, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Σε ποιο δήμο ελεγκτές κάνουν “φύλλο και φτερό” τα πεπραγμένα του πρώην;

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης βρίσκονται εδώ και ένα μήνα περίπου τα τεχνικά έργα και οι συμβάσεις που εγκρίθηκαν στο δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην δημάρχου.

Μετά από καταγγελίες που έγιναν και αφορούν την περίοδο 2003-2010 στον πρώην δήμο Καλλιθέας και 2011-2014 στον νυν δήμο Ωραιοκάστρου οι ελεγκτές κάνουν “φύλλο και φτερό” όλους τους φακέλους.

Οι έλεγχοι διενεργούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τα έργα που υλοποιήθηκαν, τις συμβάσεις που υπογράφηκαν αλλά και τις προμήθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον δήμο Ωραιοκάστρου αλλά και στον πρώην δήμο Καλλιθέας, όπου ο Δημήτρης Σαραμάντος διατέλεσε δήμαρχος για δύο και μία θητείες αντίστοιχα.

Οι ελεγκτές βρίσκονται καθημερινά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Τεχνική Υπηρεσία, όπου είναι αρχειοθετημένοι όλοι οι φάκελοι των έργων και των συμβάσεων που συνάφθηκαν μεταξύ των πρώην δήμων και διαφόρων φορέων, αλλά και των έργων που λόγω χαμηλών προϋπολογισμών έγιναν με απευθείας ανάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νυν δημοτική αρχή τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, σε μια προσπάθεια να μη δώσει διαστάσεις για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο έλεγχος πάντως κρίθηκε επιβεβλημένος, καθώς οι καταγγελίες, που έγιναν πιθανότατα από πολίτες και εκπροσώπους φορέων, αφορούσαν συγκεκριμένες δραστηριότητες στις δύο περιόδους κατά τις οποίες δήμαρχος ήταν ο κ. Σαραμάντος.

Κληθείς να απαντήσει στην εφημερίδα “Μακεδονία” για τον έλεγχο που διενεργείται και αφορά έργα που έγιναν επί των ημερών του, ο κ. Σαραμάντος τόνισε ότι δεν είναι ενήμερος για την παρουσία των οικονομικών επιθεωρητών, πόσο μάλλον ότι ο έλεγχος αφορά τις περιόδους που ήταν δήμαρχος. «Μέχρι στιγμής δεν με έχει ενημερώσει κανείς για αυτό τον έλεγχο, αλλά δεν τον φοβάμαι» σχολίασε ο ίδιος και ανέφερε ότι κατά καιρούς διενεργούνται έλεγχοι νομιμότητας σε πεπραγμένα δημοτικής αρχής.