"Ό,τι σπείρεις , θα θερίσεις..." - Karfitsa.gr
Απόψεις Κοινωνία

“Ό,τι σπείρεις , θα θερίσεις…”

Photo-0112Του Ιωάννη Μπίκου

Έφηβου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης *

 

 Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι επιστήμονες (ψυχολόγοι,κοινωνιολόγοι αλλά κυρίως εκπαιδευτικοί) εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ραγδαία αυξηση των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας είτε αυτή είναι ψυχολογική είτε, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, σωματική. Όμως ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν ένα μαθητή στην άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας εντός του σχολικού χώρου;

 Κατά την προσωπική μου άποψη, τα αίτια της εκδήλωσης μίας τέτοιας άσχημης συμπεριφοράς είναι δύο, ένα εκ των οποίων είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Σύμφωνα και με ένα ρητό << ότι σπείρεις , θα θερίσεις>>, έτσι και τα παιδιά αυτά έχοντας υπάρξει μάρτυρες βίαιων καταστάσεων εντός της οικογενείας, θέλοντας και μη , μαθαίνουν να επιλύουν τις διαφορές τους ασκώντας βία. Βέβαια, θεωρώ αυτονόητο ότι η συνήθης γενεσιουργός αιτία όλων αυτών των οικογενειακών προβλημάτων είναι η άθλια οικονομική και κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας, η οποία προκαλεί τον ασυγκράτητο θυμό των νέων. Δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ανασφάλεια των ίδιων των παιδιών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι νέοι που βιαιοπραγούν, κατά κύριο λόγο, είναι άτομα που στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες είτε επιτίθενται σε άλλα άτομα πιστεύοντας πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, είτε ενσωματώνονται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα <<κουκουλώσουν>> τα δικά τους μειονεκτήματα.

 Για την αμεσότερη εξάλειψη των κρουσμάτων βίας μεταξύ των μαθητών, μία διόλου ευκαταφρόνητη λύση είναι η προσέγγιση των παιδιών από τους καθηγητές. Εκείνοι, έχοντας παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια τα οποία θα τους παρουσιάσουν τρόπους έτσι ώστε να πλησιάσουν ευκολότερα τα παιδιά,θα προσπαθήσουν να εισβάλλουν στο ψυχισμό των μαθητών, παρέχοντάς τους έτσι ψυχολογική υποστήριξη. Αν όμως τα παιδιά αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με καχυποψία, τότε οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς και στις πιο <<βαριές>> περιπτώσεις να τους παροτρύνουν να λάβει το παιδί τους βοήθεια από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους. Ας αναρωτηθούμε όμως, αν πραγματικά είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των μέτρων σε μία χώρα <<Μήδεια>> που έχει την τάση να υποτιμάει τους νέους ανθρώπους και να στέκεται εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

 Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω της ζωτικής σημασίας ανάγκη για την εξάλειψη φαινομένων ενδοσχολικής βίας με άμεση νομοθέτηση μέτρων τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Μιλάμε για τη μελλοντική κοινωνία που ο πολιτισμός και οι αξίες ευχόμαστε να είναι οι άξονες λειτουργίας της.Μιλάμε για τη μελλοντική ΔΙΚΗ μας κοινωνία στην οποία δε χωράει κανένα είδος τραμπουκισμού.

*Η ομιλία του νεαρού εφήβου στη Βουλή πριν απο λίγες ημέρες

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ