fbpx

, Παρασκευή
12 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Από τα… μπισκότα στα ράσα

varnavas1

Της Χρύσας Κυριακού
Μετριοπαθής αρχιερέας, ισορροπιστής, παραδοσιακός και φιλόδοξος. Με τις λέξεις αυτές σκιαγραφούν την προσωπικότητα του μητροπολίτη των «δυτικών συνοικιών», όπως τον χαρακτηρίζουν φίλοι και συνεργάτες του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.
Ο σεβασμιότατος έχει καταφέρει να ενώσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης και να τους φέρει κοντά στην εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου παρευρίσκεται παρατηρείται πολύ μεγάλη προσέλευση πιστών. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έλαβε τα συγχαρητήρια όχι μόνο του Πατριάρχη αλλά και πολλών άλλων για την άψογη οργάνωση.
Γέννημα θρέμμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα της περιοχής των Διαβατών από μικρασιάτες γονείς. Ο μητροπολίτης από πολύ μικρός έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για την εκκλησία. Τελειώνοντας το σχολείο, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και στη συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη δουλειά του όμως δεν είχε καμία σχέση με το χώρο της εκκλησίας. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το ΑΠΘ, έπιασε δουλειά στη βιομηχανία μπισκότων Παπαδοπούλου. Ξεκίνησε από εργάτης για να εξελιχθεί στην πορεία σε διοικητικό στέλεχος. Μάλιστα και ο ίδιος σε κατά καιρούς δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι την αγωνία των επιχειρηματιών αφού και ο ίδιος πριν χειροτονηθεί διάκονος είχε εργαστεί σε εργοστάσιο
Κοντά στους δημάρχους
Η σχέση που έχει αναπτύξει με τους αιρετούς της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο είναι ιδιαίτερα στενή. Ο μητροπολίτης προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στους δημάρχους και δεν χάνει ευκαιρία να συνομιλεί μαζί τους ακόμη και για καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Μιλώντας στην «Κ» δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης υποστήριξαν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο σεβασμιότατος προσπαθεί να συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χαρακτηριστική είναι παλαιότερη δήλωση του πρώην δημάρχου Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «ο σεβασμιότατος κατάφερε να ενώσει όλους τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης σε μια γροθιά ανεξάρτητα από χρώματα και κόμματα». Ο μητροπολίτης μάλιστα πριν λίγα χρόνια είχε διοργανώσει προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα με τη συμμετοχή των δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ σχετικά πρόσφατα διοργάνωσε επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καλώντας τους δημάρχους της περιοχής. «Οι πρωτοβουλίες του σεβασμιότατου έχουν γίνει παράδοση», μας ανέφερε αιρετός .
Η αγάπη για τον τόπο του
Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως όπου και αν βρεθεί δεν παραλείπει να αναφερθεί στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Σε πρόσφατη εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζει ο ελληνικός λαός τόνισε χαρακτηριστικά: «Φτωχοί ξανακάναμε σε αυτή τη χώρα και φτωχότεροι. Εμείς που ζήσαμε φτωχοί εδώ στα δυτικά ξέρουμε ότι μπορούμε να τα περάσουμε όλα αυτά αλλά όλοι μαζί. Δυστυχώς δεν αλλάζουν τα πράγματα, δεν αλλάζει η νοοτροπία μας».
Ο μητροπολίτης μάλιστα προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι δύσκολο ενώ αναφερόμενος στη βίαιη προσγείωση της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπογράμμισε: «Ο κόσμος δεν αλλάζει γιατί δεν αλλάζουμε εμείς. Κάναμε τρομακτικά λάθη όλοι μας. Δεν μπορεί ο καθένας από μας να κρατάει αυτάρεσκα κεκτημένα δικαιώματα. Ιδιωτικός παράδεισος δεν υπάρχει, είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτός ο τόπος ή θα ζήσει ή θα πεθάνει. Αλλά όλοι μαζί ή θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε. Η παλιά φιλοσοφία των κεκτημένων δικαιωμάτων δεν ισχύει πια».
Το αυτοκίνητο
Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως δεν θέλει να προκαλεί και όπως είπαν στην «Κ» άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά του προσπαθεί με κάθε τρόπο να περνά απαρατήρητος. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μητροπολίτης επιλέγει στις μετακινήσεις του ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο και όχι το όχημα  το οποίο του διαθέτει η εκκλησία και το οποίο χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι αρχιερείς» τόνισε στην «Κ» στενός του συνεργάτης και συμπλήρωσε: «Είναι από τους αρχιερείς που επιθυμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν είναι πρέπον να προκαλείς κυκλοφορώντας με λιμουζίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα».
Ποιος είναι
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας (κατά κόσμον Μάρκος) Τύρης, γόνος μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης το 1958. Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και ακολούθως το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ομιλεί την Τουρκική γλώσσα. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε επιτυχώς στη γνωστή βιομηχανία μπισκότων “Παπαδοπούλου” ως εργάτης και στη συνέχεια ως διοικητικό στέλεχος.
Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1984 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Nεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιο. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ακολούθως έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Από το 1989 έως και την εις Επίσκοπον εκλογή του υπήρξε υπεύθυνος του Γραφείου Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Στις 6 Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Στις 10 Οκτωβρίου 2004 εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στις 7 Νοεμβρίου 2004 ενεθρονίσθη εις τον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.