, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μεγάλα μουσικά ονόματα έρχονται στη Θεσσαλονίκη και αυτή την εβδομάδα

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

MAARJA NUUT KAI HENDRIK KALJUJARV
Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου η Maarja Nuut και ο  Hendrik Kaljujärv θα βρεθούν στην σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό και 10 ευρώ το μειωμένο. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας διαρκείας.
Οι ενθουσιώδεις τη χαρακτηρίζουν Bjork της Βαλτικής. «Αυτός θα ήταν ο ήχος του χιονιού που τραγουδάει, αν το χιόνι μπορούσε να τραγουδήσει», δηλώνει ο Simon Le Bon των Duran Duran συγκαταλέγοντας τον εαυτό του στη στρατιά των επώνυμων fan της Εσθονής βιολίστριας και ερμηνεύτριας που κατακτά τον κόσμο.  Το περιοδικό Mojo αναφέρεται στις συναυλίες της κάνοντας λόγο για κατανυκτική εμπειρία, οι opinion makers του Pitchfork βρίσκουν στον ήχο της την ιδανική συρραφή του dada με τη folk της Βαλτικής, ενώ η ιδιοσυγκρασιακή μουσική της βρίσκει χώρο στα σημαντικότερα media του πλανήτη, στο Louder Than War, στο Quietus και άφθονα άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα. Μια αιθέρια παρουσία που ανακαλεί τα αιθέρια ηχοχρώματα των Cocteau Twins δίχως να διστάζει να περάσει στις επικράτειες της δυσαρμονίας και σε ιντερλούδια θορύβου, η Maarja Nuut υπόσχεται μια συναυλία πλούσια σε συναισθηματική ένταση, η οποία θα τη βρει στη σκηνή συνεπικουρούμενη από τις ηλεκτρονικές φόρμες του Hendrik Kaljujärv.

ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ: 80 ΧΡΟΝΙΑ
Συναυλία για την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την γέννηση του Μάνου Λοΐζου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 6 και στις 7 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ, 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ και 5 ευρώ το μειωμένο.
Το έργο του Μάνου Λοΐζου, άλλοτε αιχμηρό και πολιτικό, άλλοτε ερωτικό και νοσταλγικό, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο στη συλλογική μας μνήμη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του, η Κ.Ο.Θ. και ο Ο.Μ.Μ.Θ. προσκαλούν το κοινό σε μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση. Η ερμηνεύτρια και συνεργάτης του Μάνου Λοΐζου, Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, και η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύουν τα πιο γνωστά τραγούδια του δημιουργού σε συμφωνικές διασκευές, αναζητώντας εκλεκτικές συγγένειες με κλασικούς συνθέτες μέσα από νέες, ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις.

VADIM REPIN
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ο Vadim Repin θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ το μειωμένο.
Προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ο Vadim Repin, σε ηλικία μόλις 17 ετών, υπήρξε ο νεότερος σολίστας που απέσπασε ποτέ το χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό «Queen Elizabeth», έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής στον κόσμο. Έκτοτε συνεργάστηκε με τις σημαντικότερες ορχήστρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Royal Concertgebouw Orchestra καθώς και με σπουδαίους μαέστρους, όπως οι Simon Rattle, Pierre Boulez, Valery Gergiev, Riccardo Muti.

DJ SAVED MY LIFE
Ένα μεγάλο πάρτι για καλό σκοπό έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο Piccadilly. Ώρα: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Μια γιορτή ανθρωπιάς και μουσικής. Πάνω από 50 Dj τιμούν τον Νίκο Διαμαντόπουλο και καταδεικνύουν τη δυναμική της συλλογικότητας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Ο Νίκος Διαμαντόπουλος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες μουσικούς παραγωγούς/DJs/remixers που χαίρει τεράστιας εκτίμησης κι αγάπης, όχι μόνο από την πλευρά του κοινού, αλλά και από όλους τους συναδέλφους του. Οι DJs συμμετέχουν αφιλοκερδώς και όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για τη θεραπεία του Ν.Διαμαντόπουλου.

AFRODYSSEY ORCHESTRA
Tην Παρασκευή 13 Οκτωβρίου έρχονται οι Afrodyssey Orchestra στο 8Ball. Ώρα: 21:00.
Οι Afrodyssey Orchestra ιδρύθηκαν στην Αθήνα το Μάρτιο του 2013. Το ρεπερτόριό τους είναι επηρεασμένο από τις παραδοσιακές χορευτικές μουσικές των κρουστών της Δυτικής Αφρικής, τη Jazz, τη Funk, την ψυχεδέλεια και την ελληνική μουσική παράδοση. Οι Afrodyssey Orchestra συνθέτουν /δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που παίζουν, χρησιμοποιώντας όργανα, άγνωστα για το ευρύ κοινό, όπως το Kamelen Ngoni που είναι ένα είδος Αφρικανικής άρπας, και το Balafon που είναι ο Αφρικανός πρόγονος της Marimba και του Vibraphone. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ωστόσο και πρωτότυπες διασκευές γνωστών κομματιών της Αφρικανικής ηπείρου, από την Burkina Fasso μέχρι την Αιθιοπία ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει και στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση.

ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Στις 7 και στις 8 Οκτωβρίου θα βρεθούν στον πολυχώρο WE δύο εμβληματικές φιγούρες του εγχώριου ροκ γίγνεσθαι, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Παύλος Παυλίδης. Ώρα: 22:00. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ στο ταμείο και 12 ευρώ στην προπώληση.
Ο Παύλος Παυλίδης και η παρέα του, οι B-Movies θα στήσουν ένα live υψηλής έντασης. Αυθεντικές rock ‘n’ roll μουσικές, με τραγούδια τόσο από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών όσο και από τα μεταγενέστερη πορεία του Παύλου Παυλίδη. Ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με την μπάντα του, τους 100°C, θα παρουσιάσουν τα «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια», τον δίσκο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.