, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

«Υψηλόμισθοι» και «χαμηλόμισθοι» του δήμου

neo_dimarhio_photoΤη δυσαρέσκειά τους για τις μειωμένες μηνιαίες αποδοχές τους εκφράζουν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης που σήμερα κατέχουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου. Την ίδια ώρα ορισμένοι βάλλουν κατά… συναδέλφων τους γιατί βρίσκονται σε «καλύτερη θέση» όπως ισχυρίζονται!

 «Δεν είναι όλες οι θέσεις ίδιες. Δηλαδή γίνεται πρόεδρος να αμείβεται με λιγότερα χρήματα από ένα απλό μέλος σε άλλο νομικό πρόσωπο του δήμου;» διερωτάται μεταξύ άλλων στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης του δήμου.

 Σήμερα στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και των υπολοίπων δήμων της χώρας λαμβάνουν μισθό οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι αυτών, ενώ τα μέλη αποζημιώνονται για τις παρουσίες τους στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2013, εξαιτίας μεσοπροθέσμου προγράμματος, όσοι συμμετέχουν ως πρόεδροι σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων λαμβάνουν το ήμισυ των χρημάτων που λάμβαναν το 2012. Επίσης ο μισθός των αντιπροέδρων ισούται με το 40% του μισθού του προέδρου του κάθε διοικητικού συμβουλίου και είναι ανάλογος του προϋπολογισμού του κάθε οργανισμού, όπως έχει οριστεί από κοινή υπουργική απόφαση. Άμισθη είναι η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων σε επιτροπές των δήμων, όπως επίσης και στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους περισσότερους προέδρους των οργάνων. Οι τελευταίοι από τις αρχές του έτους έρχονται αντιμέτωποι με την απροθυμία των δημοτικών συμβούλων να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αδυναμίας λήψεις αποφάσεων εξαιτίας απουσιών.

 Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο μισθός των αντιδημάρχων αγγίζει περίπου τα 1500 ευρώ το μήνα (καθαρές αποδοχές), με εξαίρεση εκείνους των οποίων ο μισθός από την προηγούμενη επαγγελματική απασχόληση στο δημόσιο τομέα ήταν υψηλότερος.

 Από τις «καλοπληρωμένες θέσεις» όπως σχολιάζει στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος είναι αυτή του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης με καθαρό μισθό 1300 ευρώ το μήνα, ενώ αντίστοιχη μισθοδοσία προβλέπεται και για τους προέδρους της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου αλλά και της ΔΕΠΘΕ.

 Κάτι παραπάνω από 800 ευρώ το μήνα λαμβάνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας με τον μισθό του αντιπροέδρου να ανέρχεται σε 370 ευρώ. Εξακόσια ευρώ λαμβάνει ο πρόεδρος του δημοτικού βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» και ο αντιπρόεδρος 240, ενώ ο πρόεδρος στα Ωδεία αμείβεται με 340 ευρώ και ο αντιπρόεδρος με 135. Τέλος στα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος λαμβάνει περίπου 400 ευρώ το μήνα και ο αντιπρόεδρος το 40% αυτών.