23:56, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Επί ποδός στο Δήμο Βόλβης για τα παιδιά των προσφύγων…

 
Πρόσφυγες2
“Κανείς δεν τους διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ουδείς κίνδυνος για την υγεία των παιδιών τους, διαλύοντας τις «φήμες» που διασπείρονταν περί του αντιθέτου. Αντ’ αυτού, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου αντίκρισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του σχολείου…” σημειώνει σε δήλωση του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας με αφορμή την απόφαση λειτουργίας Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη.
Tι έγινε χθες, πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο του Δήμου Βόλβης
Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων. Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν στην ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.
Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή. Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι. Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Έξω από το σχολείο παραμένουν ως αυτή την ώρα οι γονείς που αντιδρούν. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης χαρακτήρισε προσχηματικές τις αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε πλήρης ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών (!)
Λιάμας
Αναλυτικά ο δήμαρχος στην έγγραφη δήλωση του τονίζει:
«Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 μας γνωστοποιήθηκε από τη διεύθυνση του δημοτικού σχολείου Προφήτη, η αιφνίδια απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την έναρξη μαθημάτων παιδιών προσφύγων, από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 κατά τις απογευματινές ώρες.
Στους γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Προφήτη, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η άφιξη των προσφυγόπουλων τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη διαδικασία ενημέρωσης τους, τόσο για τις ειδικές συνθήκες αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα σχετικά με το αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εμβολιασμού των παιδιών, όσο και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση.
Κανείς δεν τους διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται ουδείς κίνδυνος για την υγεία των παιδιών τους, διαλύοντας τις «φήμες» που διασπείρονταν περί του αντιθέτου. Αντ’ αυτού, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου αντίκρισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του σχολείου.
Κανείς σχετιζόμενος με αυτή την απόφαση, δεν επικοινώνησε με τον δήμο Βόλβης, ώστε να διερευνηθεί αν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών αυτών. Ο δήμος Βόλβης ήταν και είναι πρόθυμος να υποδείξει έτοιμα σχολικά ανενεργά κτίρια, με όλες τις κτιριακές προϋποθέσεις για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων. Γιατί δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο;
Η προχειρότητα, η ανεξήγητη βιασύνη και η τακτική: «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είχε σαν αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των γονέων.
Όπως μου δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη, ο αιφνιδιασμός και η έλλειψη ενημέρωσης, οι μη επαρκείς διαβεβαιώσεις για τα θέματα υγιεινής, καθώς και το καθεστώς αστυνομοκρατίας που επικρατεί γύρω από το σχολείο, είχαν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση τους, με το να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπου εμφανίστηκαν μόλις 13 από τα 130 παιδιά, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου.
Είναι σαφές ότι η όλη διαδικασία αντί να έχει ως κεντρικό στόχο τη συναίνεση και τη δημιουργία κλίματος συνύπαρξης, με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου, καταλήγει να επιβάλει μια απόφαση, χωρίς διάλογο και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες.
Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Βόλβης υπήρξε από τους λίγους πανελλαδικά που αποδέχθηκαν πρόταση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των διοικητικών του ορίων (Βαγιοχώρι), ενώ επανειλημμένα έχει φιλοξενήσει παιδιών προσφύγων στις κατασκηνώσεις του (Βοσνία, Κόσσοβο κ.ά.).
Οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν προσφυγικές καταβολές, φυσικά και δεν διακατέχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα ως δημοτική αρχή..
Καταδικάζουμε επίσης κάθε μορφής βίας απ’ όπου και αν προέρχεται. Σαφώς και υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η υλοποίηση της εκπαίδευσης των παιδιών αυτών, χωρίς προετοιμασία ή ενημέρωση των γονέων και των τοπικών κοινωνιών.
Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να βρει μια συναινετική λύση και τους γονείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους χωρίς να στερούν από τα παιδιά τους τη φοίτησή τους.
Κατόπιν όλων των παραπάνω και για να επιλυθεί η μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, την οποία προκάλεσε η αιφνιδιαστική και απροετοίμαστη απόφαση, επαναλαμβάνουμε δημόσια τις προτάσεις που απευθύναμε εγγράφως χθες στο υπουργείο Παιδείας, προτείνοντας τα ακόλουθα:
1. Την αναβολή της απόφασης, ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και από επίσημα χείλη οι γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία αφορούν τα παιδιά τους.
2. Την χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.
Αν πρεσβεύουμε τη συναίνεση οφείλουμε να την υλοποιήσουμε στην πράξη»