, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Σωρεία καταγγελιών για τον Δ. Σιθωνίας

Ένας ογκώδης  φάκελος με δεκάδες έγγραφα που αφορούν στα πεπραγμένα δήμου της Χαλκιδικής (του δήμου Σιθωνίας) κατέφτασε χθες στα γραφεία της εφημερίδας Karfitsa. Στα έγγραφα περιγράφονται τα … έργα και οι ημέρες  της σημερινής δημοτικής αρχής. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίσαμε και δεκάδες έγγραφα που περιελήφθησαν ως αποδεικτικά έγραφα στη μήνυση που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο από πρώην μέλος αυτοδιοίκησης  σε  βάρος του δημάρχου Σιθωνίας  στην οποία καταγγέλλονταν  σωρεία παρατυπιών και αυθαίρετων αποφάσεων  του δήμου. Η μήνυση ερευνάται από την Εισαγγελία Χαλκιδικής  μετά από σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Τότε είχε καταγγελθεί μεταξύ άλλων :

– Καταπάτηση κοινοτικής περιουσίας (οικόπεδα, γήπεδο Νικήτης κ.λπ.) συνολικής έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 300 χιλιάδες ευρώ, για την οποία έκταση η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε προκειμένου να προστατεύσει.

– Μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, με αποτέλεσμα κατάχρηση του δημόσιου χώρου στην παραλία Νικήτης από ιδιώτες, αλλά και παράνομη αδειοδότηση νυχτερινών κέντρων στον ιστορικό και διατηρητέο οικισμό του χωριού.

– Ασφαλτοστρώσεις και επισκευές λόγω ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ουδέποτε υπήρξαν.

– Καταβολή άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κυρίως με διαταγές πληρωμής, από το 2010 έως σήμερα, σε εργολάβους και προμηθευτές χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (μελέτες, δημοπρασίες κ.λπ.).

-Αναθέσεις μεγάλων έργων με κατάτμηση (προκειμένου να γίνουν απευθείας χωρίς διαγωνισμό).

Μάλιστα για τη δικαστική διερεύνηση που δημοσίευσε η εφημερίδα των Συντακτών είχε απαντήσει με επιστολή προς την εφημερίδα ο  δήμαρχος Σιθωνίας μέσα από την οποία ανέφερε ότι όσα καταγγέλθηκαν δεν ήταν αληθή. Ο δήμαρχος εξηγούσε  ότι  «για τη λειτουργία του δήμου σε κάθε περίπτωση τηρούνται πάντα οι διατάξεις της νομοθεσίας. Εξάλλου, οι αποφάσεις του δήμου ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα (Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Ελεγκτικό Συνέδριο). Ουδέποτε η δημοτική αρχή ασχολήθηκε ή παραχώρησε δημοτικά οικόπεδα σε τρίτους (άλλωστε πώς θα μπορούσε να το κάνει;). Επίσης, ο Δήμος Σιθωνίας εκτέλεσε έργα προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, όχι από δημοτικούς πόρους και φυσικά μετά την έγκριση των ελεγκτικών οργάνων. Οσον αφορά τις άδειες των καταστημάτων του παλιού χωριού της Νικήτης ο δήμος προχώρησε στην ανάκληση των αδειών αυτών, ωστόσο τα καταστήματα αυτά λειτουργούν μέχρι σήμερα προσωρινά με αποφάσεις δικαστηρίου. Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήθηκαν σπουδαία έργα που άλλαξαν την εικόνα του Δήμου Σιθωνίας και ουσιαστικά είναι η ανταμοιβή μας, όταν μάλιστα βλέπουμε να τα απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες. Στις κακόβουλες, αόριστες, συκοφαντικές και αήθεις κατηγορίες, η απάντησή μας είναι το έργο μας και η στήριξη των συνδημοτών μας».

Η Karfitsa πάντως  συνεχίζει την έρευνα καταγγελιών καθώς όπως  είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάποια έγγραφα έφτασαν και στο γραφείο του  Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και  ο αποστολέας έλαβε και αριθμό πρωτοκόλλου παραλαβής…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ