, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Η Θεσσαλονίκη από το… Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ)

 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 - ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣΜουντός και συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα στην πόλη του Θερμαικού, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του www.e-photopress.blogspot.com ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ από το ψηλότερο σημείο του Λευκού Πύργου*
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 - ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 - ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
Θεσσαλονίκη 11, φωτο Σάββας Αυγητίδης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
*Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος, όπως αναφέρει τουρκική επιγραφή του 1535-1536, η οποία υπήρχε στην είσοδό του εξωτερικού περιβόλου και η οποία μάλλον αναφερόταν στη χρονολογία κατασκευής του περιβόλου.
Από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Φρούριο της Καλαμαριάς/Kelemeriye Kal’asi και Πύργος των Γενιτσάρων. Μετά την διάλυση του τάγματος των Γενιτσάρων το 1826 αποκτά το όνομα Kanli-Kule, δηλαδή Πύργος του Αίματος λόγω των σφαγών των Γενιτσάρων.
Το όνομα διατηρείται και μετά το 1826 λόγω της λειτουργίας του ως φυλακή μελλοθανάτων βαρυποινιτών και τόπο βασανιστηρίων, οι οποίοι συχνά εκτελούνταν από τους Γενιτσάρους γεμίζοντας με αίμα τους τοίχους.Το σύγχρονο όνομά του φαίνεται να το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili[9], τον… ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει Kanli-Kule  ενώ ο εβραϊκός υιοθετεί το Torre Blanca, που υιοθετούν και οι Τούρκοι ως Beyaz-Kule, δηλαδή Λευκός Πύργος.
Άλλη εκδοχή, στηριγμένη στις έρευνες του Βασίλη Κ. Γούναρη πάνω σε βρετανικά αρχεία αναφέρει πως η σημερινή ονομασία του κτίσματος δόθηκε μεταξύ των ετών 1883 και 1884 μετά από απαίτηση του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄ ή από πρωτοβουλία του βαλή της πόλης Γκαλίπ, ο οποίος για να πετύχει την αλλαγή του ονόματος επικαλέστηκε το όνομα του σουλτάνου…