Όταν η αναπνοή σας γίνεται ο χειρότερος ''εχθρός''! - Karfitsa.gr
Health

Όταν η αναπνοή σας γίνεται ο χειρότερος ”εχθρός”!

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι η κακοσμία του στόματος

d41a89b35efbf2056cd6e54a3248a7f3.w600.h340.z1Κακοσμία είναι η δυσάρεστη αναπνοή που προέρχεται από την στοματική κοιλότητα. Οι πιο συχνές αιτίες βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα αλλά υπάρχουν και πολλές εξωστοματικές πηγές κακοσμίας.

Τα τοπικά αίτια της κακοσμίας
Το 85%-95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και οι υπεύθυνοι παράγοντες είναι τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόματα υπολείμματα των τροφών καθώς και η ποιότητα και η ποσότητα του σάλιου. Συγκεκριμένα η κακή στοματική υγιεινή, τερηδονισμένα δόντια, νοσήματα των ουλών(ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ελκονεκρωτικη ουλίτιδα),προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες-οδοντοστοιχίες)που δεν καθαρίζονται, υπολείμματα τροφών στη ράχη της γλώσσας, ελκωσεις του στόματος, λοιμώξεις του στόματος, μειωμένη ποσότητα σάλιου και το υπερβολικό κάπνισμα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες δυσοσμίας του στόματος.
Ποια άλλα αίτια κακοσμίας
Συστηματικά νοσηματα, φαρμακα τροφές αλλά και ιδιοπαθείς και ψυχογενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή από το στόμα.
Συστηματικά νοσήματα
Νοσήματα της μύτης όπως ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες και των αμυγδαλών έχουν την πρώτη θέση. Νοσήματα επίσης του φάρυγγα και του οισοφάγου(γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος),νοσήματα των πνευμόνων, των νεφρων, του ήπατος σακχαρώδης διαβητης, εμπυρετα νοσήματα και ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα προκαλούν  κακοσμία.
Η άποψη ότι κάποια διαταραχή του στομάχου η του οισοφάγου ευθύνεται για την κακή αναπνοή είναι εσφαλμένη εκτός από την περίπτωση του εμέτου η του ρεψίματος.
Φάρμακα και τροφές
Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο και χλώριο η προκαλούν ξηρότητα στο στόμα ευθύνονται για την κακοσμία όπως επίσης φάρμακα η τροφές που περιέχουν θειο.Το σκόρδο το κρεμμύδι το μπρόκολο ευθύνονται επίσης.
Στην ιδιοπαθή κακοσμία όπου δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία η κακοσμία υποχωρεί με φάρμακα κατά των αναερόβιων μικροβίων.
Ψυχογενής κακοσμία
 είναι η κατάσταση των ανθρώπων που ζουν με τον φόβο ότι μπορεί να μυρίζει άσχημα το στόμα τους χωρίς αιτία και φτάνουν σε υπερβολικό βούρτσισμα με δυσάρεστες επιπτώσεις στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.
Αντιμετώπιση της κακοσμίας
Συμβουλευόμαστε αρχικά τον οδοντίατρο μας που προσδιορίζει τα ακριβή αίτια Εάν τα αίτια είναι τοπικά τότε οι βασικές αρχές είναι οι εξής.
Σχολαστική στοματική υγιεινή
Θεραπεία των νοσημάτων των ούλων
Συστηματικό βούρτσισμα της ράχης της γλώσσας με ειδικά ξέστρα
Τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο
Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών που επιδρούν στα gram-αρνητικά βακτήρια εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ειδικό στοματολόγο
Εάν οι πηγές της κακοσμίας δεν εντοπίζονται στην στοματική κοιλότητα ο ασθενής παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ωτορινολαρυγγολογο,γαστρεντερολογο,πνευμονολογο κλπ)με τους οποίους απαιτείται συνεργασία
iatropedia.gr
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ