, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Διαρροές για το… νέο κυβερνητικό σχήμα

κυβέρνηση
Βροχή τα ονόματα στα πολιτικά γραφεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι ψίθυροι κάνουν λόγο για πέντε νέους υπουργούς και ίσως άλλους τόσους… υφυπουργούς για την… ανανέωση της “πληγωμένης” κυβέρνησης από την απόφαση του ΣτΕ (και τη διασκέδαση εντυπώσεων από το πισωγύρισμα του νόμου Παππά).
Οι ίδιες διαρροές τονίζουν ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός -πιθανότατα για “να μην δικαιωθούν οι Κασσάνδρες” – αλλά το υπάρχον σχήμα θα ενδυναμωθεί με τεχνοκράτες και προσωπικότητες ευρείας αποδοχής.
Αλλαγές θα έχουμε στο χαρτοφυλάκιο της προσφυγικής κρίσης, στο υπουργείο ενέργειας – βλ δήλωση Σκουρλέτη ότι δεν θα δεχθεί διαχωρισμό αρμοδιοτήτων – στην ενημέρωση (ψηφιακής πολιτικής;) αλλά και στον τουρισμό όπου τα έσοδα δεν είναι ανάλογα με τις αφίξεις (οι κυβερνώντες μιλούν για φοροδιαφηγή τουριστικών επιχειρήσεων ενώ το ΣΕΤΕ – Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – για… υπερφορολόγηση) Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει γενικούς γραμματείς υπουργείων που “πέρασαν τις εξετάσεις” με άριστα.
Δεν έχει γίνει γνωστό το μέλλον του “υπουργείου Μακεδονίας Θράκης” και προς το που θα το… αναβαθμίσουν (βλ συγχωνεύσουν) αυτή τη φορά, “αν και σπανίως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο απασχόλησε σοβαρά τις εκάστοτε κυβερνήσεις” όπως μας είπε βουλευτής της αντιπολίτευσης. 
Το υπουργείο… ΟΑΣΘ, δηλαδή μεταφορών θα είναι αυτόνομο και διαφορετικό με το υποδομών και δικτύων.Το δε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος…
Λίγο αργότερα:
Νόμιμα κρίθηκαν δύο προεδρικά διατάγματα από το 5ο τμήμα του ΣτΕ με τα οποία, συνιστάται αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Υπουργείο Ενέργειας , ενώ ανασυστήνεται το Υπουργείο Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο  συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες:
1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής
2) της Υποδοχής.
Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται  από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο   αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες:
α) του  Ασύλου
β) της Αρχής Προσφύγων
γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
Ακόμη, ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.
Επίσης, συνιστάται υπουργείο Ενέργειας.
Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων
Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και θράκας  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  • Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
  • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος / πηγή www.paraskhnio.gr