Ώθηση του ιδιωτικού τομέα για να έρθει η… ανάπτυξη! - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Ώθηση του ιδιωτικού τομέα για να έρθει η… ανάπτυξη!

του Μιχάλη Ζορπίδη

Ζορπίδης

του Μιχάλη Ζορπίδη*

Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό. Οι προτάσεις Κατρούγκαλου είναι εξωπραγματικές. Καταστροφικές. Δείχνουν ότι ο υπουργός Εργασίας και όσοι τον συμβουλεύουν δεν έχουν ιδέα από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Οι θέσεις τους αποδεικνύουν ότι είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους και ούτε βλέπουν, ούτε ακούνε, ούτε αισθάνονται το μέγεθος της κρίσης.

Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, όλοι στην αγορά αναγνωρίζουν ότι περιθώριο για να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές δεν υπάρχει. Οτιδήποτε από εδώ και πέρα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οδηγεί σε απολύσεις και λουκέτα.

Επίσης, δεν υπάρχει περιθώριο για περεταίρω μείωση των συντάξεων, εκτός ίσως από ορισμένες οριακές περιπτώσεις πολλαπλών παροχών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων βρίσκονται στα όριά τους, καθώς εκτός από τον εαυτό τους συντηρούν συχνά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οποιαδήποτε νέα μείωση συντάξεων παλιών ή νέων συνταξιούχων θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης. Ταυτόχρονα θα επιφέρει πλήγμα στην κατανάλωση, που έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Ο μόνος δρόμος για την επίλυση του ασφαλιστικού είναι η ώθηση του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Μια έννοια που ακούγεται πολύ, ορισμένοι τη θεωρούν γενική κι αόριστη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως συγκεκριμένη. Ανάπτυξη είναι οι περισσότερες δουλειές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Στην εσωτερική αγορά με αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις. Είναι η εντατικοποίηση στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες. Με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, με τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με γνώμονα όχι μόνο το τίμημα, αλλά και την πρόοδο των επιχειρήσεων. Και την πραγματική αξιοποίηση των υποδομών. Ας δούμε επιτέλους τι κάνουν σε κάθε τομέα οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και ας το υιοθετήσουμε προσαρμοσμένο στα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου υπάρχουν.

Πιθανότατα ο πολιτικός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Διότι δεν μπορεί κάποιος που αντιλαμβάνεται την καταστροφή που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες να προτείνει –και πολύ περισσότερο να θεσμοθετεί– μέτρα σαν κι αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι μια χώρα που χάνει τους νέους δεν μπορεί να έχει καλό μέλλον.

Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να καταλάβει;

*Ο κ. Ζορπίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ