, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Δυο νέοι και μια ιστορία πίσω από το… Σαλονικιώτικο ποδήλατο!

PLAY copy
Η Θεσσαλονίκη εκτός από τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του ΟΤΕ έχει πλέον και ένα νέο σήμα κατατεθέν! Πρόκειται για ένα σύγχρονο όχημα που εξυπηρετεί όσους είναι λάτρεις του ποδηλάτου αλλά θέλουν κάτι το… διαφορετικό! Ο λόγος για ένα ποδήλατο αλλιώτικο από όλα τα άλλα που έχει έναν επιπλέον τροχό και ηλεκτρικό κινητήρα, το PLAY.  Δημιούργημα μιας Τρικαλινιάς και ενός Κορίνθιου που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη και να εμπνευστούν από τις βόλτες δίπλα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

του Βαγγέλη Στολάκη
Το PLAY είναι το… Θεσσαλονικιώτικο ποδήλατο! Ιδέα και κατασκευή του Παντελή Ζάρκου, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό ποδήλατο που θα καλύπτει καλύτερα τις καθημερινές ανάγκης μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Τα σχέδιά του απέκτησαν «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια της Άννας Χλιούρα, η οποία έχει αναλάβει το marketing και τις δημόσιες σχέσεις της εταιρίας Electronio, με έδρα το κατάστημά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το άτομο αναλαμβάνει την παραγωγή του εν λόγω οχήματος. Η εταιρία των δυο νέων ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο του 2015 και συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα καλύτερες start up επιχειρήσεις της χώρας, έχει βραβευτεί ήδη δυο φορές σε διαγωνισμούς για την Καινοτομία και την Τεχνολογία και έχει κερδίσει χρηματικά έπαθλα, που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Με τρεις ρόδες
Το PLAY είναι ένα ποδήλατο που δίνει στον οδηγό του μια διαφορετική οδηγική εμπειρία. Κάτι ανάμεσα σε ποδήλατο, μηχανάκι και αυτοκίνητο που του λείπει η μια ρόδα καλεί τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο να δοκιμάσουν να το οδηγήσουν. «Διαθέτει μία άνετη θέση οδήγησης, προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους και ένα ιδιαίτερο μπροστινό σύστημα οδήγησης. Αυτά τα γνωρίσματά του δίνουν πολλές χρήσεις και εφαρμογές, δηλαδή το καθιστούν ένα εξαιρετικό εργαλείο commuting,  έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής και μια πρωτόγνωρη τουριστική εμπειρία» αναφέρει στην Karfitsa η Άννα Χλιούρα.
Το ποδήλατο… made in Thessaloniki διαθέτει μια δερμάτινη θέση, αποθηκευτικούς χώρους και ηλεκτρική υποβοήθηση για να κάνει πιο ξεκούραστη και πιο ασφαλή τη βόλτα σε αυτό. Σύμφωνα με τους δυο νέους επιχειρηματίες ο κατασκευαστής για να το υλοποιήσει δημιούργησε αρκετά πρωτότυπα ποδήλατα, συμμετείχε σε παρόμοιο project στο παρελθόν, διάνυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να το τεστάρει και πήρε χρήσιμο feedback που το αξιοποίησε στο πρώτο μοντέλο.
Το βάρος του είναι 32 κιλά και είναι ένα από τα ελαφρύτερα του είδους του σε όλο τον κόσμο. Όπως υποστηρίζει η κ. Χλιούρα: «το ποδήλατο μας συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει για τα ηλεκτρικά ποδήλατα (ΕΝ 15194/2009), όπου ο κινητήρας δεν ξεπερνά τα 250W, η υποβοήθηση σταματά στα 25km/h, η λειτουργία του κινητήρα διακόπτεται αυτόματα κατά την πέδηση και τέλος, σε υποβοηθά μόνο κατά την κίνηση του πεντάλ και δεν είναι αυτοκινούμενο. Η αυτονομία ποικίλλει ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας και ενδεικτικά με μία μπαταρία 11,6 Ah, η μέση αυτονομία είναι στα 50km».
«Σε όλο τον κόσμο»
Αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν μόλις δυο τέτοια ποδήλατα, τα οποία μοιάζουν και ταυτόχρονα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους αφού δεν είναι το ένα copy paste του άλλου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές: «Έχουν την ίδια φιλοσοφία, ωστόσο διαφέρουν αφού το καθένα δημιουργήθηκε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του οδηγού του». Αυτό άλλωστε οι δυο Θεσσαλονικείς επιθυμούν να παρέχουν και μέσω του e-shop τους, το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι στον «αέρα». Να δέχονται δηλαδή παραγγελίες και να εξατομικεύουν το ποδήλατο ανάλογα με τις… ορέξεις του αναβάτη. Εάν ο ποδηλάτης έχει κάποια προτίμηση σε χρώμα σκελετού, ηλεκτρικά μέρη, τύπο φρένων, είδος δέρματος σέλας κ.α. δεν έχει παρά να το ζητήσει και θα το αποκτήσει. Η πιο οικονομική πρόταση για ένα εξατομικευμένο τρίτροχο ανέρχεται στα 2.600 ευρώ, ενώ ένα τέτοιο ποδήλατο μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 5.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν στην Karfitsa η Άννα Χλιούρα και ο Παντελής Ζάρκος ονειρεύονται να δουν το ποδήλατό τους στο μέλλον σε όλες τις γωνιές του πλανήτη!