"Εκατομμύρια από τον εθνικό προϋπολογισμό για το… προσφυγικό"!
«Το “παιχνίδι” είναι για πολύ γερά νεύρα. Θέλουμε να υπάρχει πράγματι επιμερισμός των βαρών, ό,τι μας αντιστοιχεί να παραμείνει στη χώρα. Υπάρχει σαφής πρόβλεψη από τη συνθήκη της Λισσαβώνας για το πώς διαχειριζόμαστε αυτή την κρίση, η οποία ως έναν βαθμό μέχρι το κλείσιμο των συνόρων εφαρμοζόταν. Διαπιστώνονται και προβλήματα νομικά» είπε στον Alpha 989 ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και εκτίμησε ότι «θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος, το προσφυγικό έχει πολλές λύσεις».
Ο κος Μάρδας είπε ότι η προσφυγική κρίση επηρεάζει τον προϋπολογισμό. «Έχουμε δώσει εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό μας, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη (για την αξιολόγηση). Προφανώς αυτά τα πήραμε από αλλού (προορίζονταν για κάτι άλλο). Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 200-250εκ. για το προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια της ΕΕ εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο κονδύλια: 400 εκ για 4-6 χρόνια, τα 200εκ των οποίων θα διατεθούν άμεσα σε εμάς, στην Ιταλία κλπ και άλλα 700εκ που είναι χρήματα τα οποία δίνονταν στην Αφρική και θα γυρίσουν πάλι στην Ευρώπη». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «υπάρχει μια υπερβολή. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα, οι εικόνες είναι πραγματικές αλλά δεν είναι το σύνολο της εικόνας. Η Τουρκία πχ έχει 2.5 εκ πρόσφυγες, είναι διεθνές το πρόβλημα, η μόνη χώρα στην οποία γίνεται τόσος «ντόρος» είναι η Ελλάδα, που έχει κάποιες χιλιάδες (προσφύγων)».
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι αύριο θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Σμύρνη και τόνισε ότι η γειτονική χώρα «έχει σύνολο υποχρεώσεων καθώς έχει και συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, συμμετέχει στην Εuroforce εκτός από το ΝΑΤΟ». Σε ερώτηση για το έγγραφο της Καθημερινής απάντησε ότι «αυτό δεν είναι κάτι καινούριο από πλευράς Τουρκίας. Η Ελλάδα δίνει κάθε φορά τις απαραίτητες απαντήσεις. Το οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μπορεί παρά να λυθεί με ειρηνικό τρόπο».
Για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είπε πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δείχνει φιλική προς τα υπόλοιπα κράτη, να σέβεται κάποιες αξίες» σημειώνοντας πως τα Σκόπια επαναπροώθησαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης. Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο κος Μάρδας είπε ότι «δεν έχουμε μπει στον παράδεισο αλλά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι κι αυτό βοηθάει την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των θεσμών (Ευρώπη-ΔΝΤ) ως προς τα ποσά που θα χρειαστούν σε βάθος τριετίας. Ας υπάρξει σύμπτωση απόψεων και μετά βλέπουμε» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η αξιολόγηση να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι.