάτηση τύπου Μασκίροβκα ή Ιαήλ. Οι παίκτες επανατοποθετούνται εντός και εκτός Συρίας, σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

*Η κ. Δημητρακοπούλου είναι δημοσιογράφος

#Tags: Συρία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.