, Τρίτη
18 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Τι θέλουμε τελικά;

stellasΤου Περικλή Στέλλα*

Φεύγει σε λίγα 24ωρα ένας ακόμη χρόνος. Πάει και αυτός ο…2013.Δεν έφερε απολύτως τίποτα στην αθλητική Θεσσαλονίκη. Καμία διάκριση-κυρίως στο ποδόσφαιρο-κανένα τίτλο. Αλλά για καθίστε, διότι συνηθίζουμε εδώ και δεκαετίες να γκρινιάζουμε. Συνηθίζουμε να τα ρίχνουμε στους άλλους. Τη μία στους Αθηναίους, την άλλη στο κατεστημένο, την άλλη στην διαιτησία, την άλλη στον Μαρινάκη, παλαιότερα στον Κόκκαλη, πιο παλιά στον Βαρδινογιάννη, ακόμη πιο παλιά στον Γουλανδρή κλπ, κλπ. Προσέξτε. Δεν λέω ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει αδικηθεί ή δεν αδικείται. Όχι. Ίσα-ίσα αδικείται και μάλιστα πολλές φορές κατάφωρα. Αλλά για πείτε μου σας παρακαλώ, εμείς τι κάνουμε; Έχουμε επιχειρήσει ποτέ να γίνουμε ισχυροί; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Όχι, ποτέ.

Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να φροντίσουμε(μιλώ για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης σε όλα τα αθλήματα μα, κυρίως για το ποδόσφαιρο)να γίνουμε ισχυροί. Αλλά δεν το κάνουμε. Και φτάσαμε στο σημείο ο Ηρακλής να φυτοζωεί στην χαμηλότερη κατηγορία και ο Άρης να παρακαλάει να μπει στο άθρο 99 για να σωθεί. Όσο για τον ΠΑΟΚ, καλά που εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης, διότι στην ίδια μοίρα θα ήταν. Και για να κάνουμε ταμείο και να δούμε(εάν θέλουμε βέβαια)τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Τι θα προσέξουμε; Πολύ απλά. Κάποιοι παράγοντες του Ηρακλή(με την ανοχή όλων οπαδών, παραγόντων ,τύπου κλπ) φέρουν ευθύνη που δυο φορές τα γραφεία του λογιστηρίου πήραν φωτιά και καταστράφηκαν τα έγγραφα και οι αποδείξεις που ενοχοποιούσαν πολλούς. Ξεχάστηκαν όλα. Με την ανοχή όλων, από τον Μυτιληναίο και μετά ο Ηρακλής έφτασε στην διάλυση. Ρέμος, Τάκης και λοιποί.

Φέρουμε εμείς ευθύνη για την κατάντια, την κατηφόρα και την καταστροφή αυτού του τεράστιου συλλόγου. Με την ανοχή όλων πήραν στα χέρια τους τον Άρη συγκεκριμένοι οργανωμένοι οπαδοί, ο Σκόρδας, ο Κόντης και η παρέα τους. Υποβιβάστηκε δυο φορές ο Άρης και πολλοί μέσα από την οικογένεια του Άρη ήταν και εξακολουθούν να είναι αμετανόητοι. Μπήκε στο άρθρο 44 σώθηκε από την καταστροφή και σήμερα έχει φτάσει πάλι στο ίδιο σημείο με 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ χρέη για τα οποία φέρουν ευθύνη εκείνοι, διότι εκείνοι διοικούσαν. Με την ανοχή όλων και εδώ. Και των οπαδών και των παραγόντων και των μέσων ενημέρωσης.

Και για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, αυτές τις δύσκολες στιγμές που κανείς δεν γνωρίζει εάν θα σωθεί από θαύμα και αυτή τη φορά, επέτρεψαν να περιέλθει η διοίκηση του Άρη στον τέως πρόεδρο που επί των ημερών του τα χρέη από το μηδέν έφτασαν και πάλι στα ύψη. Με την ανοχή όλων στον ΠΑΟΚ η διοίκηση Ζαγοράκη ξέφυγε από τη…πορεία της και εκεί που ο Γούμενος άφησε τον ΠΑΟΚ με 7 εκατομμύρια χρέη, η διοίκηση Ζαγοράκη διαχειρίστηκε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ και κατάφερε να αφήσει χρέη διπλάσια σχεδόν από αυτά του Γούμενου. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αποκάλυψε απίστευτα πράγματα, αλλά ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ(και για ορισμένους άλλους) εμφανίστηκε ο Σαββίδης και με τα χρήματα του έσωσε και τον ΠΑΟΚ και εκείνους που ευθύνονταν.

Και συμπληρώνω κάνοντας μία αναφορά για τα κέντρα αποφάσεων και ό,τι συμβαίνει στις αρχές. Αδικούνται οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, είναι αλήθεια, συμβαίνουν σημεία και τέρατα, αλλά ποτέ οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν σήκωσαν ανάστημα για να αντιδράσουν σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Μια εξαίρεση αποτελεί πρόσφατα η προσφυγή του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια για την αστεία απόφαση της σουπερλίγκ να τιμωρεί όποιον ασκεί κριτική και την υπόθεση αυτή την κέρδισε. Και αποδεικνύεται πως όταν παρεμβαίνεις μπορείς να ανατρέψεις πολλά. Αλλά δεν το έκαναν όλα αυτά τα χρόνια κανείς από αυτούς τους παράγοντες που διοικούσαν τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Κλείνω με δυο γεγονότα. Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας που είχε γίνει στο Καυτατνζόγλειο και ο Άρης αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό, δέκα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα ο τότε πρόεδρος του Άρη βράβευσε τον διαιτητή του τελικού, που δεν αρνείται ότι είναι ολυμπιακών αισθημάτων, για την προσφορά του στην ελληνική διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σκόρδας βράβευσε τον Κασναφέρη. Τον διαιτητή που αν θυμηθεί κανείς τις διαιτησίες του, θα φύγει από το παράθυρο.

Μετά τον αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης υποστήριξε ότι ο διαιτητής εκείνου του αγώνα, ο  Σπάθας, στέρησε από τον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Λίγους μήνες αργότερα σε επίσημη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, απευθυνόμενος με απορία στους δημοσιογράφους είπε: «Δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την διαιτησία. Μια χαρά ήταν και είναι η διαιτησία».Θέλετε και άλλα; Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα. Αυτό είναι λοιπόν το ερώτημα. Τι θέλουμε τελικά; Θέλουμε να γίνουμε ισχυροί και να πάμε στην κορυφή; Ή θέλουμε να μόνο να γκρινιάζουμε και να τα ρίχνουμε στους άλλους;

*Ο κ. Στέλλας είναι δημοσιογράφος

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.