, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Ενώπιoν των Ελλήνων δικαστών ξανά ο  Lasha Shusanazvili

Σήμερα ο 57χρονος Lasha Shusanazvili αναμένεται να βρεθεί για ακόμη μια φορά  ενώπιον των δικαστών του πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά όμως όχι για να παραστεί σε κάποια δίκη αλλά  προκειμένου να εξεταστεί το ένταλμα έκδοσης των ανακριτικών αρχών της Γαλλικής πόλης Ρεν.

Ο 57χρονος αναμένεται να έχει στο πλευρό του μια ομάδα περισσότερων από δέκα έμπειρων και σπουδαίων δικηγόρων που θα  τον υπερασπιστούν. Ανάμεσα τους γνωστοί ποινικολόγοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και η γνωστή πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι δικηγόροι σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι ο 57χρονος εφόσον έκανε εγκλήματα στην Ελλάδα πρέπει να του ασκηθούν ποινικές διώξεις να απολογηθεί  σε ανακριτή και να δικαστεί από ελληνικό δικαστήριο. Με το ίδιο επιχείρημα αναμένεται να υπερασπιστούν και τον φερόμενο συνεργάτη του Nodar Sh.

Οι Γαλλικές αρχές επιμένουν ότι ο Lasha  πρέπει να εκδοθεί στη Γαλλία και να φυλακιστεί σε κατάστημα κράτησης έξω από το Παρίσι όπου θα του παρέχεται ιατρική βοήθεια καθώς υπάρχει μονάδα υγείας μέσα στη φυλακή.

Οι Vor V Zakone της Γαλλικής επικράτειας

Θα μπορούσε να είναι σενάριο αστυνομικής ταινίας, όμως είναι η πραγματική αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν τις Γαλλικές αρχές στη σύνταξη του εντάλματος για τη σύλληψη των φερόμενων κακοποιών αυτών, στην Ελλάδα και στη σύνταξη του αιτήματος για την έκδοση του Lasha Shusanazvili.

Όλα άρχισαν στις 22 Οκτωβρίου 2016, όταν ένας ανώνυμος μάρτυρας κατήγγειλε στις Γαλλικές αρχές  την ύπαρξη μιας οργάνωσης στην πόλη Caen, η οποία όπως είπε απαρτίζεται από περίπου 100 άτομα, με αρχηγό, έναν Vor V Zakone. Η ομάδα όπως διαπιστώθηκε έχει μικρές υπό ομάδες 2-3 ατόμων με συγκεκριμένη αποστολή η καθεμιά της.

Το κυριότερο μέρος της δραστηριότητας τους είναι σύμφωνα με τη δικογραφία των Γαλλικών αρχών, κλοπές και εκβιασμοί. Τα κλοπιμαία είτε πηγαίνουν στη Γεωργία είτε μεταπωλούνται στο Παρίσι. Τα χρηματικά ποσά φεύγουν μέσω moneygram, ενώ τα κοσμήματα βγαίνουν στο Βέλγιο όπου πωλούνται με το κιλό. Στη Νορμανδία η εγκληματική οργάνωση ελέγχεται από τον E.Sh., αδερφό του Nodar. Sh., που ζει στην Ελλάδα και όπως αναφέρεται από τις αρχές, δρα υπό τις εντολές του Lasha Shusanasvili

Ο P.A γνωστός ως Kesa μόλις 29 ετών με βεβαρυμένο ποινικό ιστορικό, φέρεται να ελέγχει τη ρωσόφωνη μαφία στην Caen. Οι κακοποιοί που δρουν υπό την εποπτεία του, ζουν σε ξενώνες απόρων σε μικρά διαμερίσματα και κάποιοι σ ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στη γειτονιά Guiriniere. Μάλιστα οι Γαλλικές αρχές το χαρακτήρισαν ορμητήριο των ρωσόφωνων κακοποιών.

Τα έσοδα των κακοποιών είναι ανάλογα με το ποσό που έχουν κλέψει αλλά και που έχει προκύψει από εκβιαστική αφαίρεση χρημάτων από καταστηματάρχες της Γεωργιανής και της Αρμένικης κοινότητας στην Caen. Μέρος των χρημάτων αυτών πηγαίνει στους ηγέτες της εγκληματικής ομάδας άλλο δαπανάται για τους κρατούμενους κακοποιούς μέλη της ομάδας.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εκτείνεται στη Βρετάνη και την Άνω Νορμανδία. Οι κλοπές είναι συχνές και με μεγάλη λεία. Παράλληλα μια ομάδα Αρμενίων, η οποία ελέγχεται από τους ρωσόφωνους φέρεται να εμπορεύεται λαθραίο καπνό και τσιγάρα. Σε αυτήν κάνει κουμάντο ο Ar.Kh. , απόλυτα πιστός στους Vor της Γαλλικής επικράτειας, όπως προκύπτει από τις έρευνες των αρχών.

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών ανέδειξαν ακόμη έναν Vor V Zakone, τον Al.K. , ο οποίος έχει εγκατασταθεί με πλαστά στοιχεία στην πόλη Argenteuil.

Ο εγκέφαλος  της ρωσοφωνης μαφίας στη Γαλλία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη!

Από το καλοκαίρι του 2016 παρατηρήθηκε στη Νορμανδία αύξηση των περιστατικών κλοπών. Για την αντιμετώπιση τους οι Γαλλικές αρχές σύστησαν μια 12μελή ομάδα αξιωματικών της αστυνομίας η οποία λίγους μήνες αργότερα αποκρυπτογράφησε καρέ καρέ τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2017 όπως διαπιστώθηκε από τις Γαλλικές αρχές υπήρχε κοινό αντικείμενο της έρευνας με την ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να συσταθεί η κοινή διακρατική ομάδα.

Η έρευνα  και οι διάλογοι που κατέγραψαν οι διωκτικές αρχές έδειξαν ότι ο Nοdar Shukakidze είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Lasha ο οποίος μάλιστα τον ανέδειξε ως Vor όταν πέθανε ο Chichkina τον Μάρτιο του 2015. Ο Lasha Shushanasvili φέρεται σύμφωνα με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν πολλοί ρωσόφωνοι, μεταξύ τους και καταγράφηκαν από τις Γαλλικές Αρχές  να είναι ο αρχηγός της οργάνωσης της Τυφλίδας μιας τις  δύο ισχυρές ομάδες  της ρωσόφωνης μαφίας (Tbilissi/Rustavi) στην Γεωργιανή πρωτεύουσα. Ο ίδιος ζει στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές, διευθύνει το κύκλωμα στη Γαλλία από μακριά. Αυτός είναι ο λόγος που οι γαλλικές δικαστικές αρχές της Ρέν θέλουν να εκδοθεί στη Γαλλία και να καταθέσει στις γαλλικές ανακριτικές αρχές. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν έχοντας εξετάσει τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών της οργάνωσης ότι ο Nodar Sh που ζει στη Θεσσαλονίκη  μαζί με τον αδερφό του E.Sh και τον έμπιστο στρατιώτη  P.A.«ελέγχουν» την πόλη Caen και τη Νορμανδία.

 

Δέσποινα Κρητικού