06:42, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

"Mόνο παιδόφιλο που δεν με είπαν…"

milopoulos«Στην Ελλάδα το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 51% του πλούτου. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, όταν καταστραφήκαμε και μείναμε άνεργοι, κάποιοι άλλοι πλούτισαν. Όταν ένα πουλί κάθεται σε ένα κλαδί δεν ανησυχεί μην σπάσει το κλαδί διότι η εμπιστοσύνη του δεν βρίσκεται στην ανθεκτικότητα του κλαδιού αλλά στα φτερά του. Τα κλαδί έσπασε. Βρεθήκαμε μετέωροι. Δεν είχαμε φτερά να πετάξουμε. Θα βάλουμε μυαλό; Γίναμε έρμαιο του κάθε επιθετικού Ευρωπαίου και Αμερικάνου που ήθελαν να ληστέψουν την Ελλάδα. Εάν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε χάσει το παιχνίδι», είπε στον Alpha 989 ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή το βιβλίο του «Τα Αν…της Ανάπτυξης».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι θα έκανε κάθε κυβέρνηση για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έκανε τα απαραίτητα. Την Ελλάδα θα την σκεφτούμε ποτέ; Διευθετήσαμε το χρέος, θα μας πιουν το αίμα αλλά να κοιτάξουμε τη δική μας ζωή. Η μοίρα επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, να φτιάξει φτερά στην χώρα για να πετάξει μετά μόνη της. Οι ξένοι με τα μνημόνια ενδιαφέρονται πώς θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Να σχεδιάσουμε την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι ξεχαρβαλωμένη, κακά τα ψέματα φταίνε όλοι για αυτό. Περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το χθεσινό Εurogroup είπε ότι «τα πράγματα πήγαν όσο καλύτερα μπορούσαν να πάνε. Μ’ έναν σκληρό και άδικο τρόπο για την Ελλάδα αλλά εν πάσει περιπτώσει θα κλείσει αυτή η ιστορία».Καυτηρίασε την κινδυνολογία λέγοντας «πρόσφατα άκουσα ότι θα γίνουν εκλογές, πέφτει η κυβέρνηση, ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, ότι πτώχευσε η Ελλάδα. Τί από όλα έγινε; Μια κινδυνολογία που δεν ωφέλησε κανέναν. Όλοι αυτοί που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν πρόσκαιρες εντυπώσεις ωφελήθηκαν σε τίποτα; Αυτόν που είπε το εύκολο ψέμα να μη τον ξαναδώ στην τηλεόραση». Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας ο κος Μυλόπουλος είπε ότι «από την δεκαετία του ‘50-‘60 τα ελληνικά νησιά ήταν παγκόσμια γνωστά. Είχαμε μια χώρα που παρήγαγε πλούτο προϊόντων. Είχαμε ψαράδες. Είχαμε μία χώρα με πλούσια ιστορία και παράδοση που διδάσκονταν στα σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Είμαστε καλοί στα γράμματα. Σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχω πάει μου λένε ότι οι καλύτεροι μαθητές είναι πάντα Έλληνες. Δεν πιστέψαμε στην παιδεία ως μέσο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μας. Είχαμε την τάση οι άριστοι να διακριθούν και «όλοι οι άλλοι δεν με ενδιαφέρει τί θα κάνουν». Σήμερα έχουμε μία χώρα που έχει αστικοποιηθεί. Η ύπαιθρος είναι ερειπωμένη. Εισάγουμε το 85% του κρέατος και των κτηνοτροφικών προϊόντων. Έχουμε μία χώρα που αντί να εξάγει κρασιά εισάγει κρασιά από την Χιλή και αλλού. Πήγα σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Σκωτία που σε κάνουν με τόσο μικρή ιστορία να χάνεσαι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στα μουσεία τους. Εμείς πέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχουμε κανένα που να αναπαράγει τον πλούτο μας. Απαξιώσαμε ό, τι καλύτερο, ομορφότερο είχαμε σε αυτή τη χώρα. Αντί να είμαστε τσοπαναραίοι είμαστε στα καφενεία και πίνουμε φραπέ. Αφεθήκαμε στις εύκολες λύσεις των εισαγωγών, του δανεισμού. Η Κρήτη πχ είναι ένα νησί που στηρίζει την οικονομία της στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι το μόνο μέρος που αν βγεις το βράδυ στα μπαράκια δεν θα ακούσεις αμερικανική μουσική αλλά νέα παιδιά να παίζουν λύρα και να χορεύουν κρητικούς χορούς. Εμείς επενδύσαμε στο μπέικον και το γκολφ».
Για τις Σκουριές ο κος Μυλόπουλος είπε ότι «η περιοχή από τα αρχαία χρόνια έδινε χρυσό. Στις Σκουριές έγινε μονόπλευρη λεηλασία μίας ευρύτερης περιοχής σε βάρος της υπόλοιπης οικονομικής της ανάπτυξης, του αγροτικού τομέα, των δασών, του περιβάλλοντος, της παραλίας. Δεν έγινε αξιοποίηση. Το πρόβλημα δεν είναι ναι ή όχι στον χρυσό. Λέω ναι αλλά με όρους. Ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας. Να υπολογίσουμε την φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Το ξεπούλημα της βόρειας Χαλκιδικής είναι ληστεία, όχι οικονομική ανάπτυξη. Αν με τις Σκουριές καταφέρουμε να επιβάλουμε μία ανάπτυξη που να την αντέχει η φέρουσα ικανότητα του συστήματος, θα έχουμε πετύχει το βέλτιστο. Ξεσκίζει (η εταιρεία) την περιοχή για να πάρουν οι ξένοι τον χρυσό και να φύγουν. Η ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να γίνει ισόρροπη. Το περιβάλλον είναι η βάση της οικονομίας». «Η κριτική μου έχει να κάνει με τις «ληστρικές επενδύσεις». Μας έβαλαν στην γωνία και τώρα μας ξεπουλάνε. Και αυτοί να έχουν κέρδος και εμείς να έχουμε όφελος. Το νερό μπορεί να είναι ιδιωτικό αγαθό εκεί που παράγει χρήμα, σε μία βιομηχανία. Η ύδρευση είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι ουίσκι. Το νερό της ύδρευσης και του περιβάλλοντος είναι αγαθό», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει το δημιουργικό δυναμικό που θα οδηγήσει το κάρο της οικονομικής ανάπτυξης, γίνονται απόπειρες αλλά δεν υποστηρίζονται από κανέναν και πηγαίνουν προφανώς άπατες. Να στραφούμε στις νέες δημιουργικές δυνάμεις της. Να ζητήσει να χρηματοδοτηθούν τέτοιες προτάσεις. Η Ελλάδα μιμούμενη άλλα μοντέλα. Πρέπει πρώτα από όλα να πεισθούμε για αυτό. Το 50% της επιτυχίας κάποιου πράγματος είναι μέσα στο μυαλό μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις, διάθεση και πρόθεση να βοηθήσουν. Είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα ξανά προς τη δόξα θα τραβήξει. Απλώς θα πονέσουμε πολύ πραγματικά, όπως πονάμε. Μη φανταζόμαστε ότι θα πάμε εκδρομή και θα βρούμε την ανάπτυξη. Δεν είμαστε εμείς το μαύρο πρόβατο, μην είμαστε υπερβολικοί, είμαστε θύμα μιας γενικότερης κατάστασης», τόνισε ο κος Μυλόπουλος. Πρόσθεσε ότι «όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση έμεινε ως μονόδρομος ο νεοφιλελευθερισμός και ο πλανήτης πίστεψε ότι μέσα από αυτό το μοντέλο πια του επιθετικού καπιταλισμού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας και της άδικης κατανομής του πλούτου στον πλανήτη. Με την παγκοσμιοποίηση υπήρξε ένα σκληρό μοντέλο ανάπτυξης. Έγινε η σκληρότερη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ μιας μικρής ολιγαρχίας. Τα τελευταία 5-6 χρόνια που φτωχύναμε κάποιοι άλλοι πλούτισαν».
Για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί, είπε πως «είναι πολύ εύκολο στην Ελλάδα να είναι κανείς αγαπητός και δημοφιλής χωρίς να λέει την άποψη του στις δύσκολες στιγμές. Ως ακαδημαϊκός και στον δημόσιο βίο μου έχω επιλέξει να είμαι χρήσιμος. Έχουμε βαρεθεί τους ευχάριστους. Την Ελλάδα θα την φτιάξουν άνθρωποι που θα πουν την αλήθεια. Κρύβεται μια Ελλάδα πίσω από μια ωραιοποίηση. Η Ελλάδα χρειάζεται να μην συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια με τα ολέθρια αποτελέσματα. Να ξανακάνεις τα ίδια και τα ίδια περιμένοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Πάλι σε έναν φαύλο κύκλο θα καταλήξουμε» και πρόσθεσε «όταν περνούσα από ακρόαση στη Βουλή με ενόχλησε μόνο ο κ. Λυκούδης που μου είπε «δεν τον ψηφίζω γιατί έκανε κριτική στο κόμμα μου». Μα αυτό επιβάλλει η δημοκρατία; Δεν με ενόχλησε ούτε η ΧΑ, το να μου επιτίθεται αυτή είναι τιμή μου…Μέσα από την κριτική και τις αντιθέσεις θα προχωρήσουμε. Ελπίζω ο κος Λυκούδης να το μετάνιωσε. Αν αποδειχτώ άχρηστος, ας το αποδείξει η ιστορία. Είμαστε σε ανθρωποφαγική εποχή, ένας ανθρωποφαγικός κανιβαλισμός που θα ξεπεραστεί μόνο από την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει. Να κάνουμε το καλό στους άλλους και στον εαυτό μας. Όσο ήμουν πρύτανης με κατηγόρησαν αλλά τα πράγματα που ξεκίνησα στο ΑΠΘ σήμερα συνεχίζονται. Είμαι περήφανος. Κλείσαμε τις μαύρες τρύπες και αυτή η ίδια πολιτική ακολουθείται. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι η δική μας πρυτανεία ήταν χρήσιμη. Επειδή είχα αντίθετη άποψη με τον τότε νόμο Διαμαντοπούλου μόνο παιδόφιλο δεν με είπαν! Μία τουαλέτα για 100 ανθρώπους την είπαν «η τουαλέτα του πρύτανη».
Ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό είπε πως «το Μετρό είναι ένα παράδειγμα να δείξουμε πως τα θεωρητικά πράγματα μπορούν να γίνονται πραγματικότητα. Είναι ευκαιρία να γίνουν και επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα. Η γραμμή τέσσερα. Ψάχνουμε με τον κ. Σπίρτζη για ένταξη των έργων στο πακέτο Γιούνκερ.
Το πολύ σε τρία χρόνια ολοκληρώνεται η επέκταση προς τον Πειραιά. Πρόκειται για μία τεράστια γραμμή, θα σε παίρνει από το αεροδρόμιο και θα σε κατεβάζει στο λιμάνι του Πειραιά». Για το μετρό Θεσσαλονίκης είπε πως «η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή ζει ξανά στην τροχιά του ονείρου ότι θα έχει μετρό σύντομα. Από τα έργα του μετρό οδηγούμαστε σε ολοκληρωμένη ανάπτυξη, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η τουριστική ανάπτυξη, η κοινωνική ευημερία, η περιβαλλοντική ακεραιότητα ενώ δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας. Ξανάρχισε ο Μετροπόντικας, έχουν μείνει 1500 μέτρα υπόγειας σήραγγας προκειμένου να τρέξει το μετρό στο πρώτο εξάμηνο του 2020». Σε ερώτηση για το Υπ. Παιδείας και τον επικεφαλής της επιτροπής διαλόγου Α. Λιάκο ο κος Μυλόπουλος έκανε λόγο για «πολύ συγκεκριμένες, θετικές απόψεις από τον κ. Λιάκο. Πολλά από τον νόμο για τα θέματα της Παιδείας είναι προτάσεις της επιτροπής Παρασκευόπουλου, του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης. Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις υλοποιούνται. Από το υπουργείο Παιδείας γίνεται καλή δουλειά αλλά σε δύσκολες συνθήκες. Ελπίζω να φανούν ανθεκτικοί».