Π. Κοκκόρης: «Απλοποιούμε τη διαδικασία συνταξιοδότησης» - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Π. Κοκκόρης: «Απλοποιούμε τη διαδικασία συνταξιοδότησης»

kokkoris

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Την εκτίμηση πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και δεν θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων εκφράζει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Παναγιώτης Κοκκόρης αναφέρει επίσης πως «απλοποιούνται οι διαδικασίες για την απόδοση συντάξεων» και θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας η Ελλάδα βρίσκει… συμμάχους στο εξωτερικό!

«Αυτή είναι και η προσωπική μου εκτίμηση. Εξάλλου ο πρωθυπουργός καθημερινά αγωνίζεται για να μη ληφθούν άλλα μέτρα. Ούτε διαφάνηκε κάτι διαφορετικό από τις πρόσφατες συζητήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας» απαντά ο κ. Κοκκόρης στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απόδοση των συντάξεων σχολιάζει ότι «η πλειοψηφία των πολιτών έχει σίγουρα φτάσει στα όρια της και πρώτο μας μέλημα είναι η αποφυγή διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και προβλήματα που δεν επιλύονται από την μια ημέρα στην άλλη. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της υπό τον κ.Βρούτση, προέβη σε μια σειρά από ενέργειες που αφορούν την επίσπευση και την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων. Σχετικά με τα προβλήματα οι πολίτες δεν πρέπει να παραγνωρίζουν δύο πολύ σημαντικά δεδομένα. Τη δραματική μείωση υπαλλήλων με συνέπεια τη μη κάλυψη των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των ασφαλισμένων». «Σίγουρο είναι ότι εργαζόμαστε σθεναρά για την απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Καταχρηστικές συντάξεις»

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «το φαινόμενο των καταχρηστικών συντάξεων αποτελούσε γάγγραινα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθώς οι εκτιμήσεις αναγάγουν την αιμορραγία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ! Θα μπορούσαμε δηλαδή να έχουμε αποφύγει τελείως τις πρόσφατες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Ήτανε σαν όλα αυτά τα χρόνια να ρίχνουμε λεφτά σ’ ένα τρύπιο κουμπαρά, τις τρύπες του οποίου αγνοούσαμε παντελώς, όπως στο πιθάρι των Δαναΐδων κατά τη μυθολογία μας. Σίγουρα και δε θα πρεπε να περιμένουμε το μνημόνιο για να δράσουμε, ιδιαίτερα για πράγματα που υπαγορεύει απλά και μόνο η κοινή λογική. Είναι λυπηρό πως στην Ελλάδα στερούμαστε συχνά και από αυτήν».

Αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την πάταξη της ανεργίας ο κ. Κοκκόρης υποστηρίζει στην «Κ» ότι «η ανεργία αποτελεί την πιο επώδυνη συνέπεια της υφιστάμενης ύφεσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιορίζονται σε θέματα του ασφαλιστικού συστήματος, ερωτώμενος για το μείζον ζήτημα της ανεργίας, παρατηρώ με μεγάλη μου ευχαρίστηση ότι στη σημερινή μας προσπάθεια ως κυβέρνηση για τον περιορισμό του προβλήματος, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, βρίσκουμε λοιπόν ολοένα και περισσότερους συμμάχους και στο εξωτερικό. Πριν μερικές μέρες το Υπουργείο μας ανακοίνωσε μια μεγάλη και επιθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων ανέργων με επίκεντρο 75.000 ευκαιρίες εισόδου τους στην αγορά εργασίας το 2014».

Δημιουργία βιώσεων θέσεων εργασίας

Καταλήγει λέγοντας ότι «η αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται ανεργία απαιτεί πρωτίστως τη συμβολή όλων μας κοινωνίας, οικονομίας και πολιτείας- καθώς καλούμαστε να αφομοιώσουμε τις νέες ανάγκες της εποχής που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Η έμφαση από δω και στο εξής πρέπει να δοθεί στην κατάρτιση ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθαρά με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς και την  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε τομείς που η χώρα μας θα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ