, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Από το fax στο e-mail η ΝΔ – Η διαδικασία των εκλογών

ekloges nd1
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν από τους δύο υποψηφίους  Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή, και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.
Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο [ξεπεραστεί] αποφασίσαμε αυτήν τη φορά να δεχθούμε και το e-mail.
Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα.
Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα, εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως, δε θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δε θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.
Καθοριστικοί παράγοντες , σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%