Οργή για την απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας στη Eurovision - Karfitsa.gr
Διεθνή

Οργή για την απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας στη Eurovision

Στον προσεχή διαγωνισμό της Στοκχόλμης

palaistini (1)Την οργή των Παλαιστινίων έχει πυροδοτήσει η συμπερίληψη της σημαίας τους σε λίστα της EBU με σημαίες που απαγορεύεται να κυματίσουν στον προσεχή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Στοκχόλμη. Τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Eurovision επικαλείται στην απάντησή της η EBU εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η -κατά λάθος- δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας.

Δίπλα στην παλαιστινιακή βρίσκεται μάλιστα η σημαία του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που ξεσήκωσε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής με τον ανώτατο αξιωματούχο της Σαέμπ Ερεκάτ να καλεί με δηλώσεις του στο Euronews τον επικεφαλής της EBU Ζαν-Πολ Φιλιπό να «ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να απολογηθεί στα 11 εκατομμύρια Παλαιστινίων για αυτό το βαρύ, απαράδεκτο και ποταπό λάθος».

Η σημαία της Παλαιστίνης, το διεθνές καθεστώς της οποίας έχει αναβαθμιστεί σε κράτος-μη μέλος παρατηρητή, κυματίζει από το Σεπτέμβριο του 2015 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού στον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η επίμαχη λίστα της EBU σχετικά με τους κανόνες για τις σημαίες που απαγορεύονται στη διοργάνωση δεν προοριζόταν να δει το φως της δημοσιότητας και η ανάρτησή της έγινε κατά λάθος, όπως προέκυψε αργότερα.

Η EBU εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «κατανοεί και αναγνωρίζει τις ευαισθησίες της παρουσίασης επιλογής από σημαίες οργανισμών ή εδαφών, καθεμία πολύ διαφορετικής φύσης».

«Οι διοργανωτές απολογούνται σε οποιονδήποτε νοιώθει προσβεβλημένος από τη λίστα» συνεχίζει η EBU αλλά σημειώνει ότι οι κανόνες της Eurovision ορίζουν ότι επιτρέπεται να κυματίσουν στον διαγωνισμό μόνο οι σημαίες των 42 χωρών που συμμετέχουν, εθνικές σημαίες κρατών-μελών του ΟΗΕ και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δεν συμμετέχει ποτέ εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Στη λίστα περιλαμβάνονται η σημαία του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, καθώς και οι σημαίες Κριμαίας, Κοσόβου, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Βάσκων, Ντονέτσκ, Υπερδνειστερίας -και του Ισλαμικού Κράτους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ