Παντελής Τσάτσης: «Η Θεσσαλονίκη θα γίνει το πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων» - Karfitsa.gr
Πολιτισμός

Παντελής Τσάτσης: «Η Θεσσαλονίκη θα γίνει το πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων»

Της Φιλίππα Βλαστού

Η “καρδιά” της τέχνης χτυπά στην 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair. 

Στη φετινή συνάντηση 28 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 450 καλλιτέχνες μέσω 1.500 έργων. Όπως εξήγησε στην Karfitsa ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης: ”Οι γκαλερί που συμμετέχουν γίνονται πάντοτε με κριτήρια επιλογής και όχι επειδή κάποιος έχει πληρώσει”. Ο ίδιος τόνισε ότι: ”Είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που μέσα από αυτόν προσδιορίζεται η καριέρα καλλιτεχνών. Εάν μια γκαλερί ή οι καλλιτέχνες δεν παίρνουν μέρος σε φουάρ αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανέβουν στον παγκόσμιο χάρτη ως ονόματα”.  

”Η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο”

Ο κ.Τσάτσης μιλώντας επεσήμανε στη συνέχεια τα μεγάλα οφέλη που έχει η Θεσσαλονίκη, από την συγκεκριμένη διοργάνωση. ”Σε όποιες πόλεις γίνονται φουάρ αμέσως ανεβαίνει η αξία τους, γιατί μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη. Οι πόλεις δημιουργούν μια καλλιτεχνική μάζωξη και μετατρέπονται σε ένα κέντρο τέχνης. Για παράδειγμα, η Κολωνία στη Γερμανία, η οποία ήταν μια απόλυτα βιομηχανική πόλη, ξαφνικά είχε γίνει για πάρα πολλά χρόνια η καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Ευρώπης στον τομέα των εικαστικών. Το Κάσελ, μια πολύ μικρή γερμανική πόλη, κάθε επτά χρόνια διοργανώνει φουάρ επιλογή καλλιτεχνών και αποτελεί παγκόσμιο γεγονός. Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας που γίνονται φουάρ, έχει γίνει η πόλη της τέχνης. 

Το ίδιο ευελπιστούμε και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία μπαίνοντας σε αυτό το club των Art Fair, θα ανέβει ακόμη πιο πολύ η αξία της, θα γίνει πολιτιστικό κέντρο, γιατί στα Βαλκάνια δεν υπάρχει άλλη φουάρ”.

INFO: Η διοργάνωση φιλοξενείται στα περίπτερα 10,9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Φέτος τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο διεθνούς φήμης γλύπτη Takis, ενώ συμμετέχει και το ίδρυμα του, Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.).

Έργα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Sol LeWitt 

Honorary Wall με μια επιτοίχια εγκατάσταση, «αυγό», από 42 επώνυμους καλλιτέχνες

Project TransMutation, από τον σύλλογο αποφοίτων σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ