, Κυριακή
16 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Η φράση του προέδρου του Π.Ι.Σ. που εξόργισε τον πρώην υπουργό υγείας

Της Φιλίππα Βλαστού

Στο πάνελ Covid 19 & Υγεία στις νέες συνθήκες στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός υγείας και βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και ο πρόεδρος του πανελλήνιο ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του είπε πως είμαστε τυχεροί που αυτή η κρίση μας έτυχε το 2019 και όχι το 2018 «γιατί το 2019 την κρίση αυτή την διαχειρίστηκε με πολιτική επιλογή η επιστήμη και γιατί ως χώρα βρισκόμασταν σε μια φάση που θα έπρεπε πρώτον να μεταρρυθμίσουμε το 40 ετών ΕΣΥ με όλα του τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε μια πρωτοβάθμια υγεία ανύπαρκτη από δεκαετίες, την ιστορία της οποίας όποιος γράψει σε βιβλίο θα έχει σε κάθε κεφάλαιο μια αποτυχία μεγαλύτερη από του προηγούμενου κεφαλαίου, επιβεβαιώνεται δε ακόμη και με την τελευταία».

Στο άκουσμα αυτή της δήλωσης ο κ.Ξανθός όταν πήρε στη συνέχεια τον λόγο είπε ότι «ο κ.Εξαδάκτυλος διέπραξε μια απρέπεια. Το να μας λέει τώρα ότι αν η κρίση της πανδημίας ήταν το 2018 δεν θα την διαχειριζόταν η επιστήμη, αλλά εννοεί προφανώς κάποιοι άσχετοι πολιτικοί προσβάλει το πολιτικό σύστημα της χώρας και την αξιωματική αντιπολίτευση και απαιτώ να την πάρει πίσω. Είναι ντροπή ο εκπρόσωπος του ιατρικού κόσμου να εμφανίζονται βασιλικότερος του βασιλέως».

Στη συνέχεια ο κ.Ξανθός τόνισε ότι «απαξιώνει και το κύρος της επιτροπής, διότι η επιτροπή δεν θέλει ανθρώπους οι οποίοι να δίνουν επιστημονική συνηγορία σε πολιτικές αποφάσεις. Θέλει συγκροτημένη τοποθέτηση που θα πείσει την κοινωνία. Με αυτή την φράση ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. προσβάλει και την κοινωνία και την θέση που έχει».

Ο κ.Εξαδάκτυλος στη συνέχεια αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην Ελλάδα, όπως είναι η χαμηλοί μισθοί που λαμβάνουν, εξήγησε ότι πως ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν να πει «ευτυχώς ο covid19 που ήρθε το 2019 και όχι το 2018. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι επαγγελματίας συνδικαλιστής ούτε πολιτικός, πλαστικός χειρουργός είμαι, το πρωί στο γραφείο και το απόγευμα στο ιατρείο. Εκπροσωπώ τον ιατρικό κόσμο λέγοντας αυτό που λέει κρίση και η συνείδηση μου».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.