Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ινσουλίνη - Karfitsa.gr
Health

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: οι διοικήσεις των Νοσοκομείων στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ινσουλίνη

Οι άποροι πολίτες να προμηθεύονται με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακα τους

 

διαβητης εξετασεις

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συζήτησαν χθες σε συνάντηση τους ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, κ. Χρήστο Δαραμήλα, την Α’ Αντιπρόεδρο, κ . Γκόλφω Γεμιστού, το Γενικό Γραμματέα, κ. Γεώργιο Τσούτσα και την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Στον υπουργό τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα αυτά, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο υπόμνημα που του παραδόθηκε από την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Αρχικά τέθηκε στον Υπουργό το θέμα του ποσοστού συμμετοχής 10% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην ινσουλίνη, την ορμόνη της ζωής μας, ένα μέτρο άνισο που προκαλεί πρόσθετο κόστος στους πάσχοντες, οι οποίοι ταυτόχρονα επιβαρύνονται με τις συμμετοχές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των συνοδών παθήσεων του Σ.Δ. και πολλές φορές και των επώδυνων επιπλοκών του! Παράλληλα ζητήθηκε η εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη από το μηνιαίο πλαφόν των ιατρών.

Στη συνέχεια τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με τη προμήθεια φαρμακευτικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Παρά την άρρηκτη σχέση του Σ.Δ. με τη φαρμακευτική αγωγή και τον καθημερινό αυτοέλεγχο, για την καλή του ρύθμιση, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, στην πλειοψηφία τους, δεν διαθέτουν ινσουλίνη, φάρμακα και αναλώσιμο υλικό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή των μετρητών γλυκόζης αίματος, στα λίγα Νοσοκομεία που διατίθενται είναι αμφιβόλου ποιότητας, κατάσταση η οποία ελλοχεύει κινδύνους και προκαλεί ταλαιπωρία στους πάσχοντες.

Ζητήθηκε επίσης η στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και η οργάνωση Ιατρείων «Διαβητικού Ποδιού» σε όλα τα παραπάνω κέντρα και ιατρεία, με επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στο σακχαρώδη διαβήτη όπως: ιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και εκπαιδευτές στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

Αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, τη μη ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας, την απουσία θεσμοθετημένης από την Πολιτεία εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, θέμα το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά, καθώς και την αναγκαιότητα συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας κατέθεσε στον Υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύσταση, ενεργοποίηση και βελτίωση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών του υπ΄αριθμ. Νόμου 2519 (ΦΕΚ 165 21/ 8 / 1997) και αιτήθηκε την αλλαγή του σε «Αυτοτελής Διεύθυνση Προστασίας Δικαιωμάτων Αναπήρων και Χρονίως Πασχόντων» και αύξηση αρμοδιοτήτων σε αυτή.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει τα ζητήματα που του τέθηκαν, καθώς και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, και να βοηθήσει προς το όφελος των ατόμων με διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας γνωστοποίησε ότι το πρώτο διάστημα του 2016 θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ΕΚΠΥ με βελτίωση των στρεβλώσεων και αλλαγές σε ότι αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς και του Κανονισμού Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Παράλληλα έκανε γνωστό πως στόχος του Υπουργείου στο θέμα των άπορων συμπολιτών μας είναι να προμηθεύονται με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακα και το αναλώσιμο υλικό από τα ιδιωτικά φαρμακεία με εξωνοσοκομειακή δαπάνη, ενώ δεσμεύτηκε για τη θετική ανταπόκρισή του στο θέμα των θεσμικών αιτημάτων μας.

Καίρια και σημαντική ήταν και η παρουσία του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ., ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης συμμετείχε υποστηρικτικά διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις – προτάσεις του, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ