fbpx

, Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Τσίπρας – Mέρκελ- Oλάντ "τα είπαν"

 
 
ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ-2
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο ξενοδοχείο της Ρίγα της Λετονίας για τη σύνοδο κορυφής, τα χαμόγελα περίσσευαν.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση και άρα δεν υπάρχει θέμα επικύρωσης, απόψε, κάποιας συμφωνίας, παρά μόνο ένα θετικό βήμα, που θα βοηθά στην όλη διαδικασία επίτευξης λύσης. Εκείνο που τονιζεται από τις ίδιες πηγές είναι οτι η κυβέρνηση θέλει βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό, που να δινει ανάσα στην ελληνική οικονομία και όχι μία διευθέτηση των υποχεώσεων του καλοκαιριού, κάτι που θα διατηρήσει το πρόβλημα για το φθινόπωρο.
Από την κυβέρνηση διέψευδαν ότι υπάρχει πρόταση παράτασης του προγράματος για ένα ακόμα τετράμηνο. Δεν το έχουμε θέσει, ούτε μας έχει τεθεί, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, που διευκρίνιζαν ότι από μόνη της η παράταση δεν λέει τίποτα. Δεν απέκλειαν, δε, να συζητήσουν μία τέτοια πρόταση, αλλά υπό κάποιους όρους, ώστε να έχει νόημα. Διευκρίνιζαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσκληση από το Ευρωκοινοβούλιο για τετραμερή συνάντηση την άλλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά σημείωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται όπου την καλούν.
—–
Ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».
Συνεχίζοντας, ο Φ. Ολάντ ανέφερε πως με τον Α. Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα.
Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της ‘Ανγκελα Μέρκελ»,είπε χαρακτηριστικά. «Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη»κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.