Όταν ο διάβολος δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες… - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Όταν ο διάβολος δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες…

της Γιάννας Γαϊτάνη

Γαϊτάνη

της Γιάννας Γαϊτάνη*

Είναι πλέον γεγονός η πολιτική της αποτροπής της εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της στις 7 Μαρτίου ήρθε να το επιβεβαιώσει και καμία διαφορετική εξέλιξη δεν διαφαίνεται από τις δηλώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Είναι επίσης γεγονός ότι η επιλογή αυτή αναιρεί την συνθήκη της Γενεύης που όλα τα κράτη υιοθέτησαν και που καθορίζει τα δικαιώματα και τους όρους προστασίας όλων των προσφύγων.

Όμως το σημαντικότερο όλων είναι η αλλαγή της αντίληψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών για τους γηγενείς ή αλλοδαπούς κατοίκους της. Η Ε.Ε θεωρούνταν η περιοχή του πλανήτη με την μεγαλύτερη φροντίδα για αυτά τα δικαιώματα και ήταν ένα από τα επιχειρήματα για την πάση θυσία παραμονή μας κυρίως από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Με τις τελευταίες αποφάσεις κλείνουν τα σύνορα των 28 χωρών-μελών για τις προσφυγικές ροές, επαναπροωθούνται όλοι οι πρόσφυγες πλην Σύριων στην Τουρκία, για κάθε νέο Σύριο που θα έρχεται στα ελληνικά νησιά και θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας άλλος Σύριος (που δεν τόλμησε να ρισκάρει την ζωή του περνώντας το Αιγαίο ή δεν μπόρεσε λόγω χρημάτων) θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι άλλοι πρόσφυγες (πλην των Σύριων που οι περιοχές έχουν καταστραφεί) θα θεωρούνται “παράτυποι” μετανάστες. Όρος που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναλγησία των κρατούντων για όσους διαφεύγουν από τους πολέμους (π.χ. Αφγανιστάν, Υεμένη) ή τα βασανιστήρια αυταρχικών καθεστώτων (π.χ. Ιράν, Σ.Αραβία) που οι ίδιοι κρατούντες, αυθαίρετα, δεν αναγνωρίζουν. Τέλος, η Τουρκία θεωρείται πια “χώρα ασφαλής” όταν όλοι ξέρουμε ότι είναι μια χώρα που η ηγεσία της παραβιάζει τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού της και βομβαρδίζει πόλεις και αμάχους στο εσωτερικό της. Πρόσφατα έχει καταγγελθεί από έγκυρες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ότι απελαύνει ως και τους Σύριους πίσω στη Συρία, ενώ άλλους τους πυροβολεί για να μην διασωθούν εντός των συνόρων. “Ασφαλής” κατά τα άλλα…

Όλη αυτή η συμφωνία είναι παράνομη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και όλη αυτήν την παράνομη συμφωνία την υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση που υφάρπαξε την ψήφο στις 20 Σεπτέμβρη υποσχόμενη μια πολιτική δήθεν “εξανθρωπισμού”, απάλυνσης τάχα του Τρίτου Μνημονίου. Από τον όρο “μετανάστες χωρίς χαρτιά” υιοθετούνε τώρα αυτόν των “παράτυπων μεταναστών”, από την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχουν φτάσει στην επαναλειτουργία των παλιών και στο στήσιμο νέων με στρατιωτική επιτήρηση, από την προστασία στην βάση του Διεθνούς Δίκαιου στην επαναπροώθηση προς τη γείτονα χώρα, από την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στην εμπλοκή του στρατού (δωρεάν εις βάρος των φαντάρων). Η κυβέρνηση συγχωρεί το αμαρτωλό διαπλεκόμενο παρελθόν πολλών ΜΚΟ δίνοντας γενναίες χρηματοδοτήσεις. Ανάγοντας την προσφυγική κρίση σε ζήτημα “εθνικής ασφάλειας”, επιτρέπει την αναβίωση εθνικιστικών και ρατσιστικών συνδρόμων. Και δείχνει περισσή υποκρισία, μη διαφέροντας από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις ούτε στο ζήτημα της εντιμότητας. Για παράδειγμα κατηγορεί την Αυστρία που έχει δεχθεί 100χιλ. πρόσφυγες, αλλά όχι τους “φίλους” μας τους Γάλλους που δέχθηκαν μόνο 20χιλ. Κατηγορεί την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για τις ίδιες επιδιώξεις της, την ώρα που διαμένουν στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες, μόνο και μόνο για να αποδεχτεί αυτό που δεν αποδέχεται η… ελληνική κυβέρνηση -να δεχτεί κι άλλους. Κατηγορούνται οι χώρες που έχουν ορθώσει φράκτες αλλά θεωρεί αυτονόητο και συντηρεί το δικό μας φράκτη στον Έβρο, υπαίτιο για εκατοντάδες κάθε μήνα πνιγμούς στο Αιγαίο.

Αν όμως αυτή είναι η εικόνα των “επάνω” υπάρχει και η πρακτική των “από κάτω”. Απέναντι στην ρατσιστική αυτή πολιτική, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δίνουν ψήφο αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων συντριπτικά πλειοψηφική, και πάνω από το 50% του ντόπιου πληθυσμού και εμπράκτως. Δηλαδή ένας τους δυο Έλληνες έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στις προσπάθειες ανακούφισης των θαλασσοπνιγμένων προσφύγων. Κόντρα σε ξενοφοβικές ρητορικές πολλοί έχουν αρχίσει να φιλοξενούν οικογένειες στα σπίτια τους. Αυτό καθόλου δεν αναιρεί την απόλυτη ανάγκη να υπάρξει κρατική μέριμνα, ενίσχυση του διαλυμένου από τα Μνημόνια κράτους πρόνοιας. Όμως δείχνει εντυπωσιακά πώς άνθρωποι απλοί, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, δεν ξεχνούν τον ξεριζωμό ή την μετανάστευση των οικείων τους και την φτώχεια που βιώνουν σήμερα οι ίδιοι από την μνημονιακή πολιτική.

Αλλά η αυθόρμητη αλληλεγγύη, που σίγουρα ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στην κάθε κυβέρνηση για να μην ξεδιπλώσει ολόκληρο το σκεπτικό της “αποτροπής”, δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Χρειάζεται και η πολιτική βούληση για την ανατροπή αυτής της ρατσιστικής πολιτικής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανατροπή που περνάει από τον αγώνα για ανοιχτά σύνορα τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Έβρο, νομιμοποιητικά έγγραφα για όλους, πλήρη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων, πρόσβαση σε νοσοκομεία και σχολεία, επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Όλα αυτά για όλους τους άστεγους, Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες.

Οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη με αφορμή την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, ας είναι η αφετηρία για ένα νέο κύμα διεκδικήσεων ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο και τις πολιτικές φτώχειας. Στο κάτω-κάτω, είμαστε όλοι πρόσφυγες.

*Η κ. Γαϊτάνη είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ