, Πέμπτη
01 Μαΐου 2025

search icon search icon

Ο Πλακιάς κατηγορεί τον Φάμελλο για «πλυντήριο» του Γενιδούνια και πολιτική εκμετάλλευση πένθους

Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης επανέρχεται η τραγωδία των Τεμπών, με αφορμή την απόλυση του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια από την Hellenic Train, αλλά και την παρέμβαση του πατέρα δύο θυμάτων, Νίκου Πλακιά, που κατηγόρησε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Σωκράτη Φάμελλο για «πλυντήριο» του Γενιδούνια και πολιτική εκμετάλλευση του πένθους.

Η σύγκρουση ξέσπασε μετά τη δήλωση του κ. Φάμελλου στο X, με την οποία καταδίκαζε την απόλυση του Γενιδούνια, κάνοντας λόγο για «εκδικητική κίνηση» και για κυβέρνηση που «δεν αντέχει τη Δικαιοσύνη». Όπως ανέφερε, ο Γενιδούνιας είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τα προβλήματα ασφάλειας και η σημερινή του απόλυση είναι πολιτικά στοχευμένη, αφού «τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα».

Η παρέμβαση Πλακιά: «Ντροπή – Δεν θα πάρετε λευκή επιταγή»

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά, πατέρα δύο παιδιών που χάθηκαν στο δυστύχημα. Με ευθείες βολές, αμφισβήτησε τη νομιμοποιητική γραμμή υπεράσπισης του Γενιδούνια από τον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι εφόσον ο συνδικαλιστής γνώριζε τα προβλήματα, όφειλε να είχε παραιτηθεί μετά την τραγωδία και όχι να συνεχίσει «να πληρώνεται από τους δολοφόνους των παιδιών μου».

«Είναι πολλά τα λεφτά, Σωκράτη!», έγραψε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Πλυντήριο στον Σπίρτζη; Πλυντήριο και στον Γενιδούνια; Από εμένα λευκή επιταγή δεν θα πάρει κανένας».

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Πλακιάς άφησε σαφή υπονοούμενα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εργαλειοποιεί την υπόθεση Τεμπών, όχι μόνο για να στοχοποιήσει την κυβέρνηση, αλλά και για να καλύψει πρόσωπα και συμπεριφορές από την προ ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνηση.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε την απόλυση «εκδικητική» και ζήτησε να υπάρξουν εξηγήσεις από την Hellenic Train για τη σκοπιμότητα της ενέργειας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σιωπή και επιλογή μη κλήσης του Γενιδούνια στην Εξεταστική Επιτροπή, όταν εξεταζόταν το θέμα των Τεμπών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η απόλυση συνέπεσε ύποπτα με την άφιξη της δικογραφίας Καραμανλή στη Βουλή, ενώ υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο συνδικαλιστής είχε ενημερώσει το υπουργείο για τα προβλήματα.

Πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη – Κίνδυνος αποπολιτικοποίησης της ευθύνης

Η νέα σύγκρουση για την υπόθεση των Τεμπών αποδεικνύει ότι η πολιτική διαχείριση του πόνου παραμένει πεδίο έντονου ανταγωνισμού. Η απόλυση ενός προβεβλημένου συνδικαλιστή και οι αντικρουόμενες αφηγήσεις γύρω από το ρόλο του αναζωπυρώνουν το ζήτημα της ευθύνης για την τραγωδία – αλλά και το πώς αυτή ερμηνεύεται και αξιοποιείται από το πολιτικό σύστημα.

Το δίλημμα για την κοινωνία και τους συγγενείς των θυμάτων παραμένει: ποιος ήξερε, ποιος μίλησε, ποιος παραιτήθηκε και ποιος κρύφτηκε πίσω από τον συνδικαλισμό, τη γραφειοκρατία ή τη σιωπή. Και όσο δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις –από όλους– το θεσμικό κενό της αλήθειας θα παραμένει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.