14:05, Παρασκευή
21 Ιανουαρίου 2022

Το νέο ΠΑΣΟΚ και η τελευταία ευκαιρία του

Ο νικητής μπορεί να απαντήσει στα νέα μεγάλα ζητήματα που θα προκύψουν μετά την πανδημία αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους θα έχει συγκεκριμένο πολιτικό κόστος;

Του Δημήτρη Δραγώγια

«Το διακύβευμα», λέει η Άννα Διαμαντοπούλου «δεν είναι η επιστροφή, είναι η νέα αρχή» σε άρθρο της για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Στη λογική ότι η παράταξη υπό το νέο αρχηγό της θα υπερβεί ριζικά την προηγούμενη ταυτότητα που σχετιζόταν με την λογική της αναδιανεμητικής πλειοδοσίας και μάλιστα δανεικών. Φευ… Στη συντριπτική πλειονότητά τους εκείνοι που θα ψηφίσουν αύριο οραματίζονται τις παλιές καλές ημέρες του ΠΑΣΟΚ του 80, και του 90. Τον κομματάρχη … Σάκη Μπουλά στο «ας περιμένουν οι γυναίκες» ένα πράμα κι ας σπεύδουν να διαψεύδουν ότι «οι καιροί άλλαξαν».

Το πρόβλημα του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν ότι ουδέποτε προχώρησαν σε μια γενναία αυτοκριτική προκειμένου να εξηγήσουν αν όχι να εξευμενίσουν όσους οργισμένως το εγκατέλειψαν το 2012. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις και παρά τα πρωτοφανή γεγονότα που συντάραξαν την υφήλιο, άρα αξεπέραστα εμπόδια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος, αδυνατεί να αυξήσει τη δύναμή του και, παραδόξως, το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρνει να πάρει τον κόσμο του πίσω. «Αν κάναμε λάθη, θα το κρίνει η ιστορία» έλεγε ένας εκ των υποψηφίων, θυμίζοντας περισσότερο την λογική της κομμουνιστικής διεθνούς στη δεκαετία του 50.

Δεν ξέρω αν αντί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, επικρατούσε η λογική του «δαχτυλιδιού» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον σχεδόν άγνωστο τότε Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, ουδέποτε αναφέρθηκε ονομαστικά στον τότε συνεργάτη του και σήμερα πρωτοκλασάτο Υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, ήταν από τα ονόματα που προωθούνταν ειδικώς εάν η συζήτηση της ηγεσίας για την εκλογή προέδρου από τη βάση ή μέσω εκλογικού συνεδρίου με αλλαγή καταστατικού έγερνε υπέρ της δεύτερης επιλογής. Τελικώς, επικράτησε η πρώτη αντίληψη και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Πολλοί μιλούν για την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ρόλο δεύτερου πόλου. Ευκαιρία ίσως, αλλά για ποιόν; Ο νικητής μπορεί να απαντήσει στα νέα μεγάλα ζητήματα που θα προκύψουν μετά την πανδημία αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους θα έχει συγκεκριμένο πολιτικό κόστος; Αμφιβάλλω. Όχι τουλάχιστο όσο παραμένει στην αντιπολίτευση. Αν πάλι αποκλειστούν όλοι όσοι κοίταξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η μοναδική δεξαμενή παραμένουν οι ΠΑΣΟΚοι που ψήφισαν Κυριάκο και οι νέοι ψηφοφόροι οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι απολιτίκ. Γι αυτούς, θα συνιστούσα προτού ρίξουν την ψήφο τους την Κυριακή για πρώτη φορά, να δουν στο βίντεο τους ύμνους των 90s: Tο «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Βαλκανιζατέρ» του Σωτήρη Γκορίτσα και το «ας περιμένουν οι γυναίκες» του αείμνηστου Σταύρου Τσιώλη. Για να καταλάβουν όχι μόνο τι έχασαν που δεν έζησαν την θρυλική εποχή του μεγάλου ΠΑΣΟΚ. Αλλά κυρίως το τι μπορούν να αλλάξουν με το σταυρό τους…