23:46, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

"Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι… μίζεροι"

σκουπίδια, φωτο Σάββας Αυγητίδης
«Είναι κακή προαίρεση, κακή χημεία και κακή διάθεση. Μιζέρια δηλαδή, η οποία επαναλαμβάνεται χωρίς λόγο», απαντάει, στους καταγγέλλοντες εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος δήμου Θεσσαλονίκης.
«Εμείς έχουμε ένα στόλο απορριμματοφόρων τα οποία τα επισκευάζουμε και είναι σχεδόν μια χαρά. Το γεγονός ότι τα επισκευάσαμε και είναι σχεδόν μια χαρά, αυτό δεν είναι μια πρόοδος;» συμπληρώνει στον Alpha 96.5 ο ίδιος και κατηγορεί για μιζέρια στην ψυχή, τους καταγγέλλοντες υπαλλήλους στην καθαριότητα του δήμου. «Έχουμε τα νέα απορριμματοφόρα, έρχονται σιγά-σιγά, είμαστε στη διαδικασία της ολοκλήρωσης. Δεν είναι ότι παραλαμβάνεις ένα απορριμματοφόρο σήμερα και το βγάζεις αύριο. Υπάρχουν διαδικασίες ταξινόμησης, διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το capital control, δηλαδή δεν μπορούσαμε να πάρουμε απ’ το ΥΠΟΙΚ τα χρήματα και ήτανε απλήρωτα τα απορριμματοφόρα. Και  για ποιο λόγο βιάζονται αυτοί; Εμείς η διοίκηση θέλουμε να δείξουμε τα νέα απορριμματοφόρα. Τώρα τους έπιασε πάλι πόνος για τους εργαζομένους κάθε λίγο και λιγάκι;», λέει βάλλοντας στους εργαζόμενους ο κ. Παππάς.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος εκτιμά πως τα πρώτα 20 απορριμματοφόρα φορτηγά θα ξεκινήσουν να βγαίνουν τις προσεχείς μέρες, προσθέτοντας πως οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι… συκοφαντίες στη λογική «πετάμε λάσπη με τον ανεμιστήρα και δε βαριέσαι; Κάτι θα μείνει».

«Δεν έχει βγει, μέχρι σήμερα, ούτε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο στους δρόμους. Έχουνε πάρει ιδιωτικές εταιρείες τις συμβάσεις συντήρησης των οχημάτων του δήμου και μιλάμε για συμβάσεις εκατομμυρίων», καταγγέλλει στον Alpha 96.5 ο Φώτης Μαραντζίδης, μέλος Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ο κ. Μαραντζίδης εξηγεί πως έχουν έρθει πάνω από 70 οχήματα συνολικού κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. «Παραμένουν σταθμευμένα, από το Μάιο που ξεκίνησαν να έρχονται, πάνω στο γκαράζ του δήμου. Γνωρίζουμε ότι ένα μέρος του ποσού έχει δοθεί. Έχουν πληρωθεί οι προμηθευτές για τα απορριμματοφόρα. Μας λέγανε για προβλήματα για τα ΕΣΠΑ. Έχουμε ακούσει διάφορες δικαιολογίες. Είναι τουλάχιστον αστείες», προσθέτει ο ίδιος.
Οι εργαζόμενοι μάλιστα, αναρωτούνται για ποιον λόγο «δεν κάνουν ενέργειες να πιέσουν την κυβέρνηση να δοθούν τα χρήματα; Μας λένε ότι έχουνε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς 24 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορούν να δώσουν κάποια εκατομμύρια για να βγουν τα οχήματα στο δρόμο;» Τέλος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο και για «διάφορα παιχνίδια», αναφέροντας πως «η σύμβαση που ισχύει για τη συντήρηση των οχημάτων είναι πάνω από 4 εκατομμύρια. Το μυαλό μας εκεί πηγαίνει. Ότι αυτός που σε προμηθεύει τα απορριμματοφόρα τα καινούργια, δε θα χρειάζεται να συντηρεί τα παλιά που είναι «τρύπιοι κουμπαράδες».