Παγόβουνο 700.000 στρεμμάτων θέτει σε «συναγερμό» τους επιστήμονες - Karfitsa.gr
Διεθνή

Παγόβουνο 700.000 στρεμμάτων θέτει σε «συναγερμό» τους επιστήμονες

Το παγόβουνο περιγράφεται ως «μεγαλύτερο από το Σικάγο» και «οκταπλάσιο από το Μανχάταν»

pagovouno

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ έλαβαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν ένα τεράστιο παγόβουνο που, τον Ιούλιο, διαχωρίστηκε από τον παγετώνα του Πάιν Άιλαντ, προ ημερών αποκολλήθηκε και δεν αποκλείεται σύντομα να εισέλθει σε θαλάσσιες οδούς του Νοτίου Ωκεανού, απειλώντας εμπορικά πλοία.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο έχει έκταση 700.000 στρεμμάτων και έχει περιγραφεί ως «μεγαλύτερο από το Σικάγο» και «οκταπλάσιο από το Μανχάταν». Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Σέφιλντ πρόκειται να το παρακολουθήσουν στενά, σε μια προσπάθεια να προβλέψουν την πορεία του στον ωκεανό που διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόσφατες αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι η απόσταση μεταξύ του παγετώνα και του παγόβουνου μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. «Τον Ιούλιο ανακαλύφθηκε ότι η ρωγμή είχε φθάσει μέχρι το ψηλότερο σημείο, όμως παρέμενε καλυμμένη με πάγο, καθώς ήταν ακόμη χειμώνας» στην Ανταρκτική, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γκραντι Μπιγκ από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως, άρχισε να απομακρύνεται και ήδη ανάμεσα στο παγόβουνο και στον παγετώνα παρατηρούμε ένα με δύο χιλιόμετρα καθαρού νερού», πρόσθεσε ο ερευνητής. «Συχνά τα παγόβουνα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να απομακρυνθούν από τον κόλπο του Πάιν Άιλαντ, αλλά μόλις το κάνουν, ενδέχεται να κινηθούν ανατολικά, κατά μήκος της ακτής, ή να φθάσουν στο κυρίως τμήμα του Νοτίου Ωκεανού».

 

naftemporiki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ