«Οραματίζομαι μια πόλη σύγχρονη και βιώσιμη» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Συνεντεύξεις

«Οραματίζομαι μια πόλη σύγχρονη και βιώσιμη»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μιλά στην «Κ»

pavlos melas demourtzidis

Στους λόγους που θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο του δήμου Παύλου Μελά αναφέρεται μεταξύ άλλων σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο υποψήφιος δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Ο κ. Δεμουρτζίδης μας μιλά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, μένοντας κυρίως στην περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, κάνει λόγο για πολλά αρνητικά της σημερινής διοίκησης του δήμου και υποστηρίζει ότι τα κυριότερα είναι η αλαζονεία και ο μοναχικός δρόμος που επέλεξε να βαδίσει.

Της Χρύσας Κυριακού

Για ποιο λόγο θα διεκδικήσετε εκ νέου το δημαρχιακό θώκο του δήμου Παύλου Μελά; Γιατί πιστεύετε ότι αυτή τη φορά οι δημότες θα σας ψηφίσουν;

Πιστεύω, σε μια εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, ότι η πόλη χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή που θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και υπευθυνότητα. Μια δημοτική αρχή που θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο. Με αντίληψη που ανοίγει νέους ορίζοντες ώστε να ρίξουμε μια νέα ματιά σε αυτά που βιώνουμε, αλλά και να δούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε, να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες, να δουλέψουμε σκληρά για τις λύσεις και να φέρουμε στο προσκήνιο τον πολίτη. Με μια νέα αντίληψη αποκεντρωμένης δημοτικής λειτουργίας και λαϊκής συμμετοχής. Αυτός ο τόπος μας ενώνει. Όλοι μαζί θα πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι κοιτάζοντας μπροστά. Οι εκλογές γίνονται για να αποφασίσουν οι πολίτες σε ποιους θα εμπιστευθούν το μέλλον της πόλης τους. Αυτή τη φορά, θέλω να πιστεύω, ότι κυρίαρχο κριτήριο θα είναι η αξιοπιστία των παρατάξεων και η συνολική πολιτική τους διαδρομή.

Πιστεύετε πως με ένα «συμμάζεμα» των εξόδων και με οργάνωση μπορεί ο δήμος Παύλου Μελά να γίνει βιώσιμος; 

Το «συμμάζεμα» στο οποίο αναφέρεστε είναι πάγια επιλογή της παράταξης μας, πόσο μάλλον σε αυτά τα δύσκολα οικονομικά χρόνια. Η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημοτικών πόρων, η διασφάλιση της διαφάνειας στους δημόσιους διαγωνισμούς για τις μελέτες και τα έργα του δήμου, το τέλος στις απευθείας αναθέσεις είναι πυλώνες της οικονομικής μας πολιτικής. Παράλληλα, η διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα εξασφαλίσει πρόσθετους οικονομικούς πόρους για το δήμο.

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο δήμος Παύλου Μελά;

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση όλων των δυτικών συνοικιών επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό την υγεία των κατοίκων αλλά και αποτρέπει την ανάπτυξη του τόπου. Ζητάμε να σταματήσει επιτέλους αυτή η περιβαλλοντική αδικία εις βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης, που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Τα δύο στρατόπεδα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μας είναι η μεγάλη ευκαιρία για φυγή προς τα εμπρός. Η οικονομική κατάσταση του δήμου, που από την αρχή της σύστασής του κληρονόμησε σημαντικά χρέη από τον πρώην δήμο Πολίχνης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να χρηματοδοτήσει την τοπική αυτοδιοίκηση, ως οφείλει, καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πόρων. Επίσης, η άναρχη σε πολλές περιοχές δόμηση και η ύπαρξη πολλών αυθαίρετων κατοικιών που ακόμα προσπαθούν να νομιμοποιηθούν είναι ένα ακόμη πρόβλημα.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή διοίκηση του δήμου; Τι βαθμό θα της βάζατε;

Θα μπορούσα να προσάψω πολλά αρνητικά στη σημερινή διοίκηση του δήμου μας. Το κυριότερο όμως είναι η αλαζονεία και ο μοναχικός δρόμος που επέλεξε να βαδίσει. Απαξίωσε τα τοπικά συμβούλια, θεσμούς όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη, αλλά ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος με την όλη στάση του δε βοηθά στο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στα προβλήματα. Σαστισμένη η διοίκηση βλέπει το χρόνο να περνά και το μεγάλο στοίχημα της συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων να πηγαίνει χαμένο ενώ στο εσωτερικό της οι βασικές λειτουργίες γίνονται αυτοβούλως και με αυτόματο πιλότο. Όσο για το βαθμό, θα τον βάλουν οι συμπολίτες μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι θα αλλάξει στο δήμο και την καθημερινότητα του πολίτη η εκλογή σας στη θέση του δημάρχου;

Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν τη γενικότερη κατάσταση και μπορούν να καταλάβουν την ανυπαρξία μεγάλων έργων (εκτός αυτών που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα). Δεν ανέχονται όμως, να βλέπουν την έλλειψη μικροπαρεμβάσεων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την καθημερινότητά τους. Γιατί υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα με ό,τι μέσα διαθέτει ο δήμος, με το ανθρώπινο δυναμικό του και με την ενεργοποίηση των πολιτών μέσω του εθελοντισμού. Οι εργαζόμενοι είναι οι σύμμαχοί μας στη μάχη με τα προβλήματα. Για να λύσεις προβλήματα πρέπει να τα γνωρίζεις και για να τα γνωρίζεις πρέπει να περπατάς στην πόλη. Θα δώσουμε λοιπόν μεγάλο βάρος στην καθημερινότητα των συνδημοτών μας από την πρώτη μέρα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το δήμο Παύλου Μελά;

Η παράταξή μας είναι καρπός της αγωνίας των πολιτών για το μέλλον του τόπου μας. Η αγάπη γι’ αυτήν την πόλη μάς οδήγησε στην κοινή συστράτευση. Ενεργοί πολίτες, νέοι, από όλους τους χώρους, δημιουργούμε μια πολυσυλλεκτική παράταξη, ισχυρή, που να εμπνέει και να συσπειρώνει την τοπική κοινωνία. Αξιοποιώντας μέσα από γόνιμο και δημιουργικό διάλογο όλες τις υγιείς δυνάμεις. Οραματιζόμαστε μια ζωντανή τοπική αυτοδιοίκηση, κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού. Μια πόλη σύγχρονη και βιώσιμη, προσβάσιμη σε όλους. Μια πόλη που θα διατηρήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της.

Στρατόπεδα (Παύλου Μελά – Καρατάσιου) – ΣΜΑ Ευκαρπίας – ΟΚΑΝΑ. Είναι προβλήματα τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια και καλείται να λύσει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Σε ό, τι αφορά το στρατόπεδο Παύλου Μελά, διαφωνούμε με τη συμφωνία που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο πριν τέσσερις μήνες ο δήμαρχος Παύλου Μελά γιατί ενώ υπήρχε ο νόμος (3883/2010)  από το Σεπτέμβριο του 2010, με τον οποίο παραχωρούνταν τα στρατόπεδα στους δήμους χωρίς ανταλλάγματα, ο δήμαρχος προχώρησε σε νέες διαπραγματεύσεις δίνοντας στην αρχή 30 στρέμματα στο στρατό το 2011 και καταλήγοντας τελικά σε συμφωνία στα 52 στρέμματα.

Είμαστε αντίθετοι καθώς η κυριότητα του χώρου δεν παραχωρείται στο δήμο Παύλου Μελά, παρά μόνο η χρήση και μάλιστα υπό αυστηρούς όρους ενώ τα  52 στρέμματα πρέπει να τακτοποιηθούν πολεοδομικά και χωροταξικά για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλα τα έξοδα των μελετών και έργων υποδομών πρέπει να τα αναλάβει ο δήμος Παύλου Μελά και μάλιστα αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν από εξωτερικούς συνεργάτες, αποκλείοντας έτσι την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Σε ό, τι αφορά το Καρατάσιου, η σημερινή διοίκηση απαξίωσε πλήρως το χώρο και τις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα. Σήμερα κινδυνεύει με ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και δυστυχώς οι μόνοι που ανησυχούν και ενδιαφέρονται είναι οι πολίτες.

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας ζητάμε τη λειτουργία ενός ΣΜΑ που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του δήμου Παύλου Μελά και των όμορων δήμων, με αποκλειστικό διοικητικό και οικονομικό έλεγχο από το δήμο μας. Το ζήτημα του ΟΚΑΝΑ είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει και υποβαθμίζει την περιοχή της Σταυρούπολης. Η λύση δε μπορεί να έρθει από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά από την κεντρική εξουσία και κατ’ επέκταση το υπουργείο Υγείας για αυτό ζητάμε τη διασπορά των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ανάλογα με την τόπο κατοικίας τους.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ