, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τελικά, τα ακίνητα άντεξαν! 

 
Γεωργάκος
Του Κώστα Γεωργάκου*
 
Διανύουμε τον έκτο χρόνο ύφεσης και τον δέκατο χρόνο από το ένδοξο 2005 με ρεκόρ μεταβιβάσεων 220.000 περίπου και την ανώμαλη προσγείωση του 2014 μεταβιβάσεις που δεν ξεπερνούν 20.000. Μια χώρα της υπερβολής από τον αλόγιστο δανεισμό στην απόλυτη μιζέρια και καχυποψία.
Από τα τηλεφωνήματα των τραπεζών για να περάσουμε να παραλάβουμε την χρυσή visa που μας έχουν έκδοση με 30.000 πιστωτικό όριο στα τηλεφωνήματα των τραπεζών για την καθυστερημένη δόση. Οι τράπεζες να βλέπουν με καχυποψία στο άνοιγμα νέου λογαριασμού και οι πολίτες να βιώνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Τελικά τι μπορεί να αντέξει στα χρονιά της κρίσης;
Οι μετοχές, τα ομόλογα, οι επιχειρήσεις ή τα ακίνητα;
Μετά από χρόνια ύφεσης η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει καταγραφεί μπορούμε να δούμε αρκετά ξεκάθαρα πια μορφή επένδυσης αντέχει στην κρίση.
Οι μετοχές, που πολλές εξανεμίστηκαν ενώ θεωρούνταν τα βαριά χαρτιά έχουν εκμηδενίσει την αξία τους Τα ομόλογα που ήταν για επενδυτές χαμηλού ρίσκου σε σχέση με την απόδοση τους, κουρευτήκαν και έχασαν οι αποταμιευτές σε ομόλογα του ελληνικού δημόσιου την μεγαλύτερη αξία τους.
Οι επιχειρήσεις franchise, αλυσίδες που άλλαξαν χέρια ή χρεοκόπησαν και έκαναν την εμφάνιση τους νέες.
Τελικώς φτάσαμε στην πονεμένη ιστορία του ακινήτου.
Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν άξιζε που οι Έλληνες επενδύαμε σε ακίνητα.
Η 15 έτη εμπειρία και η γνώση μου ως κτηματομεσίτη  παρακολουθώντας όλη αυτή την πορεία ανάπτυξης – αύξησης των τιμών και της ανοικοδόμησης αλλά και την κατάρρευση της κτηματαγοράς κατέληξα στα παρακάτω:
Τα ακίνητα σε όλη την διάρκεια της κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν υποστεί, την έντονη φορολόγηση, την μείωση των τιμών και σε πολλές περιπτώσεις εκμηδενίστηκε η ζήτηση.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Στην άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι όσοι είχαν επενδύσει σε ακίνητα με υψηλή εμπορικότητα είτε σε οικιακό είτε σε εμπορικό είτε σε εξοχική κατοικία μπορεί να έχει μειωθεί η αξία του αλλά στέκονται όρθια με αρκετές ζητήσεις και προσφορές αγοράς.
Μερικά παραδείγματα είναι τα ακίνητα που βρίσκονται στην παλιά παράλια, στην νέα παραλία από 80 έως 160 τ.μ. που ενώ υπάρχουν ζητήσεις δεν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση. Τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και κοντά στα πανεπιστήμια. Τα ρετιρέ και τα ακίνητα που έχουν θεά και βρίσκονται σε κεντρικά σημεία. Τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους που υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά δεν υπάρχουν καταστήματα προς πώληση η αν υπάρχουν είναι σε τιμές προ κρίσης.
Τα εξοχικά που παρ όλο την οικονομική δυσπραγία δεν έχουν πέσει ανάλογα οι τιμές και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν οι ίδιες.
Καταλήγοντας συνειδητοποιούμε ότι το ακίνητο που βρίσκεται σε σωστή τοποθεσία μπορεί να έχει χάσει ένα μέρος της άξιας του αλλά έχει μείνει όρθιο!
Το ακίνητο παραμένει σταθερή αξία σιγουριάς για επένδυση ακόμη και στην βαθιά κρίση.
*Ο κ. Γεωργάκος είναι πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.