Ποιος είναι ο φαρμακοποιός που φοβούνται οι… δήμαρχοι!
Του Βαγγέλη Στολάκη
Πρόκειται για τον άνθρωπο που έθεσε αρχικά σε αργία και στη συνέχεια έκπτωτο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και που πρόσφατα υπέγραψε τη διαθεσιμότητα του Γιώργου Τσαμασλή, του Διονύση Ψωμιάδη και του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης Στάθη Αβραμίδη για την υπόθεση του δρόμου του Ωραιοκάστρου. Από τους πιο παλιούς Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, η άλλη είναι η Λίνα Μενδώνη του υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως αυτοδιοικητικός και σήμερα είναι… «ο φόβος και ο τρόμος των αιρετών» όπως αναφέρουν στην «Κ» αυτοδιοικητικοί κύκλοι.
Από το γραφείο του στον τρίτο όροφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην οδό Τάκη Οικονομίδη στη Θεσσαλονίκη έχει παρελάσει το σύνολο των δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της περιοχής. Το κινητό του τηλέφωνο τον τελευταίο καιρό και ενώ πληθαίνουν οι υποθέσεις αυτοδιοικητικών που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη δε σταματά να χτυπά προκειμένου οι τελευταίοι να ενημερωθούν για τις προθέσεις του. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, «τους διαμηνύει πως θα πράξει κατά γράμμα όλα όσα ορίζει ο νόμος, διαφορετικά θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος». «Αρκετοί με έχουν πάρει τηλέφωνο για να παραπονεθούν σχετικά με αποφάσεις που έχουμε πάρει ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εμείς βέβαια προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα του κάθε δήμου αλλά πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας» έλεγε τον περασμένο Απρίλιο στην «Κ» με αφορμή τα «παράπονα» που δέχεται από τους διάφορους τοπικούς άρχοντες.
Από φαρμακοποιός… Γενικός
Ο Αθανάσιος Καρούντζος τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης τον Ιούλιο του 2012 και αντικατέστησε το Θύμιο Σώκο. Η καλή του φήμη και η επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία του ήταν αρκετά για να τοποθετηθεί στην εν λόγω θέση από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν και ο ίδιος είναι γνωστός ΠΑΣΟΚος.
Φαρμακοποιός στο επάγγελμα, διατηρεί ακόμα την επιχείρηση στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Περιστέρι. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Ιταλία, ωστόσο η αγάπη του για τη δημοσιογραφία τον ώθησε στην απόκτηση σχετικού πτυχίου πάλι από ιταλικό πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.
Η ενασχόλησή του με τη διοίκηση του κράτους ξεκινά το 1999, οπότε και διορίζεται ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ακολουθεί η Περιφέρεια της Κρήτης στην οποία παραμένει για δώδεκα χρόνια μέχρι την αντικατάστασή του από τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Δεικτάκη, οπότε και έρχεται στη Θεσσαλονίκη ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Μάλιστα ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης πέτυχε την επιβράβευση της Περιφέρειας µε συμπληρωματικούς πόρους, αφού η Κρήτη κατετάγη στην πρώτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, όσον α-φορά τα ποσοστά απορρόφησης του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
«Η ομάδα των Ιταλών»
Δηλώνει μέλος του ΠΑΣΟΚ α-πό το 1975. Στο παρελθόν διετέλεσε στέλεχος καθοδηγητικών οργάνων της Χαριλάου Τρικούπη, από το 1991-1994 υπήρξε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β6 της Αθήνας και την περίοδο 2007-2008 διετέλεσε μέλος του Εθνικού του Συμβουλίου. Εντάχθηκε στους κόλπους του Κινήματος το 1975 και ενώ βρισκόταν για σπουδές στην Ιταλία και όπως υποστηρίζουν στην «Κ» οι «σύντροφοί» του «υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της ομάδας των Ιταλών του Μιχάλη Χαραλαμπίδη». Συμπληρώνουν δε πως «εκεί γνωρίστηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη». Εσωκομματικά δεν εντάχθηκε σε κάποιο από τα γνωστά μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, παρά το «φλερτ» με τους εκσυγχρονιστές» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαίρει της εκτίμησης τόσο του Γιώργου Πα-
πανδρέου όσο και του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Σήμερα ο Θανάσης Καρούντζος, όπως εξηγούν αυτοδιοικητικοί κύκλοι είναι «ο φόβος και ο τρόμος των δημάρχων της περιοχής». Η απόφασή του να θέσει σε αργία τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και στη συνέχεια να υπογράψει την έκπτωσή του είχε σαν αποτέλεσμα να τους… λούσει κρύος ιδρώτας. Λόγω «Καλλικράτη» οι περισσότεροι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού ένας αιρετός μπορεί να τεθεί σε αργία ακόμα και με μια απλή καταγγελία και μάλιστα όχι επώνυμη και χωρίς να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Και ενώ αρκετοί που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών ηρέμισαν ήρθε η νέα απόφαση Καρούντζου για τους Τσαμασλή, Δ. Ψωμιάδη και Στάθη Αβραμίδη με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα τηλέφωνα».
«Φύλλο και φτερό»
Καθημερινά περισσότεροι από εκατό υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κάνουν… φύλλο και φτερό αποφάσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων με σκοπό να εντοπίσουν πιθανές παραβάσεις και παρατυπίες. Και όταν αυτές εντοπιστούν με εντολή Καρούντζου οι σχετικοί φάκελοι φτάνουν στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών. Ο ίδιος στο παρελθόν βρέθηκε στη θέση αυτών που σήμερα ελέγχει, καθώς από το 1986 έως το 1998 βρέθηκε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου, ενώ το 1993-1994 διετέλεσε αντιδήμαρχος. Από το 1992 έως το 1994 βρέθηκε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του διαδημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Δίαυλος 10» και για μια τετραετία υπήρξε πρόεδρος του ενιαίου συνδέσµου δήµων και κοινοτήτων νοµού Απικής. Από την παρουσία του μάλιστα στο προεδρείο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων. Από το 1996 μάλιστα μέχρι το 1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου για στερεά απόβλητα και εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Στο ενεργητικό του μετρά αρκετές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ αυτών είναι η απονοµή του Σταυρού του Αγίου Τίτου από την Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης για την συµβολή του στην αναστήλωση και ανάδειξη Μνηµείων του Χριστιανικού Πολιτισµού της Κρήτης και η απονοµή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο για την συµβολή του στο έργο του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πρόταση απογραφειοκρατικοποίησης
Ο ίδιος πρόσφατα έκανε γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πρότασή του για την… απογραφειοκρατικοποίηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται «σήμερα συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος δουλειάς στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, γεγονός που δεν επιτρέπει την άσκηση ουσιαστικού ελέγχου σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως είναι οι μεγάλες προμήθειες, οι διαγωνισμοί, οι προϋπολογισμοί κλπ». Με στόχο την απλοποίηση και συγχρόνως την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου ελέγχου και την ενίσχυση της αυτονομίας των ΟΤΑ ο κ. Καρούντζος προτείνει να «περιορίζεται ο έλεγχος σε μείζονος σημασίας αποφάσεις, ενώ θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα και αποφάσεις μικρότερης σημασίας να εξετάζονται από τη νομική υπηρεσία του ιδίου του ΟΤΑ, που πρώτα θα έχει πιστοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών». «Έτσι αφενός επιτυγχάνεται ο αναγκαίος έλεγχος και αφετέρου απαλλάσσονται οι δήμοι από περιττή γραφειοκρατία και επιπλέον αποσυμφορούνται οι υπηρεσίες ελέγχου, ώστε να επικεντρωθούν σε θέματα ουσίας και να έχουν χρόνο για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Καρούντζος.