, Τρίτη
21 Μαρτίου 2023

"Δεν είμαστε… Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε τα σκάμματα της Αμφίπολης"!

xidakis
Να σημειωθεί οτι η κίνηση των επισκεπτών, επι των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει σημειώσει πτώση κατά 90%, γεγονός που στενοχώρησε τόσο τους κατοίκους όσο και τους πρωτεργάτες της ανασκαφής, όπως η κα Κατερίνα Περιστέρη…
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της έντυπης karfitsa εδώ και μία εβδομάδα!
Ύστερα από το οδοιπορικό της εφημερίδας στην… έρημη περιοχή του Τύμβου Καστά, ο κ Νίκος Ξυδάκης οδεύει προς την πόλη των Σερρών, όπως πολλοί κάτοικοι περίμεναν πως και πως,  για να δρομολογήσει την πολιτική της νέας κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η κίνηση των επισκεπτών, επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει σημειώσει πτώση κατά 90%, γεγονός που στενοχώρησε τόσο τους κατοίκους όσο και τους πρωτεργάτες της ανασκαφής, όπως η κα Κατερίνα Περιστέρη.
Πριν απο λίγο, ο κ Ξυδάκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και συζήτησαν θέματα που αφορούν στον τύμβο και στη συνέχιση των προσπαθειών για περισσότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις…
Ο υπουργός με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δηλώσει οτι η υπερβολική προβολή έβλαψε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη επίσης ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει «να προσγειωθεί από την υπερβολή της δημοσιότητας». «Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, είπε ότι η υπερπροβολή δεν δίνει το «παράθυρο» στους ανασκαφείς να μελετήσουν «να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους». Είπε ότι δουλειά ενός υπουργού Πολιτισμού δεν είναι μόνο να πηγαίνει σε μία ανασκαφή, αλλά να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για την «απρόσκοπτη ροή των εργασιών».
Φωτο πριν απο μία εβδομάδα στον Τύμβο Καστά / Σάββας Αυγητίδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης
Nα σημειωθεί ότι ο υπουργός βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον κ Τζιτζικώστα ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός Πολιτισμού να είναι εναντίον της ανασκαφής. Το θέμα είναι ότι οι υπουργοί και οι πολιτικοί δεν πρέπει να πάνε να κάνουν τη δουλειά του επιστήμονα. Η ανασκαφή είναι για τους επιστήμονες. Όταν θα είναι έτοιμοι… θα καλέσουν τους δημοσιογράφους και θα κάνουν ανακοινώσεις. Σεβόμαστε μερικά πράματα. Όταν ο επιστήμονας έχει να πει κάτι θα βγει και θα το πει. Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα» σχολίασε “φωτογραφίζοντας” μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα ο κ. Ξυδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η κ. Περιστέρη θα συνεχίσει να είναι η επικεφαλής αρχαιολόγος «Θα ζητήσουμε από την κ. Περιστέρη να συνεχίσει την έρευνα και κυρίως  τις ερμηνείες της. Δεν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα της ανασκαφής. Έχει σε αυτή τη φάση χαρακτήρα σωστικό. Θα γίνει ότι προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος. Δε νομίζω ότι ποτέ η Αμφίπολη υπέφερε από κονδύλια. Υπέφερε από άλλα πράγματα»
 
Η ανακοίνωση του γραφείου του περιφερειάρχη
“Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη είχε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην ατζέντα της συζήτησης, που κράτησε περισσότερη από μία ώρα, κυριάρχησαν τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, για την πορεία των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε διεξοδικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Επίσης, εκτενής συζήτηση έγινε για το σχεδιασμό της διοίκησης της ΠΚΜ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στα έργα ενίσχυσης του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία.
Εκτός των άλλων συζητήθηκε η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στην Αμφίπολη, η πορεία των σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η Μονή Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ, το νέο Μουσείο της Βεργίνας, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Μουσείο Φωτογραφίας κ.ά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στην Κεντρική Μακεδονία, που θα συνδυάζουν τον τουρισμό και τη σημαντική παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην προστασία και ανάδειξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιεί σημαντικά έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης 117 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών.
«Συζητήσαμε με τον Υπουργό εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ευχαρίστησα ιδιαιτέρως για τη διάθεση στενής συνεργασίας, προκειμένου να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Κεντρική Μακεδονία από την ενίσχυση του πολιτισμού, που μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής μας. Ο κ. Ξυδάκης είναι ο πρώτος Υπουργός της νέας κυβέρνησης που επισκέπτεται την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χαίρομαι που υπήρξε ταύτιση απόψεων σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, δείχνοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Τον ενημέρωσα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του αρχαιολογικού έργου στην Αμφίπολη, ώστε να αξιοποιηθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο σε όφελος της χώρας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της περιοχής των Σερρών. Συζητήσαμε για την πορεία του νέου μουσείου της Βεργίνας, την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην περιοχή μας και για το σχέδιό μας για την ενίσχυση και ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της Κεντρικής Μακεδονίας, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Έλαβα τη διαβεβαίωση της νέας πολιτικής ηγεσίας ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές μας με όλες τις δυνάμεις της», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη διάθεση συνεργασίας και για τις ιδέες ανάπτυξης του πολιτιστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας. «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνεργασία που είχαμε και τις ιδέες που μας έδωσε. Οφείλω να πω ότι κάποια πράγματα που σκεφτόμαστε στο Υπουργείο τα άκουσα σήμερα από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, να παράγει κεφάλαιο και πλούτο. Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) τη δημιουργία δρόμων πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνδυάζουν τον άυλο με τον υλικό πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη παραγωγή. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα να μεριμνήσουμε για τη διατήρηση και ανάδειξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς και των κοιτίδων πολιτισμού της Μακεδονίας γενικότερα, αλλά και για μια πιο γόνιμη συγκατοίκηση των οργανισμών της Θεσσαλονίκης. Αύριο θα επισκεφτώ την Αμφίπολη, μαζί με την επικεφαλής της ανασκαφής. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και στη χρηματοδότησή της, εφόσον χρειαστεί, θα συμβάλουμε όλοι. Εξάλλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ανασκαφής και η πρώτη που τη χρηματοδότησε, για να εξελιχθεί η σημαντική ανακάλυψη. Είναι βασικό οι Υπουργοί να συζητούν με τους Περιφερειάρχες για τα αναπτυξιακά προγράμματα των περιοχών και να γίνεται ενιαίος σχεδιασμός»