Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου: 5 συμβουλές επιτυχίας για κουκλοθέατρο στο σπίτι, από τον Ιωάννη Γλωσσόπουλο - Karfitsa.gr
Blogs Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου: 5 συμβουλές επιτυχίας για κουκλοθέατρο στο σπίτι, από τον Ιωάννη Γλωσσόπουλο

Γράφει ο Ιωάννης Γλωσσόπουλος, Ψυχολόγος- Εμψυχωτής, Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Κουκλοθίασου «Ονειροβάτες»

Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά είναι κάτι που απασχολεί τους γονείς. Είτε νέοι είτε γονείς με πάνω από ένα παιδί, η ανησυχία για ποιοτικό χρόνο και πως αυτός θα καλυφθεί μέσα από δεκάδες δραστηριότητες, πάντα αποτελεί μυστήριο.

Από την θέση μου, αυτή του ψυχολόγου-κουκλουπαίχτη, ένα μπορώ να σας πω. Πως οι βραδιές με κουκλοθέατρο στο σπίτι μπορούν να απογειώσουν την διάθεση σας, να μαγέψουν τα παιδιά καθώς και να κάνουν τις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών ακόμα πιο όμορφες.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να γράψουμε για την αξία του κουκλοθέατρου κάποια από αυτά έχουμε γράψει εδώ. Τώρα ήρθε η στιγμή να λύσουμε τις απορίες πολλών για το πως μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο σπίτι και πως αυτό θα έχει επιτυχία! Οι συμβουλές μας είναι απλές και πρακτικές, καθώς επίσης και οικονομικές αν έχετε στην διάθεση σας κάποιες κούκλες για να ξεκινήσετε. Πάμε λοιπόν…

 

Κουκλοθέατρο στο σπίτι: Συμβουλές επιτυχίας!

1. Ατμόσφαιρα Παράστασης

Είναι πολύ σημαντικό όταν θα παίξετε κουκλοθέατρο στο σπίτι να υπάρχει μια ανάλογη ατμόσφαιρα. Πρώτα, κλείνουμε τηλεοράσεις, απομακρύνουμε τάμπλετ και κινητά και ρίχνουμε όλη την αφοσίωση μας στο έργο που θα παίξουμε και στην ευχαρίστηση των μικρών θεατών. Αν το κινητό ή το τάμπλετ αποτελεί κομμάτι του εξοπλισμού μας, δηλαδή αν βάζουμε από αυτό μουσική, τότε το αφήνουμε να παίζει μουσική και μόνο!

2. Φωτισμός

Αν θέλετε να παίζετε κουκλοθέατρο τακτικά, κάντε το σπίτι σας θέατρο! Εφόσον έχετε αποφασίσει τις ώρες, τις μέρες και το έργο σας, κλείστε τα φώτα! Ναι καλά ακούσατε! Η επιτυχία μιας παράστασης οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην συσκότιση! Σκεφθείτε σε πόσα θέατρα ή σινεμά έχετε πάει και τα φώτα ήταν ανοιχτά! Αν κάποιο παιδί φοβάται μπορείτε να το κάνετε σταδιακά. Επίσης κρατήστε κάποιες λάμπες γραφείου ή κάποια φτηνά σποτάκια για να φωτίζουν απ’ ευθείας την σκηνή σας.

3. Σκηνή

Για την σκηνή μπορούμε να πούμε πολλά! Δυστυχώς όμως δεν θέλουμε να πλατειάσουμε και να σας αποθαρρύνουμε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ, και να δείτε τι προτείνουμε. Το ιδανικό για ένα σπίτι πιστεύουμε πως είναι ο μεταφερόμενος καλόγερος ρούχων που είναι οικονομικότατος και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί εύκολα. Για να το καλύψετε μπορείτε να βάλετε ένα σεντόνι ή να αγοράσετε 2-3 μέτρα φτηνό ύφασμα.

4. Χώρος

Ο Χώρος παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία μιας παράστασης. Προτιμήστε χώρους στο σπίτι σας που να μην είναι παραφορτωμένοι και αν δεν σας είναι μεγάλος κόπος, κρατήστε καθαρούς από αντικείμενα τους χώρους καθώς το κουκλοθέατρο είναι μια διαδραστική δραστηριότητα. Μετά την παράσταση εξ’ άλλου μπορείτε να χορέψετε, να παίξουν τα παιδιά ή να συνεχίσετε με μια άλλη δραστηριότητα.

5. Σενάρια

Το μεγάλο πρόβλημα όλων είναι τα σενάρια! Είτε δεν μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, είτε δεν ξέρετε πως να αρχίσετε την ιστορία σας πάντα ο λόγος και η πλοκή είναι αυτά που φέρνουν βαρεμάρα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Ξεκινήστε με το πρώτο μας δωρεάν σενάριο πατώντας εδώ. Στην συνέχεια αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι άλλο, απλώστε τις κούκλες σας και ξεκινήστε μια ιστορία με τα παιδιά σας, καταγράψτε την και αυτοσχεδιάστε μέχρι να μπείτε πίσω από την σκηνή. Θα εντυπωσιαστείτε!

Το κουκλοθέατρο στο σπίτι, αποτελεί μια διαδραστική, συναρπαστική, μαγική και ταυτόχρονα ελεύθερη δραστηριότητα. Τα παιδιά από 2 έως 8 απολαμβάνουν το κουκλοθέατρο και μερικές φορές νιώθουν πως οι κούκλες είναι πραγματικές! Θα ήταν όμορφα να βάζατε μια ρουτίνα κάθε εβδομάδα ή μήνα και να παίζατε κουκλοθέατρο στο σπίτι. Ευχόμαστε οι συμβουλές μας να σας έκαναν να ξεκινήσετε.

Ότι και να κάνετε…ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ.
Αν είστε στην Θεσσαλονίκη και θέλετε μια παράσταση στο σπίτι σας για να πάρετε ιδέες ή να μαγέψετε τους μικρούς μας φίλους μπορείτε να στείλετε μήνυμα εδώ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ