Από δυο… χωριά στην Κουμουνδούρου! Ποιος είναι με ποιον στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ!
Το ερώτημα που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου είναι τι κόμμα θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφορετικές τάσεις δείχνουν πως ο διάλογος θα είναι δύσκολος και εξαντλητικός.
Κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Θεόδωρος Δρίτσας, που συμμετέχουν και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα το κόμμα να χάσει το αριστερό του προφίλ και την ιδεολογική του ταυτότητα.
Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνει το newpost.gr, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σπεύσει ήδη να καθησυχάσει τα μέλη από το βήμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο και στο παρελθόν ανάλογες συζητήσεις δεν είχαν αίσιο τέλος.
Ανάμεσα σε αυτούς που αναμένουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν τα χαρτιά τους φέρεται να είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+», που αντιδρά στην διεύρυνση και στην εκλογή του προέδρου από τη βάση.
Οι κινήσεις του όλο το τελευταίο διάστημα μπορεί να ερμηνευτούν πως γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης ενός πιο αυτόνομου ρόλου, ενώ και ο πρόσφατος εκνευρισμός που καταγράφηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι «μετοχές» του στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυξημένες με τον Αλέξη Τσίπρα να τον τοποθετεί και στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και του τομεάρχη Οικονομικών. Είναι πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός πως η νέα του θέση στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι δίπλα του.
Στον αντίποδα, υπέρ της διεύρυνσης, που δεν θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς όρους, βρίσκονται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και η Όλγα Γεροβασίλη που ζητούν το κόμμα να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του και να συναντήσει την πλατιά μάζα των πολιτών που το στήριξε σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις.
Με αυτή την οπτική οι «προεδρικοί» δεν βλέπουν αρνητικά την εκλογή του αρχηγού από τη βάση, αφού εκτιμούν πως θα δώσει υψηλή λαϊκή νομιμοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από την επίτευξη του στόχου της εγγραφής νέων μελών. Υποστηρίζουν πως το 31,5% των εκλογών δεν προέρχεται από το χώρο της αριστεράς, αλλά από το ευρύτερο παραδοσιακό κέντρο.
Στην πορεία προς το Συνέδριο αναμένεται τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όλοι επιθυμούν, ακόμα και όσοι είχαν αντιδράσει αρχικά, το κόμμα να είναι ενιαίο.
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο φαίνεται πως περιμένουν τα ανερχόμενα νέα στελέχη στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει όλο το τελευταίο διάστημα σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Μιχάλης Καλογήρου και Νάσος Ηλιόπουλος τηρούν στάση αναμονής και αναμένεται να πάρουν θέση στα όργανα του κόμματος που θα συγκληθούν μετά το καλοκαίρι.