fbpx

, Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Αεροπλανικό… "σωσίβιο" μεγαλοξενοδόχων για Μπουτάρη!

ÁÅÑÏÄÑÏÌÉÏ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁ

 

Ένα ανέλπιστο “σωσίβιο” προσέφερε – άθελά του (;) – ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην τουριστική και επικοινωιακή πολιτική του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, εμφανίζοντας τη Θεσσαλονίκη στους “κερδισμένους” -τουριστικά- προορισμούς της προηγούμενης χρονιάς, βάσει… αεροπορικών αφίξεων.

Ενώ λοιπόν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε σύγκριση με το 201, εμφανίζουν το 2012 μείωση κατά 3,34%, η Θεσσαλονίκη (και για την ακρίβεια το αεροδρόμιό της), εμφανίζει αύξηση αφίξεων κατά 5,02%.

Αυτά προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία για τα 15 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και βάσει των οποίων, την περσινή χρονιά επισκέφθηκαν την Ελλάδα 11.311.447 ξένοι τουρίστες από 11.701.742 το 2011.

Αυτός ο θετικός “δείκτης”,  έρχεται να ανακουφίσει επικοινωνιακά τον Γιάννη Μπουτάρη, που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο τον τελευταίο καιρό, λόγω της σύμβασης που ο ίδιος προώθησε με τη Ryanair για την προσέλκυση τουριστών, μέσω του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Νομού Θεσσαλονίκης και η οποία πέρασε από… χίλια μύρια κύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στη συνεργασία με τη Ryanair, συμμετείχε και μια… ηγετική φυσιογνωμία του ΣΕΤΕ, που επεδίωξε (θεμιτά ε;) να προσελκύσει τουρισμό στο ξενοδοχειακό του συγκρότημα στη Χαλκιδική.

Αυτό, λοιπόν, που… δεν αναφέρεται στη μέτρηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, είναι ο αριθμός των τουριστών που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη… για τη Θεσσαλονίκη και όχι για να πάνε κατ` ευθείαν στη Χαλκιδική (κυρίως), ή σε κάποιον άλλον προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Το σοβαρότερο; Δεν αναφέρεται ούτε η “ποιοτική” καταγραφή του τουρισμού, δηλαδή το πόσο υψηλά ή χαμηλά… βαλάντια, αντιπροσωπεύουν οι τουρίστες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά είναι τα νούμερα που έχουν αξία…

Για την ιστορία, βάσει των μετρήσεων στα… αεροδρόμια, τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης είχε η Κεφαλονιά που διατήρησε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση με 13,11%, ενώ στους “κερδισμένους” -εκτός από τη Θεσσαλονίκη- περιλαμβάνονται τα Χανιά (9,25%), η Μύκονος (6,89%), η Κέρκυρα (6,31%) και η Σκιάθος (4,24%). 

Στους “χαμένους” περιλαμβάνεται η Καβάλα (με μείωση 14,72%), η Σάμος (-8,56%), η Ρόδος (-7,30%), η Ζάκυνθο2 (-5,35%), η Κως (-5,70%), το Ακτιο (-1,37%), το Ηράκλειο (-2,48%) και η Σαντορίνη (-0,92%). Στο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αττικής, σημειώθηκε μείωση αφίξεων κατά 11,10%.

 Ο Σκαντζόχοιρος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.