fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Τι θα θυμάμαι από το 2013

LysaridouΤης Μένης Λυσαρίδου*

Ό,τι και να σκεφτεί κανείς, η άσχημη κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και έχει επίδραση στην ψυχολογία όλων είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό αποτύπωμα της χρονιάς που φεύγει. Μια κατάσταση που οι συνέπειές της γίνονται ολοένα και πιο ορατές, συνάμα και πιο οδυνηρές για πολλούς συμπολίτες μας.

Ο θάνατος της 13χρονης Σάρα από το μαγκάλι, λόγω της έλλειψης θέρμανσης πετρελαίου, έρχεται να προστεθεί στους «θλιβερούς μονολόγους» που πλέον κατακλύζουν την καθημερινότητα. Δεν είναι κρίμα να χάνουμε έτσι τα παιδιά μας;

Αυτή η κατάσταση όμως έχει κι άλλες πλευρές. Η ανατροπή των μέχρι σήμερα «κεκτημένων», σε κάθε επίπεδο, τείνει να αναδείξει πλευρές που μέχρι τώρα παρέμεναν στη σκιά της «φούσκας». Ένας λαός παραδοσιακά ανοιχτός, καλόκαρδος και ζωντανός, μέσα στη χρονιά που φεύγει, ολοένα και πιο έντονα επιδεικνύει αντανακλαστικά κοινωνικής αλληλεγγύης. Το βλέπουμε στο θέατρο με τους φιλανθρωπικούς συλλόγους που κάνουν εκδηλώσεις και βοηθάνε όσους έχουν ανάγκη. Το κάνουμε στο θέατρο, έχοντας κατεβάσει το κόστος των εισιτηρίων αλλά και με δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα μπορεί να μην είχε άμεση επιρροή στη δική μας χώρα, ωστόσο η συγκεκριμένη προσωπικότητα εμπεριέχει έντονους συμβολισμούς που μας αφορούν ως κοινωνία περισσότερο από ποτέ. Ο άνθρωπος που νίκησε το απαρτχάιντ και το ρατσισμό μετά από πολύχρονο και οδυνηρό αγώνα, με πολυετή φυλάκιση για τον ίδιο, αφήνει κληρονομιά τη υπεροχή του ανθρωπισμού κόντρα σε οποιεσδήποτε διακρίσεις. Μια κληρονομιά τόσο επίκαιρη και χρήσιμη για την ελληνική κοινωνία που είδε μέσα στο 2013 πρωτόγνωρα φαινόμενα ακραίας πολιτικής έντασης, με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά και άξονα το ρατσισμό.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα, η τέχνη και το θέατρο έχουν τη δική τους ιστορική ευθύνη. Είναι ευτύχημα που αυτή τη χρονιά οι κεραίες πολλών ανθρώπων της τέχνης μένουν ανοιχτές και μέσα από τα θεατρικά έργα αποτυπώνεται το κοινωνικό γίγνεσθαι. Και χαίρομαι γιατί το φετινό ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής παρέμβασης, της συλλογικής αυτοκριτικής, του επαναπροσδιορισμού αξιών μαζί φυσικά με την ψυχαγωγική διάσταση.

Ο πρόσφατος θάνατος του Πήτερ Ο‘ Τουλ, έφερε στις τελευταίες εικόνες του νοητικού μας φιλμ τον Λόρενς της Αραβίας, ρόλο τον οποίο ενσάρκωσε στην ομώνυμη ταινία το 1963. Το Άγγλο αξιωματικό, ιστοριοδίφη και συγγραφέα που έζησε και πολέμησε κατά των Οθωμανών και υπέρ της ανεξαρτησίας της Αραβίας στα χρόνια που ο Κωνσταντίνος Καβάφης (με τον οποίο είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις) έγραφε στίχους –μαζί και ιστορία- διακτινίζοντας το ελληνικό πνεύμα στην οικουμένη.

Στη γειτονιά μας, ο αραβικός κόσμος είναι πάλι επίκαιρος με τρόπο εξαιρετικά δραματικό, παγιδευμένος ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των εξωτερικών και εσωτερικών συγκρούσεων. Και η Αραβική Άνοιξη μοιάζει πλέον με βαρύ φθινόπωρο…

Για μένα προσωπικά, το 2013 περιλαμβάνει και μια ιδιαίτερα ευτυχή στιγμή: την ανάληψη των καθηκόντων της Προέδρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από τον περασμένο Ιούνιο. Σε μια συγκυρία δύσκολη, που συνεπάγεται βαρύ χρέος, αλλά και πείσμονα αγώνα όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ανάπτυξη του ΚΘΒΕ.

Κλείνοντας, μια ευχή για δημιουργικό 2014, με την προτροπή του Αλεξανδρινού ποιητή για αισιοδοξία: «Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας / σα μια σειρά κεράκια αναμμένα / χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια».

*Η κ. Λυσαρίδου είναι πρόεδρος του ΚΘΒΕ

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.