Όταν και τα μικρά πλημμελήματα οδηγούν στη φυλακή  - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Όταν και τα μικρά πλημμελήματα οδηγούν στη φυλακή 

Η απόφαση του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών για τον 37χρονο που δεν φορούσε την προστατευτική μάσκα του, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών και τις 40 ημέρες αποφασίστηκε να τις εκτίσει αμέσως, προκάλεσε έκπληξη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Στο ευρύ κοινό, καθώς οι νομικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, πλέον και τα πλημμελήματα μπορεί να οδηγήσουν στη φυλακή. Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος της φυλάκισης, άλλος ένας κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή για απάτη και απόπειρα απάτης. Ένας Βούλγαρος που καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών σε φυλάκιση 6 χρόνων.

Ο μόνιμος προβληματισμός των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σύνταξης των κωδίκων, όπως και η βασική ένσταση των διωκτικών αρχών ήταν πως όλοι όσοι συλλαμβάνονταν, λίγες ημέρες μετά απολάμβαναν την ελευθερία τους, μέχρι να δικαστούν. Τα θύματά τους όμως, για κοινά και συνήθη αδικήματα όπως είναι οι κλοπές, οι απάτες και ληστείες του δρόμου, έμεναν με την αίσθηση της μη απόδοσης του δικαίου, ανεξάρτητα εάν οι δράστες δικάζονταν χρόνια αργότερα. Οι νέες διατάξεις φαίνεται ότι έλυσαν τα χέρια των δικαστών οι οποίοι πλέον μπορούν να στείλουν στη φυλακή κάθε κατηγορούμενο και για μικρό αδίκημα, εφόσον θεωρούν ότι εάν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να το διαπράξει εκ νέου ή υπάρχει άλλος σοβαρός λόγος να υλοποιήσουν άμεσα την ποινή.

Έτσι ακριβώς αποφασίστηκε, η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, η τιμωρία του 37χρονου στις Σέρρες ο οποίος αρνείται να φοράει προστατευτική μάσκα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών για παράβαση του άρθρου περί διάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Το Αυτόφωρο Μονομελές έκρινε ότι εξαιτίας της επιμονής του, είχε εντοπιστεί πάλι χωρίς μάσκα, είναι επικίνδυνος να τελέσει πάλι το αδίκημα, επομένως έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή για ένα τμήμα της ποινής. Αυτό δείχνει πως ο δικαστής έχει την απόλυτη ευχέρεια να υλοποιήσει την ποινή που επιβάλλει, όσο μικρή και αν είναι, σε αντίθεση με τους περιορισμούς της αναστολής των ποινών που προβλέπονταν με τους παλιούς κώδικες. «Στα χέρια του δικαστή υπάρχουν εργαλεία να αποδώσει δίκαιο, όπως κρίνει από τις περιστάσεις της υπόθεσης», έλεγε χαρακτηριστικά νομικός ο οποίος πάντοτε θεωρούσε ότι το νομικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να χειριστεί όπως πρέπει τις υποθέσεις αποδίδοντας δίκαιο. Μάλιστα επέμεινε στην ίδια άποψη και με το προηγούμενο σύστημα, σημειώνοντας ότι ήταν λάθος να συσσωρεύονται πολλές υποθέσεις στα ανακριτικά γραφεία ως κακουργήματα, αντί κάθε μία χωριστά να δικάζεται από τα Πλημμελειοδικεία και να επιβάλλονται άμεσα οι ποινές.

 

Ο Βούλγαρος και η απάτη 

Η υπόθεση του 37χρονου δεν ήταν η μόνη που οδήγησε έναν κατηγορούμενο στις φυλακές για πλημμέλημα και μάλιστα την ίδια περίοδο. Ένας Βούλγαρος, ο οποίος συνελήφθη για μία απάτη υπερήλικης από την οποία άρπαξε 28.000 ευρώ και μία απόπειρα απάτης πήρε τον δρόμο για τη φυλακή με ποινή φυλάκισης 6 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ήταν ελεύθερος, παρ’ ότι τα στοιχεία του ταυτοποιήθηκαν για κακούργημα και ειδικότερα για απόπειρα απάτης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ και απάτη 41.000 ευρώ, που είχε διαπραχθεί από το Νοέμβριο του ’20 μέχρι τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι οι υποθέσεις εκείνες συσσωρεύτηκαν και παραπέμφθηκε στον ανακριτή του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δράση του, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την καταδικαστική απόφαση.

Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ασφάλειας Σερρών κοντά στον Προμαχώνα, λίγο πριν επιστρέψει στη χώρα του μαζί με 26.650 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα κάπου τα είχε διαθέσει. Η δικογραφία σχηματίστηκε με την αυτόφωρη διαδικασία και ο ίδιος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών που τον καταδίκασε για πλημμέλημα και τον έστειλε στη φυλακή. Κάτι που δεν έγινε από την κακουργηματική δικογραφία, καθώς εκείνη για να κριθεί πρέπει να περάσουν χρόνια. Στην περίπτωση του Βούλγαρου η απόδοση του μεγαλύτερου ποσού, καθώς τα χρήματα βρέθηκαν πάνω του, όπως και η άμεση φυλάκισή του θεωρείται ότι ικανοποιεί το αίσθημα του δικαίου, ειδικά για τα θύματα. «Καταλαβαίνεις πως αν πράξεις ένα αδίκημα σε περιμένει η φυλακή. Έστω για μικρό χρονικό διάστημα, όμως τιμωρείσαι, δεν αφήνεσαι ελεύθερος», σχολίαζαν νομικοί.

Ο νέος κώδικας που δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται και να υλοποιούνται ποινές φυλάκισης, δηλαδή για πλημμελήματα, δεν βρήκε απόλυτη εφαρμογή λόγω των  περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, εξαιτίας των οποίων δεν έγιναν δίκες. Ωστόσο αποφάσεις έχουν ληφθεί από Πλημμελειοδικεία σε όλη τη χώρα, που δίνουν την αίσθηση της απόδοσης δικαίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ